Home » Social » Au nevoie bani, dar nu-s de găsit să-i primească

Au nevoie bani, dar nu-s de găsit să-i primească

de Roxana NĂSTASĂ

Mai mulți beneficiari de prestații sociale oferite de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui își pierd banii pentru că nu sunt de găsit. După ce au apelat la indemnizațiile AJPIS din cauza veniturilor mici, aceștia nu mai ajung în posesia banilor din cauza lor, motiv pentru care sumele sunt returnate de AJPIS la bugetul de stat.

Din cauza faptului că beneficiarii care au apelat la indemnizațiile AJPIS Vaslui nu-și ridică drepturile sociale timp de trei ani, lunar, instituția returnează la București aproximativ suma de 15.000 lei. Numai în luna aprilie, AJPIS Vaslui a prescris în total 19.428 lei, din care 11.920 lei provin din alocații de stat, 3.635 lei din alocația pentru susținerea familiei, 3.073 lei din venitul minim garantat etc.

Sorin Prepelita

Sorin Prepelita

Directorul instituției,  Sorin Prepeliță, a spus că, în prezent, drepturile bănești care trebuie încasate de beneficiarii instituției provin din anul 2011 și până acum: “Aceste sume pot fi recuperate de beneficiari în baza unei cereri depuse la instituția noastră. Documentațiile trebuie depuse într-o perioadă maximă de trei ani de la data obținerii dreptului respectiv. După această dată, sumele se prescriu și se transformă în venituri la bugetul de stat. Anul acesta noi am făcut mai multe notificări la acești beneficiari să vină să-și încaseze banii. Pot veni să ridice banii oricând, pentru o perioadă anterioară de un an, doi ani, maxim trei ani”.

În prezent, 9.960 de persoane sunt în această situație, banii lor ajungând la stat. În total, suma neîncasată de beneficiarii de prestații sociale se ridică la 785.714 lei, cele mai multe mandate poștale neonorate fiind  pe segmentul alocațiilor de stat, unde 7.035 beneficiari au de încasat 496.650 lei. Aceștia sunt urmați de cei care iau alocație pentru susținerea familiei și ulterior de beneficiarii de venit minim garantat.

Motivul principal pentru care factorii poștali nu au acordat prestațiile sociale este lipsa beneficiarilor de la domiciliu. În multe cazuri, persoanele care primesc sprijin financiar au plecat peste hotare și nu au anuțat autoritățile. Pentru ca aceste sume să intre în contul special gestionat de AJPIS Vaslui trebuie ca trei mandate poștale să nu fie onorate.

de Roxana NĂSTASĂ Mai mulți beneficiari de prestații sociale oferite de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui își pierd banii pentru că nu sunt de găsit. După ce au apelat la indemnizațiile AJPIS din cauza veniturilor mici, aceștia nu mai ajung în posesia banilor din cauza lor, motiv pentru care sumele sunt returnate de AJPIS la bugetul de stat. Din cauza faptului că beneficiarii care au apelat la indemnizațiile AJPIS Vaslui nu-și ridică drepturile sociale timp de trei ani, lunar, instituția returnează la București aproximativ suma de 15.000 lei. Numai în luna aprilie, AJPIS Vaslui a prescris…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: