Home » Administratie » Grevă la Consiliul Județean Vaslui

Grevă la Consiliul Județean Vaslui

de Marian MOCANU

Angajații Consiliului Județean Vaslui vor fi în grevă astăzi. Principalele revendicări ale funcționarilor vizează acordarea de tichete de masă și creșterea salariului cu 10%.

Nemulțumiți de faptul că sunt singura categorie de angajați din sistemul public care nu au beneficiat de creșteri salariale și nici nu au primit înapoi din drepturile tăiate în anul 2009, funcționarii publici au decis să inițieze mai multe acțiuni de protest. Dat fiind însă că fac parte din mai multe sindicate ori organizații sindicale care nu au căzut de acord asupra coordonării acțiunilor de protest, doar unele instituții vor intra în grevă de o zi.

Astăzi, funcționarii din administrația publică locală afiliați la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) vor intra în grevă generală de o zi. Este vorba de angajații Consiliului Județean Vaslui, care, pentru o zi, chiar dacă se vor prezenta la locul de muncă, nu vor desfășura nici un fel de activitate.

Revendicările FNSA privesc reglementarea și liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică începând cu anul 2015 și majorarea salariilor pentru angajații din administrație, tot din acest an, cu 10%.

„FNSA organizează joi, 30 aprilie, la nivel național, o grevă generală de o zi în administrația locală, în primării și consilii județene, ca urmare a nepăsării și dezinteresului manifestate de către Guvern față de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaților care își desfășoară activitatea în instituțiile din administrația publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariați din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susțin declanșarea grevei. Activitatea în instituțiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese și de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore”, se arată în comunicatul de presă al FNSA.

Acțiunea a fost anunțată încă de săptămâna trecută, sperându-se că la această grevă se vor ralia și funcționarii afiliați la alte sindicate, lucru care nu s-a întâmplat.

„80% dintre funcționarii publici au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecție. Încă din anul 2009, când ne-au fost tăiat 25% din salariu, dar și alte sporuri sau drepturi, practic mare parte a funcționarilor publici trăiesc din salariul de bază, media acestuia fiind puțin peste cel minim pe economie. Asta în timp ce multe alte categorii de bugetari au beneficiat de creșteri salariale, acordarea de tichete de masă sau alte drepturi, care nouă încă ne sunt refuzate. Trebuie să atragem atenția guvernanților cu privire la faptul că s-a ajuns la situația ca persoane cu studii superioare, care are diverse responsabilități, să câștige cam la fel ca un necalificat”, a declarat Gheorghe Ocheană, liderul de sindicat al FNSA Vaslui.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la București, în 27 mai, la care sunt așteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acțiune de strângere de semnături pentru a fi declanșată greva generală pe termen nelimitat în administrația publică, în octombrie. În luna februarie, funcționarii publici afiliați la FNSA au mai avut o acțiune de protest, respectiv o grevă de avertisment de o jumătate de oră, care însă nu a avut nici o reacție din partea guvernanților.

de Marian MOCANU Angajații Consiliului Județean Vaslui vor fi în grevă astăzi. Principalele revendicări ale funcționarilor vizează acordarea de tichete de masă și creșterea salariului cu 10%. Nemulțumiți de faptul că sunt singura categorie de angajați din sistemul public care nu au beneficiat de creșteri salariale și nici nu au primit înapoi din drepturile tăiate în anul 2009, funcționarii publici au decis să inițieze mai multe acțiuni de protest. Dat fiind însă că fac parte din mai multe sindicate ori organizații sindicale care nu au căzut de acord asupra coordonării acțiunilor de protest, doar unele instituții vor intra în grevă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: