Home » Administratie » Locativa SRL Vaslui, oficial în insolvență

Locativa SRL Vaslui, oficial în insolvență

de Marian MOCANU

SC Locativa SRL Vaslui, societatea înființată cu doar doi ani în urmă, este oficial în insolvență, fiind pierdut și recursul înaintat la Curtea de Apel Iași. În aceste condiții, a fost înaintat lichidatorului judiciar un plan de reorganizare a societății pe o perioadă de trei ani, plan depus înainte de a fi prezentat Consiliului Local Vaslui, în a cărui subordine se află societatea.

SC Locativa Vaslui SRL a intrat în insolvență pentru o datorie de 2.186.438 lei (aproape 22 de miliarde de lei vechi), la cererea Direcției Regionale a Finanțelor Publice. Societatea a preluat aceste datorii de la SC Goscom SA, firma care gestiona fondul locativ până în anul 2013, când a fost înființată SC Locativa Vaslui SRL. După ce judecătorii Curții de Apel Iași au respins apelul societății privind cererea de intrare în insolvență, pe data de 7 aprilie a fost desemnat administratorul judiciar care a solicitat ca, până pe 24 aprilie, să se depună un plan de reorganizare a societății.

Cu toate că Locativa SRL este în subordinea Consiliului Local Vaslui, conducerea societății din lipsă de timp, chipurile, nu a mai așteptat aprobarea consilierilor privind acest plan de reorganizare.

„Am avut în vedere perioada maximă prevăzută de lege, de trei ani, pentru reeșalonarea plăților, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade. În primul an, vom trebui să plătim 150.000 lei, banii provenind din profitul societății plus din recuperarea debitelor preluate de la Goscom. S-a făcut și un control de la ANAF, s-a primit reportul financiar și, în funcție de rezultatele analizei, vom răspunde către Finanțe cu privire la măsurile ce vor fi luate pentru plata datoriilor”, le-a spus Nicu Palade, directorul SC Locativa Vaslui SRL, consilierilor locali în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 30 aprilie.

La auzul raportului directorului Palade, consilierii din opoziție au protestat.

„Nu știm care este rolul acestei informări, pare mai mult o pasare a răspunderii către Consiliul Local. Dacă se venea cu propuneri, eram de acord, dar așa, am primit o informare care nu-și avea rostul, cu atât mai mult cu cât a fost deja depus planul de reorganizare”, a declarat consilierul Ioan Zaharia (PNL).

„Mi se părea normal să ni se prezinte planul de reorganizare, să vedem și noi care este acesta. Poate aveam și noi propuneri, poate se puteau lua și alte măsuri în continuare. Așa am fost puși în fața faptului împlinit”, a spus consilierul Sorin Radu (PNL).

„La <<Locativa>> este acționar unic Consiliul Local al municipiului Vaslui, este normal să se facă informări. Societatea a fost înființată pentru a degreva Goscomul de datorii și a participa la o licitație. Era de așteptat ca, dn cauza datoriilor mari și a debitelor neîncasate, Locativa să intre în insolvență”, a recunoscut în fața consilierilor locali secretarul primăriei, Eduard Lăcătușu.

Societatea administrează fondul de locuințe aflate în proprietatea statului și a municipiului Vaslui. Preluând fondul locativ de stat, această nouă societate, înființată în 2013, și-a asumat răspunderea de a administra locuințele sociale, locuințele proprietate de stat și cele ale municipiului și de a recupera restanțele pe care le aveau chiriașii care semneseră contracte cu Goscom.

În prezent, Locativa administrează 148 locuințe sociale, 53 locuințe ale fondului locativ de stat, 145 locuințe ANL și cinci locuințe de serviciu. Directorul Nicu Palade susține că nu se pune problema scoaterii la licitație a unor locuințe din proprietatea CL Vaslui pentru acoperirea datoriilor la Finanțele Publice.

„Se va merge pe calea recuperării debitelor de la chiriașii societății, dacă va fi nevoie, vom apela și la instanță. Cert este că, de când am preluat fondul locativ, s-a reușit recuperarea unor debite, dar nu a fost destul, datoriile erau prea mari, astfel că s-a ajuns la insolvență”, declara, în luna ianuarie, directorul Nicu Palade.

de Marian MOCANU SC Locativa SRL Vaslui, societatea înființată cu doar doi ani în urmă, este oficial în insolvență, fiind pierdut și recursul înaintat la Curtea de Apel Iași. În aceste condiții, a fost înaintat lichidatorului judiciar un plan de reorganizare a societății pe o perioadă de trei ani, plan depus înainte de a fi prezentat Consiliului Local Vaslui, în a cărui subordine se află societatea. SC Locativa Vaslui SRL a intrat în insolvență pentru o datorie de 2.186.438 lei (aproape 22 de miliarde de lei vechi), la cererea Direcției Regionale a Finanțelor Publice. Societatea a preluat aceste datorii de&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile