Home » Administratie » Ce mizerii ascunde Gaz Est sub preșul Primăriei Vaslui?

Ce mizerii ascunde Gaz Est sub preșul Primăriei Vaslui?

de Marian MOCANU

La ultima ședință a Consiliului Local Vaslui, societatea Gaz Est, la care municipalitatea deține 48,5% din acțiuni, și-a prezentat raportul de activitate, prin vocea consilierei locale Maria Onu (PSD), reprezentanta instituției în Adunarea Generală a Acționarilor. Conform datelor prezentate, redevența aferentă anului 2014 a fost în valoare de 158.461 lei și dividendele de circa 600.000. Interesant este însă că raportul de activitate al Gaz Est, pe lângă faptul că le-a fost remis consilierilor cu doar câteva minute înainte de ședință, nu a fost făcut public. Deși reporterii EstNews au solicitat Primăriei Municipiului Vaslui documentul, secretarul instituției, Eduard Lăcătușu, a decis unilateral că „raportul nu reprezintă interes pentru publicul larg”, drept pentru care nu am intrat în posesia scriptelor. În aceste condiții, ne întrebăm ce încearcă Primăria și Gaz Est să ascundă sub preș?

La ședința Consiliului Local (CL) al municipiului Vaslui de joi, 30 aprilie, a fost prezentat raportul societăților la care CL este acționar. Printre acestea se numără și distribuitorul județean de gaze naturale Gaz Est SA, care, prin intermediul consilierului local Maria Onu (PSD), care are și calitatea de reprezentant al CL în AGA firmei de utilități, a transmis un document remis celorlalți consilieri cu doar câteva minute înaintea ședinței. Din partea conducerii societății nu a fost prezent nimeni, cu toate că, dat fiind că CL Vaslui are o cotă parte de 48,5% din acțiuni, poate s-ar fi impus prezența unui specialist care să poată da lămuriri suplimentare.

Datele prezentate în cadrul ședinței au fost foarte sumare, respectiv faptul că, din cofinanțări sau din surse proprii, în acest an se vor face investiții privind extinderea cu 1.965 metri de rețea la nivelul municipiului Vaslui, din total extinderi de 3.365 metri de rețea prevăzute pentru acest an, investiții în valoare de 170.000 lei. Aceste investiții sunt în folosul a doar 60 de viitori beneficiari din municipiul Vaslui.

În plus, Maria Onu a anunțat că Gaz Est SA a plătit pentru anul 2014 o redevență de 158.461 lei, iar valoarea dividendelor ce urmează a fi plătite se ridică la circa 600.000 lei, din care  Primăriei Vaslui circa 203.000 lei.

„În consecință, pentru perioada 2003 – 2014, se poate constata că activitatea Gaz Est a adus Primăriei Vaslui, în calitate de acționar, un beneficiu total de 17.335.578 lei. Astfel, în această perioadă s-au realizat investiții în valoare totală de 15.000.587 lei și s-au plătit dividende în cuantum de 803.784 lei și redevența pentru serviciul de distribuție în cuantum de 1.531.207 lei”, a anunțat Maria Onu.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zFVsspNsrFY&w=560&h=315]

Unii consilieri locali au apreciat că profitul societății este „destul de mare”, singurul reper asupra acestuia fiind suma ce urmează a fi virată în contul dividendelor.

„Profitul societății este realizat pe spatele consumatorilor casnici, în Vaslui nu mai avem industrie mare consumatoare de gaze naturale. Vorbim de un profit de 2 milioane de euro la nivelul anului 2014, asta dacă ne uităm la cifrele prezentate, dividendele reprezentând 5% din profitul societății. Acest profit este realizat integral prin prisma prețurilor practicate, este adevărat, aprobate de Agenția Națională de Reglementare a Energiei. Deci, practic, pe spatele consumatorilor. Un profit de opt miliarde de lei vechi mi se pare destul de mărișor”, a subliniat consilierul Sorin Radu (PNL).

Maria Onu nu a putut răspunde decât că „profitul este de 5% din cifra de afaceri, așa cum spune legea. Dacă vreți, mă interesez și vă spun la ședința viitoare!”

 Ce are Primăria de ascuns?

Așa cum semnalam mai sus, raportul a fost introdus la mapa consilierilor cu doar câteva minute înaintea ședinței CL. Așadar, nimeni nu a avut timp pentru un studiu temeinic al cifrelor din document, lucru care i-a nemulțumit în special pe consilierii din opoziție.

Eduard Lăcătușu

Eduard Lăcătușu

La rândul nostru, am solicitat Primăriei Vaslui raportul în cauză, însă cererea ne-a fost refuzată de secretarul instituției, Eduard Lăcătușu, care a decis unilateral că „raportul nu prezintă importanță pentru publicul larg”.

În mod sigur „publicul larg”, printre care se află și 24.520 de abonați ai Gaz Est, este mai mult decât interesat să cunoască datele economice ale societății în contul căreia fac plăți de milioane.

Având în vedere reacția secretarului Primăriei Vaslui, la care adăugăm că raportul în discuție nu apare nici pe pagina electronică a societății furnizoare de gaz, ne punem fireasca întrebare: ce încearcă reprezentanții celor două instituții să ascundă „publicului larg”?

Adrian Tighici, director general și președinte al Consiliului de Administrație al Gaz Est, nu a putut fi contactat.

de Marian MOCANU La ultima ședință a Consiliului Local Vaslui, societatea Gaz Est, la care municipalitatea deține 48,5% din acțiuni, și-a prezentat raportul de activitate, prin vocea consilierei locale Maria Onu (PSD), reprezentanta instituției în Adunarea Generală a Acționarilor. Conform datelor prezentate, redevența aferentă anului 2014 a fost în valoare de 158.461 lei și dividendele de circa 600.000. Interesant este însă că raportul de activitate al Gaz Est, pe lângă faptul că le-a fost remis consilierilor cu doar câteva minute înainte de ședință, nu a fost făcut public. Deși reporterii EstNews au solicitat Primăriei Municipiului Vaslui documentul, secretarul instituției, Eduard…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: