Home » Justitie » Fostul primar din Codăești, din nou la judecată

Fostul primar din Codăești, din nou la judecată

de Marian MOCANU

Mitu Rusu – fostul primar din Codăești, Valeriu Raba – secretarul primăriei și Fănică Adam, președintele Asociației crescătorilor din comună au fost condamnați cu suspendare pentru fapte de corupție, pentru obținerea fără drept de fonduri europene de la Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Luni, judecătorii vasluieni au admis cererea procurorilor DNA și au repus pe rol dosarul celor trei care au folosit documente false pentru a obține peste trei miliarde lei vechi.

Condamnarea la pedepse cu suspendarea executării a lui Mitu Rusu, fostul primar din Codăești, Valeriu Raba, secretarul primăriei și Fănică Adam, președintele Asociației crescătorilor din comună nu a fost pe placul procurorilor DNA. La un an de la pronunțarea sentinței de către judecătorii Curții de Apel Iași, aceștia au obținut repunerea pe rol a dosarului și reînceperea judecății. Magistrații Judecătoriei Vaslui au aprobat luni, 27 aprilie, cererea procurorilor, procesul urmând să reînceapă la instanța care, în primă fază în 2012, îi condamnase pe cei trei la pedepse de câte trei ani și patru luni cu executare.

În luna aprilie 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Iași au trimis în judecată conducerea de atunci a primăriei Codăești, respectiv pe primarul Mitu Rusu și secretarul primăriei, Valeriu Raba, pentru fapte grave de coruptie. Cei doi, împreună cu Fănică Adam, cu ajutorul Lilianei Carmen Mitrofan, consilier în cadrul APIA, au obținut în mod necuvenit subvenții. Pentru a primi bani, cei trei declarau în mod fictiv suprafețe de teren și efective de animale, folosind adeverințe falsificate, după care încasau bani din bugetul Comunității Europene.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – 2009, Adam, Rusu și Raba „au obținut în mod nelegal suma totală de 304.841,96 lei (aproximativ 81.239 euro calculat la un curs mediu anual de 3,75 lei/euro) provenită din ajutoarele financiare acordate de Fondul european pentru garantare în agricultura prin plăți directe gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”. Inițial, în luna martie 2012, judecătorii vasluieni i-au condamnat pe Mitu Rusu, Valeriu Raba și Adam Fănică la câte trei ani și patru luni de închisoare cu executare, iar Carmen Liliana Mitrofan la amendă penală de 4.500 lei pentru neglijență în serviciu.

Ulterior, în luna aprilie 2014, judecătorii Curții de Apel Iași au admis contestațiile formulate de acuzați reducând pedepsele primite anterior la doar doi ani de închisoare cu suspendare pentru Rusu, Haba și Adam și suspendarea amenzii pentru consiliera Mitrofan. Singurul lucru care s-a menținut din sentința inițială dată de judecătorii vasluieni a fost achitarea în solidar de către cei patru a sumei de 304.841,96 lei, reprezentând prejudiciul produs prin obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu dobânzile legale aferente și penalitățile calculate conform Codului de procedură fiscală, până la data achitării integrale a debitului.

de Marian MOCANU Mitu Rusu - fostul primar din Codăești, Valeriu Raba - secretarul primăriei și Fănică Adam, președintele Asociației crescătorilor din comună au fost condamnați cu suspendare pentru fapte de corupție, pentru obținerea fără drept de fonduri europene de la Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Luni, judecătorii vasluieni au admis cererea procurorilor DNA și au repus pe rol dosarul celor trei care au folosit documente false pentru a obține peste trei miliarde lei vechi. Condamnarea la pedepse cu suspendarea executării a lui Mitu Rusu, fostul primar din Codăești, Valeriu Raba, secretarul primăriei și Fănică Adam, președintele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile