Home » Sanatate » Măcelărit în Spitalul Bârlad! Foto, video

Măcelărit în Spitalul Bârlad! Foto, video

de Răzvan CĂLIN

Familia lui Vasile Moldoveanu, tânărul de 26 de ani care a murit în mâna medicilor de la Bârlad, aduce acuzații grave medicilor care s-au ocupat fiul lor. Oamenii susțin că  tânărului nu i-a fost administrat nici măcar vaccinul antitetanos, o măsură care se aplică obligatoriu în astfel de situații. Rudele tânărului ne-au povestit scene desprinse parcă din filmele de groază, cu băiatul agonizând în chinuri groaznice, în timp ce medicii bârlădeni tratau totul cu nepăsare. Principalii vinovați, în opinia familiei Moldoveanu, sunt medicii Octavian Marcu și Georgel Oanea.

Suntem în Recea, comuna Iana, un sătuc ca oricare altul din inima județului Vaslui, în ziua de 22 aprilie 2015, pe la orele amiezei. Vasile Moldoveanu, în vârstă de 26 de ani, e pe câmp cu tatăl său (pe care îl cheamă tot Vasile, 50 de ani) și îi dau zor să termine muncile de primăvară. Căci pământul nu te așteaptă și nu-ți dă nimic dacă nu-l muncești la timp, cum spun gospdarii satului. Iar cei din familia Moldoveanu nu vor să-i râdă tot satul. La un moment dat, Dumnezeu știe din ce cauză, calul care trăgea grapa se sperie și smucindu-se îl aruncă la pământ pe tânărul Vasile, care, în cădere, se zgârie la un picior într-o sârmă sau un cui al utilajului agricol. Rana nu e cine știe ce, dar pentru mai multă siguranță, băiatul sună la 112 și cheamă o ambulanță de la Bârlad, sperând că odată dus la spitalul din oraș va căpăta îngrijirele de rigoare. Numai că nici el și nimeni din familia sa nu s-au gândit că aici, într-o unitate spitalicească cu pretenții, își va găsi moartea pentru că niște medici prea plictisți sau prea plini de sine n-au realizat gravitatea cazului decât abia când tânărul deja pășise spre lumea cealaltă.

Pe 30 aprilie (adică joia trecută), familia și aproape întreaga suflare din satul Recea și-a luat adio de la cel care a fost unul dintre tinerii satul respectați de toată lumea, Vasile Moldoveanu, decedat pe unul din paturile unui spital din Iași pentru că medicii de la spitalul din Bârlad n-au fost în stare să-l salveze. În momentul în care au ajuns în satul Recea, reporterii EstNews au găsit o familie răvășită de durere și care nici atunci nu le venea să creadă că cel pe care l-au iubit atât de mult zăcea într-un sicriu și, finalmente, avea să-l înghită pământul.

Lividă, Mariana Moldoveanu (45 de ani), mama tânărului, a început să ne povestească pe nerăsuflate coșmarul și chinurile groaznice prin care a fost nevoit să treacă fiul ei înainte de a-și da duhul: ”Le-au luat aproape două ore celor de la Ambulanță să vină la noi. Ne-au spus că în acel moment nu aveau mașini care să le trimită la noi. După vreo două ore a venit și ambulanța și l-au dus pe băiat la spitalul din Bârlad. Dar acolo l-au mai ținut alte două ore la așa de la Urgențe. Iar băiatul meu începuse deja să se vaite de durere. Veneau alții după el și pe el îl lăsau la ușă că cică el nu era socotit drept urgență. Nu i-au făcute, domnule, nimic, nici măcar o injecție. Abia după două ore l-au primit înăuntru, la insistențele unei doamne care se afla și ea acolo”.

Tânărul a fost în cele din urmă consultat de medicul Georgel Oanea, care, potrivit spuselor familiei Moldoveanu, a considerat că nu ar fi un caz atât de grav. A decis, totuși, să-l interneze, însă Vasile Moldoveanu a continuat să se chinuie pe paturile spitalului bârlădean fără a beneficia de un tratament adecvat. Nici măcar vaccinul antitetanos nu i l-au administrat, o măsură considerată obligatorie în astfel de cazuri.

„Au ținut băiatul acolo fără să-i dea nimic până a doua zi, decât o pastilă. S-a văitat de durere toată noaptea băiatul meu și ei dormeau! Nu i-au făcut un calmant și el răcnea de durere. A doua zi m-am dus la el la spital și am vrut să vorbesc cu doctorul Marcu (Octavian Marcu, n.r.) cel care trebuia să-l opereze. Mi-au zis că e într-o altă operație și ne-au fugărit de acolo. Când am revenit pe la ora 11, băiatul meu deja fusese operat. Am vorbit cu el și părea oarecum bine. Am venit acasă la Recea, dar după-amiază am vorbit cu el la telefon. Și atunci mi-a spus că îl doare iar piciorul. Am crezut că așa e normal, de la operație. Și i-am zis: Roagă mamă pe cineva să-ți facă un calmant! La care el mi-a spus că nu l-a băgat nimeni în seamă și că nu i-au făcut nimic. Și așa a trecut și noaptea de joi spre vineri, cu fiul urlând de durere fără ca să-i facă ceva. Vineri dimineață ne-a dat telefon și a început să se plângă: «Mamă, n-am închis un ochi toată noaptea de durere. Mi s-a umflat piciorul mamă și acum au venit să-mi spună că mă bagă iar la operație». Nu știu cum s-a întâmplat, dar atunci ni s-a stricat mașina și a durat vreo oră până am reparat-o. Când am ajuns la el la spital, era deja băgat în operație, care a durat vreo două ore și jumătate, cred”, și-a continuat cu voce frîntă povestea chinurilor fiului ei, Mariana Moldoveanu.

Părinții tânărului aveau să realizeze că situația este chiar mai gravă decât bănuiau ei în momentul în care, după cum ne-au declarat, cadrele medicale au evitat să le spună pe loc care este starea lui Vasile în urma celei de a doua intervenții chirugicale. Oamenii ne-au povestit că, pe moment, atât medicul Marcu, cât și celelalte asistente de la ATI au evitat să vorbească cu ei. Într-un târziu, dr. Marcu le-a spus că să aibă răbdare, căci tânărul este abia ieșit din operație. Altfel spus, a încercat să bâiguie un soi de încurajare, deși în sinea sa realizase deja că tânărul este cu un picior în groapă. Într-un târziu, și-a luat inima în dinți și s-a recunoscut, cumva, depășit de situație.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3qWIYck1i_Q&w=420&h=315]

Legat de pat

„Ne-a spus domnul doctor Marcu: «N-am avut ce să facem! Că-i un microb din pământ de pe timpul războiului pe care l-a luat băiatul dumneavoastră». Unde ați mai auzit dumneavoastră așa ceva? Dar de ce nu l-ați căutat de prima dată? De ce nu ne lăsați să-l ducem la Iași? Ne-a zis că nu poate că-i de abia ieșit din operație. Ne-am dus la băiat și am încercat să vorbim cu el. A venit domnul care i-a făcut anestezie și ne-a dat afară, că n-avem voie să stăm acolo. Ce era să facem? Am plecat și am revenit la ora 18 cum ne-a zis el. Când am ajuns la Reanimare, iar ne-au dat afară și nu ne-au lăsat să intrăm în salon la băiat. Ne-au spus să vorbim cu șeful de la Reanimare. Acesta ne-a spus că s-a agravat situația băiatului și că ei nu prea au ce să-i mai facă. Ne-am dus la el în salon și l-am găsit legat de mâini și de picioare. Se zbătea săracul și striga: «Dați-mi drumul! Mămică, dezleagă-mă că vreau să mă duc la baie! De ce mă ține legat?» Cum se zbătea băiatul meu așa am văzut că cearșaful lui era ud și atunci am tras de el și când l-am dat deoaparte am văzut că băiatul meu era măcelărit! Era tăiat tot la picior, dar și la burtă și nu era cusut deloc. De la o mică zgărietură, mi-au măcelărit copilul care era tăiat tot. Când am văzut așa, am început să răcnim de durere că ne-au măcelărit băiatul, că au făcut experimente cu copilul nostru. Au fugit toți doctorii și toate asistentele din salon, nimeni n-a mai rămas acolo”, ne-a mai spus mama băiatului, în timp ce vocea îi tremura, iar groaza i se citea în priviri atunci când era nevoită să retrăiască acele clipe de coșmar.

Îngroziți de imaginea fiului lor hăcuit și plin de sânge, cu mâinile și picioarele legate de pat, părinții lui Vasile Moldoveanu au amenințat, în disperare, că vor chema presa și poliția. Ba chiar au sunat la 112, dar dispecerul le-a spus , după ce s-a dumirit despre ce este vorba, că nu este de competența poliției și că ar fi mai bine să se adreseze Parchetului. Abia atunci au avut o reacție mai acătării cei de la spitalul bârlădean și i-au administrat un calmant atât băiatului, cât și mamei sale. Ba chiar s-au și lăsat înduplecați și au acceptat să fie transferat la Iași. Însă, totul a fost prea târziu. Starea de sănătate a tânărului s-a agravat în drum spre Iași, iar când a ajuns la Spitalul „Sfântu Spiridon” era deja intubat. Medicii ieșeni l-au băgat de urgență în sala de operații, însă nu au mai putut face nimic deoarece a suferit un stop cardiorespirator și a decedat.

Să-și dea demisia doctorul Marcu și doctorul Oanea, să nu mai moară și alții!”

„Dacă băiatul meu nu a fost o urgență, să-mi explice mie de ce a murit acum? Mi-au spus medicii de la Iași că trebuiau să-i facă la Bârlad antitetanos la jumătate de oră după ce a ajuns la Urgențe. Iar ei l-au ținut două ore la ușă, fără să-i facă nimic. Mi s-au rupt sufletul și inima! Băiatul meu răcnea de durere ca din gură de șarpe și ei nu se uitau la el deloc! Le-am spus să ceară elicopterul ca să-l ducă la Iași, dar au zis că nu-i o asemenea urgență și l-au trimis cu salvarea, iar acum băiatul meu e mort. Suntem distruși, nu mai putem! Vrem dreptate! Îl inmormântăm și după aia facem plângere și îi dăm în judecată pe toți. Să-și dea demisia doctorul Marcu și doctorul Oanea să nu mai moară și alții!”.

Cuvintele sunt de prisos ca să redăm durerea și drama care a sfâșiat această familie simplă din comuna Iana. Vă mai spunem doar că joia trecută, înainte de înmormântare, două dintre surorile și fratele defunctului au leșinat, pur și simplu, din cauza durerii pricinuite de moartea lui Vasile Moldoveanu. La fața locului a ajuns în scurt timp un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad, care timp de mai bine de o jumătate de oră s-a străduit să-i repună pe picioare. Întreg satul a luat parte la slujba de înmormântare, la care au fost prezenți și primarul Ioan Totolici și mai mulți consilieri locali.

Aurora Popa, șefa Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui: „Din păcate, la acea dată nu am avut disponibile decât patru ambulanțe pe zona Bârlad, iar solicitările au fost foarte multe. Conform reglementărilor în vigoare, cazul Moldoveanu a fost clasificat drept urgență de cod galben și nu roșu. De aceea s-a ajuns mai târziu, după circa o oră la fața locului”.

Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului: „Medicii au respectat protocolul. Pacientul a fost văzut de medicul de urgențe, după care a fost direcționat la chirurgie. Medicul chirurg de gardă, Georgel Oanea, a văzut plaga și a făcut tratamentul chirurgical local al acesteia. A doua zi, pacientul a fost operat, s-a intervenit pe o porțiune mai extinsă a rănii. Medicul care l-a operat, doctor Octavian Marcu, nu a observat nimic suspect. Neșansa pacientului a fost că între prima și a doua operație au apărut complicațiile și simptomele clare ale gangrenei gazoase. În momentul când au fost observate, pacientul a fost trimis la Iași”.
Doctorul Ion Chilinciuc, șeful ATI, a declarat că în toată cariera lui doar o singură dată a mai întâlnit un caz atât de grav. Și atunci, ca și acum, pacientul nu a supraviețuit.
Medicii de la Spitalul „Beldiman” se scuză că nu s-au confruntat de foarte multe ori cu astfel de afecțiuni. În cazul înțepăturilor cu obiecte posibil contaminate – cum a fost cazul de față – ei spun că nu se pot face analize pentru toate bacteriile cu care ar putea fi infestat un obiect. De aceea se merge pe simptomatologie. Gangrena gazoasă, din cauza căreia a murit tânărul, este dată de o bacterile virulentă – „clostridium perfringens”. Aceasta determină o infecție difuză, necontrolată, a țesutului muscular, cu extindere rapidă, favorizată de prezența țesuturilor devitalizate. Bacteria are evoluție fulminantă. Pătrunde în organism prin plăgi contaminate cu pământ sau fecale. Moartea survine ca urmare a septicemiei. Specialiștii spun că mortalitatea este de 100% în rândul pacienților care nu sunt tratați și de 40% a celor care primesc tratament.
O anchetă în acest caz va fi demarată doar dacă familia tânărului decedat va face o sesizare la Colegiul Medicilor. Dacă se constată că se fac vinovați, medicii chirurgi vor răspunde pentru culpă medicală.

de Răzvan CĂLIN Familia lui Vasile Moldoveanu, tânărul de 26 de ani care a murit în mâna medicilor de la Bârlad, aduce acuzații grave medicilor care s-au ocupat fiul lor. Oamenii susțin că  tânărului nu i-a fost administrat nici măcar vaccinul antitetanos, o măsură care se aplică obligatoriu în astfel de situații. Rudele tânărului ne-au povestit scene desprinse parcă din filmele de groază, cu băiatul agonizând în chinuri groaznice, în timp ce medicii bârlădeni tratau totul cu nepăsare. Principalii vinovați, în opinia familiei Moldoveanu, sunt medicii Octavian Marcu și Georgel Oanea. Suntem în Recea, comuna Iana, un sătuc ca oricare…

Review Overview

User Rating: 2.35 ( 2 votes)

About Razvan Calin

16 comments

  1. Mai nea omu’, pentru a face jeudecati de valoare trebuie sa ai studii de specialitate, nu sa iti dai cu presupusul! De aia merge totul pe dos in tara, din cauza habarnistilor ca tine!

    • hipocrate traim intr-o tara libera si fiecare spune ce vrea , daca tu esti idiot asta e … sa fii sanatos . problema e ca la maghernita asta de spital de urgenta din barlad daca nu dai spaga mori ! simplu.

    • Am impresia ca si tu esti vreun medic jegos din barlad.care umblati numai dupa bani ..nesimtitilor lasati oamenii sa moara din cauza nesimtirii in care traiti .Nu-i trimiteti la Iasi sau la Bucuresti ca va faceti de ras idiotilor .Nu se merita nici macar sa-ti iei o tensiune la spitatul din Barlad.

  2. nesimtiti si incompetent , asta a mai ramas in spitalul din barlad , sau mai bine zis macelaria celor mai prosti doctori , dupa ce te nenorocesc te trimit la Iasi , ar trebui ologiti un pic sa ii trezim din somnul nesimtit in care traiesc.

  3. Spital de urgenta?Doar cu numele far dotari fara specialisti?La UPU nu e prima oara cand se intampla astfel dar nimeni nu ia masuri DSP e mana moarta.

  4. Aici plangere la parchet si corp control ministru si
    demisa intreaga conducere a spitalului.Felicitari Antena 1 ca ati aratat
    tarii cum se face serviciu la UPU Barlad chiar si dupa aceasta
    tragedie.Decat sa moara lumea mai bine inchis spitalul.

  5. ion cu vaca

    Bai nene, ce va mai place barfa. Imediat credeti vorbele rele dar ceva bun e neinteresant. Pai acu D-zeu sa-l ierte, dar baietasu nu a chemat nici o salvare de pe camp, a stat acasa ca la tara „las’ ca trece” si dupa ce a dat in septicemie de la spirt, ceai sau gaz au inceput sa dea vina pe doctori. Pe mine m-a operat Oanea fara spaga asa ca nu mai terfeliti numele celor care va salveaza viata pe 1000 de lei intr-o tara de c*cat, certati-va cu Ponta pentru nivelul de trai care trebuie sa ti-l furi.

    • bRAVOS NATIUNE …frumos graita-i …dar ,ramai cu vaca

      • nu se pune virgula dupa „dar” iar spatiu trebuie sa fie dupa semnele de punctuatie nu inainte si te impiedici in „butoane” caps, shift, uite… este unu backspace de sters in dreapta 😉 In fine imi dau seama din toata fraza ce inteligenta esti insa nu te poti abtine de la comentarii doar ai si tu pc in rate, internet, mai si timp de asta…

    • Ramai cu vaca cred ca esti bun la asta si mai putin sa iti dai cu parerea ca ar avea treaba Ponta ca a murit baiatul ala din cauza incompetentilor de doctori de la Barlad . Sper ca ai vazut la Antena 1 cum a fost bagat in seama de cei de la urgente Concluzia este ca esti de tot c^cat-ul ca si spitalul asta din Barlad. Ramai pe pamant si fii realist vacare.

      • noi, gainile

        ba gicule ce nume de taran ai, „cessante causa, cessat effectus” FSN-istule care esti. Guvernul Ponta (actual) are puterea sa-ti faca salariul de $1000 de euro pe luna pocnind din degete dar nu vor pt ca romanii sunt proprietari in cea mai mare proportie din UE si asta din cauza repetentului cu 4 clase de la care se imprumutau americanii inainte sa-l execute tov Iliescu iar $1000 de euro v-ar face sa va duceti la munca facultativ si sa vina paronul cu caciula in mana la voi sa munciti. Ai creierul atrofiat de foame ai sa mori cu 500 lei pe luna si ai zici ca ce viata jmekera ai avut, in pat de paie ai dormit, in casa de lut ai stat, televizor cu tub ai avut, la oras ai fost, vaca ai, caruta ai, cine mai e ca tine. Si spitalul ce vina are, e doar o cladire ca oricare alta pe care o vezi in jurul tau. Acesti hoti pe care-i pupi in fund n-au putut sa intretina ce altul a construit. Sa revin la subiect, baiatul s-a tratat acasa intai cu ceai iar acum parintii incompetenti striga ca e vina altora.

  6. La spitalul de la barlad nu sunt doctori competenti ,Oanea nu a fost niciodata un doctor bun si nici nu va fi iar Marcu e vai de steaua lui ce poti sa mai ceri ?
    Grigorovici era bun in rest cu toti sunt o apa si un pamat iar acum s-a ajuns sa nu mai ai incredere nici maxar in analizele lor cel mai bine e sa cauti un spital la Iasi sau Bucuresti acesta de la Barlad nu e spital unde sa te internezi eu nu mai fac lucrul asta de mult timp imi iau trimiteri la Iasi sau Bucuresti pentruca aici nici un diagnostic nu stiu sa il puna. Rusineeeeee medicilor si asistentelor nu faceti nici cat o ceapa degerata

    • hmm... mai draga

      Grigorovici a furat cand a fost timpul cot la cot cu lumea buna de azi care nu mai poate fi luata la intrebari, nu exista SRI cu casti si facebook, si-a facut polimed si-l doare la patina. Asistentele se fac la Casa de Cultura ce te astepti, se califica la locul de munca iar cand devin destul de bune se duc sa stearga italienii la fund pe euro. Ultima solutie… inc’o revolutie.

  7. Sper ca aceasta familie cumplit incercata de viata sa nu renunte la lupta impotriva nesimtirii sistemului sanitar de stat barladean . Durerea lor imensa poate va reusi sa schimbe vreo ceva in cadrul acestui spital cu angajati indolenti , nesimtiti , dornici de bani in plus fata de leafa insa obtinuti ilegal .
    Dureros momentul prin care trece aceasta familie .
    D-zeu sa va intareasca pe voi cei din fam. Moldoveanu !
    Pacat ca noi ceilalti care ajungem mai devreme sau mai tarziu sa apelam la serviciile acestui Spital E. Beldiman nu facem nimic . Ne putem revolta in fata acestui spital, oare de ce nu avem curajul sa ne revoltam ? Ce ne determina sa stam linititi ? doar contribuim din salariile noastre la intretinerea sistemului sanitar !

  8. Ori ce ar fi, discutii de exprimare sau ori ce alte discutii nu au niciun rost ! Faptul este ca un tanar de 26 de ani in toate puterile a murit la spital din cauza nesimtirii medicilor si asistentelor de la spital. Am fost ocazional la urgente si in general la spitalul din Barlad si am vazut nesimtirea si neomenia cu care sunt tratati cei care fac apel la serviciile medicale.
    Sunt niste criminali nu medici sau asistente ! Oare cum pot sa doarma sau sa manance sau sa se uite in ochii copiilor lor cand stiu ca din cauza lor a murit un tanar de 26 de ani, frumos ca un brad care nu suferea de nimic in afara de acea intepatura. Nu sunt cuvinte sau pedeapsa care sa-i pedepseasca pe cei de la urgente. Munca de medic nu-i o joaca ! Viata oamenilor e cea mai importanta valoare a tarii.
    Personalul de la urgente si tot personalul medical in general se gandesc doar la castigul financiar nu la as face datoria conform dorintei lor de a se face medici si de a vindeca oameni.
    Politicienii nostri si oamenii cu bani in loc sa dea bani la bisericiu sa dea bani la spitale sa cumpere scaune cu rotile cat de cat acceptabile, sa cumpere banchete pe care sa stepte oamenii consultatia in mod civilizat si cate si mai cate. banii care-i dau la biserici sau manastiri ajung in jeepurile BOR-ului nu in lucruri utile de care ne lovim cand suntem la grea incercare. Cei cu bani se diuc la Iasi, Bucuresti sau in strainatate sa trateza. Pacat

  9. De ce l-au taiat in zona abdomenului? Aveau nevoie de vreun organ si nu stiau cum sa faca?

%d blogeri au apreciat: