Home » National » Cate lame de guma pe zi avem voie si de ce nu trebuie mestecate mai mult de 20 de minute. Avertismentul medicilor

Cate lame de guma pe zi avem voie si de ce nu trebuie mestecate mai mult de 20 de minute. Avertismentul medicilor

Cazul tinerei din Marea Britanie, despre care legistii au confirmat ca a murit pentru ca ar fi mestecat prea multa guma, ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania nu recomanda mai mult de doua lame pe zi, care ar trebui mestecate cel mult 20 de minute. In caz contrar, atrag atentia inclusiv nutritionistii si gastroenterologii, pot aparea probleme digestive, dar va stricati si dintii.

Copiii mesteca guma ca sa fie la moda si ca sa faca baloane. Adultii o folosesc pentru a-si improspata respiratia, pentru a-si curata dantura dupa masa ori pentru a se calma atunci cand sunt stresati sau suparati.

Indiferent de motiv, aproape ca nu exista om care sa nu fi mestecat guma macar o data in viata. In Romania se consuma anual 2.600 de tone.

Din pacate, cei mai multi mesteca guma, dupa guma, cu orele. Si asa se ajunge la exces.

„Un consum care sa nu produca modificari sau tulburari ar fi de maximum 2-3 tablete sau lame pe zi si astea mestecate un sfert de ora”, a spus Dragos Stanciu, vicepresedintele Colegiul Medicilor Dentisti din Romania.

Cine trece de acest prag poate avea probleme de sanatate, avertizeaza medicii. Potrivit acestora, atunci cand mestecam guma, creierul este „pacalit” ca urmeaza sa mancam. Si astfel stomacul incepe sa produca enzime pregatite pentru digestie. Stimularea secretiei gastrice nu face deloc bine si duce la aparitia gastritelor.

„Se produce acid in stomac pentru alimentele care urmeaza sa vina si care nu vin si asa se produc multe enzime. Iar cand mancam normal, nu mai avem suficiente enzime pentru digestie. Asa apare balonarea, constipatia”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu, medic nutritionist.

Excesul de guma, in cazul celor care mananca doua pachete pe zi, poate provoca, sustin specialistii, si o scadere severa a nivelului de calciu, magneziu, sodiu si potasiu din organism.

„In momentul in care se consuma multa guma, nu se consuma suficiente alimente si atunci apare o malabsorbtie de minerale. Scade cantitatea de minerale din corp si creste excretia lor prin aceasta salivare in mod excesiv”, a spus dr. Lygia Alexandrescu, medic nutritionist.

Drept urmare, daca nu puteti sa va abtineti, mestectati o guma dupa fiecare masa, atat cat are aroma.

Sursa: stirileprotv.ro

Cazul tinerei din Marea Britanie, despre care legistii au confirmat ca a murit pentru ca ar fi mestecat prea multa guma, ar trebui sa ne puna pe ganduri. Colegiul Medicilor Dentisti din Romania nu recomanda mai mult de doua lame pe zi, care ar trebui mestecate cel mult 20 de minute. In caz contrar, atrag atentia inclusiv nutritionistii si gastroenterologii, pot aparea probleme digestive, dar va stricati si dintii. Copiii mesteca guma ca sa fie la moda si ca sa faca baloane. Adultii o folosesc pentru a-si improspata respiratia, pentru a-si curata dantura dupa masa ori pentru a se calma…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: