Home » Social » Copil batjocorit de mama!

Copil batjocorit de mama!

de Răzvan CĂLIN

Un copil în vârstă de 9 ani, bolnav mintal, paralizat de mâini și de picioare, a fost găsit ținut prizonier în pat de propria mamă. Băiatul era înfometat, dar alimentat sistematic cu alcool. Ca să ajungă la el, specialiștii de la Direcția Copilului au intrat pe geamul apartamentului. Copilul era ținut în letargie pentru a nu o deranja pe ,,mama”.

Recent, specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui s-au confruntat cu un nou caz tulburător. De această dată a fost vorba despre un băiat din Bârlad, în vârstă de numai nouă ani, căruia viața i-a oferit până acum doar durere și lacrimi. Soarta a făcut ca micuțul să vină pe lume cu grave probleme de sănătate. Imediat după naștere a fost dignostica cu tetrapareză spastică, forma cea mai severă de paralizie cerebrală în care sunt afectate toate membrele în mod egal sau, în unele cazuri, membrele superioare sunt afectate mai mult decât cele inferioare. Pe lângă aceasta, copilul suferă și de o deficiență mentală destul de severă. Cu alte cuvinte, copilul este țintuit la pat încă de când a venit pe această lume și indiferent câte zile va mai avea de trăit, centrul universului său va fi un pat de care e țintuit pe viață.

De ca și cum nu ar fi fost îndeajuns că soarta l-a lovit atât de crunt încă de la începutul existenței sale, băiatul nu a avut parte de o mamă căreia să-i pese cu adevărat de el. Ai fi zis că afecțiunile severe de care suferă ar fi atras cu ele o afecțiune și mai mare din partea celei care l-a adus pe lume. Din păcate, lucrurile nu stau așa, ba chiar am putea spune că propria sa mamă a făcut tot posibilul pentru ca micuțul să ducă o viață de coșmar. Deși este singurul copil pe care îl are, mama sa (în vârstă de 41 de ani) nu a fost capabilă să-i acorde toată atenția și dragostea maternă de care băiețelul are atâta nevoie. Femeia locuia împreună cu fiul ei, până în urmă cu câteva zile, într-un apartament situat la parterul unui bloc din centrul Bârladului. După cum au constatat cei de la Protecția Copilului, femeia trăia pur și simplu pe spinarea micuțului. Figura ca asistent personal al copilului, pentru care încasa de la statul român circa 900 lei pe lună, plus alți aproximativ 600 de lei drept indemnizație pentru copil cu dizabilități. La un calcul sumar, cei 1.500 de lei pe care îi încasa lunar femeia ar fi trebuit să-i ajungă pentru a-i asigura un trai cât de cât decent copilului. Mai ales că femeia nu este căsătorită, iar despre tatăl băiatului nu se știe mai nimic. Din păcate, femeia are meteahnă rea de tot: este o împătimită consumatoare de bături alcoolice. Așa se face că mai toată ziua, era plecată de acasă și cât era ziua de lungă își făcea veacul prin bodegi.

„Am găsit copilul într-o stare deplorabilă”

bratianu_ionel21”Timp în care copilul rămânea închis singur în casă, paralizat, în pat, fără ca cinevă să fie lângă el să-i dea o gură de apă sau să-l hrănească. De altfel, vecinii care ne-au sesizat cu privire la acest caz, ne-au spus că micuțul rămânea aproape în fiecare zi singur în casă și încuiat pe deasupra. Ceea ce a trăit acest copil până acum este un calvar și nu mă refer la afecțiunile pe care le are din naștere. Când am obținut în cele din urmă decizia judecătorilor de a-l scoate pe copil din acel mediu nociv, am putut vedea și mai bine în ce condiții groaznice a trăit băiatul. Bineînțeles că în ziua respectivă, mama nu era acasă, așa că am fost nevoiți să intrăm pe geam. Am găsit copilul într-o stare deplorabilă. Camera în care se afla era mizerabilă, un miros fetid, îngrozitor, plutea în aer, iar fereastra era acoperită cu draperii de aproape că nu intra lumina zilei. Ulterior am înțeles de ce ținea draperiile trase: ca să creeze o atmosferă în casă ce să-i inducă copilului în permanență o stare de somnolență. Adică, femeia nu vroia să fie deranjată prea mult de propriul său copilul, un suflet chinuit și de pe seama căruia încasa lunar bani de la stat. Bani pe care îi consuma mai mult pe achiziționarea de băuturi alcoolice, decât să-i cumpere băiatului de mâncare sau tot ce avea nevoie”, ne-a declarat Ionel Brătianu, psiholog în cadrul DGASPC Vaslui.

Și mai dureros este că cei de la Protecția Copilului o suspectează pe mamă că i-ar fi dat periodic copilului să consume diferite băuturi alcoolice. Iar asta tot pentru a-i induce micuțului o stare de letargie și somnolență, astfel încât ea să poată pleca de acasă, chipurile, fără griji. În momentul în care echipele de intervenție au descins în casă, au găsit lângă patul băiatului o ceșcuță în care se mai afla o cantitate de alcool (se pare că votcă). Este greu de imaginat că o mamă poate avea un asemenea suflet și este capabilă să provoace și mai multă suferință unui copil deja lovit crunt de soartă.

În aceste condiții, cei de la DGPASC au solicitat instanței decăderea din drepturile părintești a femeii, mai ales că nici atunci când a fost consiliată de specialiști nu a dovedit că i-ar păsa de soarta propriului său copil sau să arate că este conștientă de rolul ei de mamă, cu toate obligațiile ce derivă dinbtr-un asemenea statut. Ulterior, fiul său a fost transferat la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap din Bârlad, unde va beneficia în permanență de ajutor și asistență de specialitate.

de Răzvan CĂLIN Un copil în vârstă de 9 ani, bolnav mintal, paralizat de mâini și de picioare, a fost găsit ținut prizonier în pat de propria mamă. Băiatul era înfometat, dar alimentat sistematic cu alcool. Ca să ajungă la el, specialiștii de la Direcția Copilului au intrat pe geamul apartamentului. Copilul era ținut în letargie pentru a nu o deranja pe ,,mama''. Recent, specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui s-au confruntat cu un nou caz tulburător. De această dată a fost vorba despre un băiat din Bârlad, în vârstă de numai…

Review Overview

User Rating: 4.2 ( 1 votes)

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: