Home » Social » Negru pe alb: albinele au fost otrăvite!

Negru pe alb: albinele au fost otrăvite!

de Mihaela NICULESCU

Veste bună pentru apicultorii păgubiți în urma dezastrului de la Puiești: la sfârșitul săptămânii trecute, aceștia au primit buletinele de analize ale probelor prelevate de Direcția Sanitară Veterinară (DSV). Rezultatele arată ca au avut dreptate: otrava (fipronil) împrăștiată de SC Deratcos SRL Bârlad  este cauza morții în masă a albinelor din Puiești.

albineSuspect este ca buletinele de analize nu au ajuns și la DSV, cu toate că institutia ar fi trimis probe la București înainte ca apicultorii s-o facă pe banii lor.
„Domnul director Traian Petcu spune că DSV nu a intrat încă în posesia buletinelor de analize. De fapt, pe noi nu ne interesează prea mult aspectul, de vreme ce am primit buletine cu rezultatul pozitiv și deținem dovada otrăvirii albinelor. Cu acest document, putem continua demersul în lupta pentru recuperarea prejudiciului. Am solicitat o întâlnire la Puiești cu conducerea Asociației Crescătorilor de Animale și cu domnul Drăguț, patronul SC Deratcos. Sperăm să ne întâlnim săptămâna aceasta. Încercăm să rezolvăm problema pe cale amiabilă, deși avem îndoieli. Dacă nu vom găsi înțelegere, ne vom adresa instanței”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, unul dintre apicultorii păgubiți.
Vă reamintim că, în urmă cu mai mult de o lună, câteva zeci de apicultori din Puiești au pierdut mii de familii de albine din cauza unui insecticid interzis, folosit pentru dezinsecție. Firma Deratcos pare să fie vinovată de două ori, având în vedere că apicultorii nu au fost anunțați înaintea executării dezinsecției, și apoi, pentru faptul că a folosit o substanță interzisă în UE din anul 2013.
Apicultorii obținuseră fonduri europene pentru înființarea stupinelor, o parte din ei nemaiputând beneficia de alte tranșe de bani.

de Mihaela NICULESCU Veste bună pentru apicultorii păgubiți în urma dezastrului de la Puiești: la sfârșitul săptămânii trecute, aceștia au primit buletinele de analize ale probelor prelevate de Direcția Sanitară Veterinară (DSV). Rezultatele arată ca au avut dreptate: otrava (fipronil) împrăștiată de SC Deratcos SRL Bârlad  este cauza morții în masă a albinelor din Puiești. Suspect este ca buletinele de analize nu au ajuns și la DSV, cu toate că institutia ar fi trimis probe la București înainte ca apicultorii s-o facă pe banii lor. „Domnul director Traian Petcu spune că DSV nu a intrat încă în posesia buletinelor de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

2 comments

  1. Este un nonsens. Dacă insecticidul este interzis și totuși a fost folosit, înseamnă ca s-a încălcat legea. Logic, cineva trebuie sa răspundă penal în fata justiției.

  2. de ce „organul abilitat” nu-i suspenda domnului Dragut activitatea pentru neregulile constatate? scrie pe deratcos.ro la sectiunea „diplome” : Certificare mediu ISO!!!! Cum a indeplinit asta standardele pe care le cere LRQA? Domnul Dragut era persuasiv…la contractare….influenta clientul si prin formula de aur” Am ISO”, adica o garantie a gestionarii riscurilor pentru a-si imbunatati performantele actuale si viitoare:)) mercantilism, inselaciune si multa golanie!

%d blogeri au apreciat: