Home » Sanatate » Cardul, o belea în plus

Cardul, o belea în plus

de Mihaela NICULESCU

Ieri a fost aglomerație mare la cabinetele medicilor de familie, dar și multă nemulțumire manifestată atât de către medici, dar mai ales de pacienți. Cu greu, după ore de așteptare, pacienții au beneficiat de rețete, consultații sau trimiteri.

„Cel mai mult au avut de așteptat pacienții care nu și-au activat în prealabil cardul de sănătate. În cele din urmă, toți pacienții programați au fost rezolvați. Am reușit acest lucru datorită unui ordin de ultimă oră emis de Ministerul Sănătății, în baza căruia se precizează că pacienții primesc servicii medicale, trimiteri și rețete și pe baza CNP-ului”, a declarat Maria Pecheanu, medic de familie din Bârlad.

Aceasta a mai spus că, deși s-a dispus utilizarea cardului în paralel cu cea a CNP-ului, medicii trebuie să pună în practică o recomandare de ultimă oră a Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS).

„Am fotografiat fiecare card neactivat, din cauza cărora s-au produs blocaje în sistem, și le vom transmite la CJAS, așa cum am fost sfătuiți”, a mai spus medicul Pecheanu.
În policlinica stomatologică Bârlad, acolo unde se află mai multe cabinete medicale ale medicilor de familie, s-au creat adevărate cozi, mulți pacienți fiind sfătuiți să aștepte deblocarea sistemului. Nu doar cei care și-au activat ieri cardul au întâmpinat probleme, ci și cei care au venit pentru activare săptămâna trecută și care au plecat acasă cu cardul neactivat. Se pare că nu toți medicii de familie iau în calcul CNP-ul în momentul când cardul nu se activează, ceea ce înseamnă că pacienții programați într-o zi riscă să nu primească rețetele în acea zi, și să fie reprogramați.

Începutul erei cardului este „promițător”, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni cronice, dar și pentru cei care au fost internați și nu pot primi fișa de externare pe motiv că cititoarele de carduri din cabinetele medicilor de familie se blochează. Medicii de familie au șanse să devină telefoniști, dispeceri sau programatori, iar pacienții să facă drumuri tot mai dese la cabinetele lor.

 

de Mihaela NICULESCU Ieri a fost aglomerație mare la cabinetele medicilor de familie, dar și multă nemulțumire manifestată atât de către medici, dar mai ales de pacienți. Cu greu, după ore de așteptare, pacienții au beneficiat de rețete, consultații sau trimiteri. „Cel mai mult au avut de așteptat pacienții care nu și-au activat în prealabil cardul de sănătate. În cele din urmă, toți pacienții programați au fost rezolvați. Am reușit acest lucru datorită unui ordin de ultimă oră emis de Ministerul Sănătății, în baza căruia se precizează că pacienții primesc servicii medicale, trimiteri și rețete și pe baza CNP-ului”, a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: