Home » Administratie » CJ Vaslui a alocat un miliard de lei pentru deplasări

CJ Vaslui a alocat un miliard de lei pentru deplasări

de Marian MOCANU

Consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 80.000 lei pentru deplasările delegațiilor conduse de șefii CJ Vaslui la tot felul de întâlniri ale organismelor europene la care instituția este partener. Din această sumă, 20.000 lei este destinată diurnei și costurilor deplasării șoferilor instituției la întâlniri din Ucraina și Republica Moldova, costuri care, până acum, nu erau prinse în buget! Acest lucru a dus la lungi discuții, consilierii liberali solicitând o justificare a banilor cheltuiți cu aceste deplasări, respectiv un raport cu privire la beneficiile obținute de Consiliul Județean în urma asocierii la organismele europene. 
Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui este plecat în această perioadă la Bruxelles, în fruntea unei delegații care participă la lucrările Comitetului Regiunilor Europei. Pentru această deplasare a delegației vasluiene a fost alocată suma de 20.000 lei.
Vineri, în cadrul ședinței de Consiliu Județean, președintele Dumitru Buzatu a cerut suplimentarea fondurilor prevăzute pentru acest an pentru deplasările delegațiilor instituției la diferite evenimente externe cu alți 80.000 lei. Din această sumă, un sfert, respectiv 20.000 lei este destinată plății diurnelor și costurilor de deplasare pentru șoferii delegațiilor ce se vor deplasa în Ucraina sau republica Moldova, în cadrul întâlnirilor programate în programele transfrontaliere în care CJ este partener.
Conform declarațiilor președintelui CJ, aceste sume nu au fost prevăzute în bugetul programelor accesate și deplasarea cu mașina este singura posibilitate de a  ajunge la respectivele întâlniri. Restul sumei, respectiv 60.000 lei este necesară, susținea președintele Buzatu, pentru alte două deplasări, una în Suedia, la adunarea generală a regiunilor Europei și alta la Bruxelles, cu ocazia „Zilelor Energiei Durabile”.
Proiectul de hotărâre a inițiat ample discuții, consilierii liberali nefiind de aord ca o sumă atât de mare să fie cheltuită din bugetul județului pentru deplasările la niște evenimente care nu adu nici un beneficiu palpabil județului Vaslui.
„Nu văd de ce se cheltuie 25.000 de euro pentru ca cineva să se plimbe prin Europa și să facă turism. De ce mai sunt necesare alte 800 de milioane de lei vechi pentru alte deplasări, dacă nu au nici o finalitate? Vreau să știu și eu, ne-am ales cu ceva de pe urma faptului că ne-am înscris în niște organizații europene la care plătim cotizații și cheltuim bani cu deplasări? Dacă nu avem nici un beneficiu, de ce nu ne retragem, iar banii sa-i cheltuim pe altceva, care să aibă cu adevărat utilitate?”, a întrebat consilierul liberal Radu Bobârnat.
Răspunsul l-a dat președintele Dumitru Buzatu: „Dumneavoastră, consilierii, ați aprobat afilierea Consiliului Județean Vaslui la acest organism, Adunarea Regiunilor Europei. Este o asociație în care nu se dă nimic acolo, nu se dau bani sau se accesează proiecte, dar se face lobby pentru județul Vaslui, se dezbat probleme specifice diverselor regiuni ale Europei și se caută tot felul de soluții pentru aceste probleme. Rezultatele nu sunt palpabile, dar așa ne putem face cunoscuți. De asta ne-au venit, în ultimii ani, mai mulți oaspeți de seamă! dacă nu vreți, puteți vota să ieșim din aceste organisme sau asociații, nu mai plătim cotizații, nu mai cheltuim bani cu deplasările, și rămânem izolați aici”.
Acesta a fost sprijinit de un alt liberal, vicepreședintele CJ Corneliu Bichineț.
„Încă de pe vremea mandatului meu de președinte al CJ, am considerat că județul Vaslui nu poate rămâne izolat, și trebuie să facem parte din diverse asociații internaționale. Dacă acolo vin reprezentanți din toate județele României și din toate țările Europei, putem noi lipsi? Am dus acolo materiale de prezentare a județului, am avut la rându-ne invitați din diverse țări, ne-am făcut cunoscuți! În ceea ce privește deplasările în Ucraina și Republica Moldova, știți prea bine că am accesat mai multe programe europene transfrontaliere din care am avut doar de câștigat. Ce să facem, să renunțăm și la ele pentru că nu vrem să cheltuim bani pe deplasări care sunt obligatorii în cadrul programelor respective?”, a spus Bichineț partea șefului său.
Până la urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu majoritate de voturi, liberalii obținând doar promisiunea conducerii CJ că semestrial se va întocmi un raport cu privire la aceste deplasări și la activitatea din cadrul asociațiilor și organismelor în care instituția este partener. Acest raport, care ar urma să fie făcut public, va conține inclusiv cheltuielile financiare aferente deplasărilor ori cotizațiilor plătite din bani publici.

About Mihai Vasile

One comment

  1. Asta e din ciclul sa ne adunam ca sa nu fim imprastiati.
    Acum sa fim realiști, se astepta cineva ca nu vor toca si bani foarte multi atat timp cat ei pe ei se aproba?
    Ce castig a avut judetul de pe urma frectiilor astea?