Home » World » CONFRUNTĂRILE armate s-au intensificat la frontiera dintre Macedonia și Kosovo. Cel puțin opt polițiști și 14 militanți kosovari au murit. NATO face apel la reținere

CONFRUNTĂRILE armate s-au intensificat la frontiera dintre Macedonia și Kosovo. Cel puțin opt polițiști și 14 militanți kosovari au murit. NATO face apel la reținere

Confruntările armate s-au intensificat în orașul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, autoritățile anunțând moartea a opt agenți de poliție și 14 presupuși membri ai unui grup kosovar de gherilă. NATO a făcut, duminică, un apel la reținere.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=t-QTYfYhjS4&w=560&h=315]

UPDATE 21:16 – NATO face apel la reținere în Macedonia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat duminică la „reținere” în Macedonia, unde 22 de persoane au fost ucise în cursul unor confruntări care au avut loc sâmbătă și duminică, la Kumanovo (nord), între poliție și un grup kosovar de gherilă, relatează Le Figaro în pagina electronică.

„Îi îndemn pe toți să dea dovadă reținere și să evite orice nouă escaladare, în interesul țării și al întregii regiuni”, a declarat Jens Stoltenberg, citat într-un comunicat.

Uniunea Europeană s-a arătat, de asemenea, „profund preocupată” de criza din Macedonia.

„Opt agenți de poliție au fost uciși, iar alți 37 au fost răniți; 14 teroriști au murit”, a declarat Ivo Kotevski, purtătorul de cuvânt al Ministerului macedonean de Interne, citat de Associated Press.

„A fost neutralizată una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din Balcani”, afirmă oficialul macedonean.

Confruntări armate au avut loc sâmbătă și duminică în orașul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, între forțele de ordine și aproximativ 70 de „teroriști”.

Schimburile de focuri continuau duminică dimineață, iar în zona orașului Kumanovo se putea vedea fum negru. În orașul Kumanovo trăiesc mulți etnici albanezi, în principal musulmani, în timp ce populația Macedoniei este majoritar creștin-ortodoxă.

Zeci de vehicule ale poliției au pătruns sâmbătă în orașul Kumanovo, în cadrul unei „operațiuni împotriva unei grupări ilegale” acuzată că pregătește atacuri împotriva instituțiilor guvernamentale macedonene. Potrivit site-ului cotidianului kosovar Gazeta Express, cinci civili, inclusiv o fetiță de opt ani, – etnici albanezi – au fost uciși în Kumanovo, localitate situată la 40 de kilometri nord de Skopje, situație care generează temeri privind un nou conflict interetnic.

La sfârșitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupuși membri ai unei grupări de gherilă din Kosovo au pătruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o secție de poliție. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o secție de poliție din localitatea macedoneană Gosince, situată în apropierea frontierei dintre Macedonia și Kosovo. Patru agenți de poliție au fost sechestrați, încătușați și bătuți de cei 40 de kosovari de etnie albaneză. „Cei 40 de indivizi înarmați aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau în albaneză, i-au dezarmat pe agenții de poliție și au spus că vor țara lor și că nu acceptă Acordul de la Ohrid. Considerăm că este un atac terorist”, comunica Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneană a fost implicată într-un scurt conflict cu gherilele UCK în anul 2001, încheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sârbă Kosovo, cu populație majoritar albaneză, și-a proclamat independența în februarie 2008, după războiul dintre gherilele albaneze și armata sârbă din perioada 1998-1999.

Sursa: mediafax.ro

Confruntările armate s-au intensificat în orașul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, autoritățile anunțând moartea a opt agenți de poliție și 14 presupuși membri ai unui grup kosovar de gherilă. NATO a făcut, duminică, un apel la reținere. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=t-QTYfYhjS4&w=560&h=315] UPDATE 21:16 - NATO face apel la reținere în Macedonia Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat duminică la "reținere" în Macedonia, unde 22 de persoane au fost ucise în cursul unor confruntări care au avut loc sâmbătă și duminică, la Kumanovo (nord), între poliție și un grup kosovar de gherilă, relatează Le Figaro în pagina electronică.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: