Home » Social » Se face dreptate?

Se face dreptate?

de Roxana NĂSTASĂ

Viorica Frunză, administratora firmei Impex Romcatel, care se face vinovată de starea în care se află astăzi Palatul Copiilor Vaslui, este urmărită penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași pentru înșelăciune și fals. Zilele trecute, anchetatorii au dispus sechestru asigurator până la suma de 1,9 milioane de lei pe imobile și terenuri ale societății, dar și pe conturile patroanei, „mărul discordiei” fiind contractul de consolidare al Palatului Copiilor Vaslui, despre care reprezentanții Impex Romcatel ar fi mințit în documente că l-au finalizat.

Firma Impex Romcatel, care s-a ocupat de lucrările de la Palatul Copiilor Vaslui, precum și reprezentanții acesteia, sunt urmăriți penal într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași în care se are în vedere lucrarea de la Palatul Copiilor Vaslui. La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții societății ieșene au fost înștiințați că Parchetul a instituit sechestru asigurator împotriva firmei, până la concurența sumei de 1,9 milioane de lei.
Cercetările au fost derulate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Vaslui, sub coordonarea procurorilor de la Iași.
Obiectul acestui dosar îl constituie modul în care firma Impex Romcatel a îndeplinit contractul din bani publici a cărui execuție a debutat în anul 2009, la Palatul Copiilor Vaslui. Firma ieșeană trebuia să restaureze și să reabiliteze Palatului Copiilor, clădire inclusă în categoria monumentelor istorice. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.
Potrivit unui memoriu înaintat la Parlament în februarie 2014, de către șefii instituției culturale, Impex Romcatel ar fi obținut bani, mai exact 1,6 milioane de lei, după ce au depus documente falsificate.
„Firma a recurs la scanarea semnăturii unui reprezentant al instituției și a ștampilei, folosind niște documente false pentru a extrage sume din contul de garanție de bună execuție și de cesionare în favoarea unei bănci a unor creanțe inventate, ce le-ar avea de recuperat de la Palatul Copiilor Vaslui”, precizau șefii instituției vasluiene în memoriu adresat.
Ba mai mult, după acestea, cei de la Impex Romcatel ar fi obținut și executarea silită a Palatul Copiilor Vaslui, ei fiind vinovați de starea în care se află acum clădirea ce din 2010 a fost trecută în Grupa A a Listei monumentelor istorice de valoare națională și universală din România.
Istoria contractului dintre monumentul istoric vasluian și firma ieșeană a început în anul 2008 când cei din urmă au câștigat o licitație de 5,1 milioane de lei (fără TVA) pentru consolidarea clădirii patrimoniu. Suma a fost stabilită mai mult ochiometric, fără a fi întocmit un studiu de specialitate, uitându-se că imobilul supus reabilitării este monument de patrimoniu național, caz în care lucrările trebuie executate de specialiști și costă foarte mult.
Astfel, după alte analize și expertize, s-a stabilit că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de alte 13 milioane de lei și, începând cu anul 2010, Ministerul Culturii nu a mai alocat fonduri pentru monument, retrăgându-se din proiectul deja început. Nemafiind fonduri, constructorul a părăsit și el lucrările și a lăsat monumentul în paragină.

Lucrări de mântuială și bătaie de joc

Primele conflicte dintre constructor și cei de la Palat au apărut la scurt timp după debutul lucrărilor. Deși au fost rugați să lucreze pe porțiuni reduse pentru a nu perturba toată activitatea, muncitorii de la Impex Romcatel au început să decoperteze masiv pereții clădirii, ba chiar au distrus și mobilierul. Au demolat sobele vechi, dar nu au acoperit găurile din acoperiș și a plouat înăuntru. De asemenea, după ce au lucrat în podul Palatului, salariații firmei ieșene au lăsat munți de deșeuri, pe care cei de la Palatul Copiilor au fost nevoiți să-i coboare la parter pentru a evita apariția unei rupturi la nivelul tavanului.

de Roxana NĂSTASĂ Viorica Frunză, administratora firmei Impex Romcatel, care se face vinovată de starea în care se află astăzi Palatul Copiilor Vaslui, este urmărită penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași pentru înșelăciune și fals. Zilele trecute, anchetatorii au dispus sechestru asigurator până la suma de 1,9 milioane de lei pe imobile și terenuri ale societății, dar și pe conturile patroanei, „mărul discordiei” fiind contractul de consolidare al Palatului Copiilor Vaslui, despre care reprezentanții Impex Romcatel ar fi mințit în documente că l-au finalizat. Firma Impex Romcatel, care s-a ocupat de lucrările de la Palatul Copiilor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile