Home » Social » Spor la lucrările agricole de primăvară

Spor la lucrările agricole de primăvară

de Marian Mocanu

Agricultorii vasluieni, profitând și de vremea favorabilă, au dat zor cu înființarea culturilor agricole de primăvară. Astfel, conform datelor centralizate la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, 64% din suprafața programată a fost însămânțată. Condițiile meteorologice dau speranțe fermierilor că, și în acest an, vor avea parte de recolte bogate.

Din informațiile furnizate de producǎtorii agricoli, rezultǎ cǎ pe 5 mai, la nivelul județului Vaslui au fost însǎmânțate 110.030 ha culturi de primǎvarǎ, dintr-un program stabilit în toamna anului 2014, de 170.887 ha, respectiv într-un procent de 64%. Din analiza informațiilor primite de la fermieri, ritmul însǎmânțǎrilor la floarea soarelui este mai avansat, peste 90% la exploatațiile agricole comerciale și doar 72% în gospodǎriile populației fiind deja înființate cu această cultură. La semǎnatul porumbului, procentul de realizare este de 57% la agenții economici și de 45% la producǎtorii individuali. Sunt avansate lucrările de înființare a culturilor în cazul sfeclei de zahăr, cultivată deja pe 268 ha, (93% din suprafața cultivată), a ovăzului, semănat pe 3.633 ha (76% din suprafața programată), orzoaicei de primăvară, 3.332 ha, 70% din totalul programat fiind deja semănate cu această cereală, dar și în cazul plantelor de nutreț, 3.330 ha, care reprezintă 57% din suprafața programată pentru acest an a fi însămânțată cu această cultură fiind deja semănată.

Legumicultorii vasluieni, la rândul lor, se grăbesc să finalizeze plantarea plantelor în perioada optimă. Astfel, deja s-au finalizat lucrările la înființarea culturilor de mazăre boabe, pe 112 ha, soia boabe, o cultură care are tot mai mare căutare, în acest an soia fiind cultivată pe 547 ha, ori a muștarului, cultivat pe 409 ha, respectiv pe o suprafață de două ori mai mare față de cea programată. În același timp, pentru alte tipuri de legume, respectiv roșii de cultură, castraveți, ardei, rădăcinoase sau zarzavaturi, deja legumicultorii au reușit răsădirea a 40% din suprafața programată, respectiv pe 2.099 ha la nivelul județului Vaslui. În continuare, condițiile meteorologice sunt propice pentru finalizarea semănăturilor de primăvară, acest lucru putându-se finaliza în perioada optimă acestei lucrări agricole, cu aproape o lună mai devreme decât anul trecut.

de Marian Mocanu Agricultorii vasluieni, profitând și de vremea favorabilă, au dat zor cu înființarea culturilor agricole de primăvară. Astfel, conform datelor centralizate la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, 64% din suprafața programată a fost însămânțată. Condițiile meteorologice dau speranțe fermierilor că, și în acest an, vor avea parte de recolte bogate. Din informațiile furnizate de producǎtorii agricoli, rezultǎ cǎ pe 5 mai, la nivelul județului Vaslui au fost însǎmânțate 110.030 ha culturi de primǎvarǎ, dintr-un program stabilit în toamna anului 2014, de 170.887 ha, respectiv într-un procent de 64%. Din analiza informațiilor primite de la fermieri, ritmul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: