Home » National » Fiscul pregateste Jihadul impotriva persoanelor fizice

Fiscul pregateste Jihadul impotriva persoanelor fizice

Dupa ce a băgat spaima în firmele românești, Fiscul se pregătește să atace și segmentul persoanelor fizice din toată țara.

Concret, sunt vizate toate categoriile de persoane fizice care prezintă risc fiscal. Pentru acestea Fiscul are ca prioritate să extindă programul „de verificare a situației fiscale prin utilizarea metodelor indirecte la nivel național, prin structurile teritoriale ale ANAF”, după cum arată Programul de Convergență 2015-2018, transmis de către Guvernul României la Bruxelles.

Și, deoarece în prezent nu există servicii dedicate de verificări fiscale la nivel regional, acestea vor fi înființate în perioada următoare, iar personalul care va lucra în cadrul acestor servicii va fi instruit pentru a efectua verificări fiscale eficiente.

Altfel spus, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se va concentra, în lunile care urmează pe descoperirea evaziunii fiscale în rândul persoanelor fizice, utilizând în acest scop metodele indirecte de verificare și noile servicii de verificare fiscală ce urmează a fi înființate.

Totodată, Fiscul afirmă că va continua inițiativa „privind Persoanele Fizice cu Averi Mari, respectiv intensificarea verificărilor conform codului de procedură fiscală și relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declarației de venit din străinătate”.

De fapt, riscul fiscal planează asupra tuturor românilor care încasează un venit, din cauza faptului că nedeclararea sau subdeclararea veniturilor, precum și diferite moduri de încadrare în muncă a salariaților menite să reducă plata unor taxe și impozite sunt fenomene larg răspândite la nivel național.

Există mai multe categorii socio-profesionale pe care inspectorii fiscali le pot considera a fi cu risc fiscal ridicat. Este vorba despre persoanele cu averi mari, cele care au afaceri complexe, în țară și în străinătate, românii care au acces la scheme de planificare și consultanță fiscală, cei pentru care Fiscul constată diferențe de 10% sau cel puțin 50.000 de lei între veniturile declarate și veniturile reale sau persoanele care au obținut venituri, în ultimii cinci ani, din tranzacții imobiliare de peste 35.000 euro.

În categoriile cu risc mai intră profesorii care oferă meditații elevilor și nu declară sumele încasate, persoanele care dau locuințe cu chirie și nu-și declară veniturile, persoanele care desfășoară activități independente, dar și cele care obțin venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din dobânzi și dividende realizate în afara României, tranzacționarea acțiunilor, obligațiunilor și a altor titluri de valoare, vânzare-cumpărare de valută, vânzarea părților sociale și lichidarea firmelor la care se dețin participații dacă veniturile sunt realizate din afara țării.

Sunt suspecte și veniturile din jocuri de noroc din România sau din străinătate, persoanele care obțin venituri din cesiunea creanțelor, inclusiv a drepturilor litigioase, cele a căror activitate este recalificată din independentă în dependentă, oricine nu-și plătește taxele la timp.

Sursa: money.ro

Dupa ce a băgat spaima în firmele românești, Fiscul se pregătește să atace și segmentul persoanelor fizice din toată țara. Concret, sunt vizate toate categoriile de persoane fizice care prezintă risc fiscal. Pentru acestea Fiscul are ca prioritate să extindă programul „de verificare a situației fiscale prin utilizarea metodelor indirecte la nivel național, prin structurile teritoriale ale ANAF”, după cum arată Programul de Convergență 2015-2018, transmis de către Guvernul României la Bruxelles. Și, deoarece în prezent nu există servicii dedicate de verificări fiscale la nivel regional, acestea vor fi înființate în perioada următoare, iar personalul care va lucra în cadrul acestor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: