Home » Social » Veteran de război, omagiat de Ziua Victoriei

Veteran de război, omagiat de Ziua Victoriei

de Marian MOCANU

Veteranul de război Ioan Crețu, din comuna Pușcași, a fost omagiat sâmbătă, 9 mai, de militarii garnizoanei Vaslui și autoritățile publice din comună. Pentru Ioan Crețu, cel mai vârstnic veteran de război din județul Vaslui, a fost dublă sărbătoare: împlinirea, cu câteva zile înainte, a vârstei de 102 ani și 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la care acesta a participat activ pe front, în calitate de sanitar.

Militarii din garnizoana Vaslui au ținut să marcheze într-un mod deosebit ziua de 9 Mai, zi în care întreaga Europă marchează împlinirea a 70 de ani de la sfârșitul celei mai mari conflagrații mondiale.

Având în vedere că anul 2015 este declarat ca „Anul veteranilor de război” colonelul Ionel Teofil Costin, comandantul Centrului Militar Județean Vaslui însoțit de cadre militare din unitate, l-a omagiat pe Ioan Crețu, cel mai în vârstă veteran de război din județul Vaslui. Alături de cadrele militare au fost prezenți și primarul comunei Pușcași, Nicolae Ignat și funcționari ai primăriei, care au dorit să aducă un omagiu consăteanului lor, cel care și-a servit patria pe cele două fronturi, de est și de vest.

Ioan Crețu a participat în cel de al Doilea Rãzboi Mondial ca sanitar, fiind prezent pentru a-și ajuta camarazii atât în campania din est, ajungând cu linia frontului până la Odessa, cât și în campania din vest, ajungând până în munții Tatra, în Cehoslovacia. El și-a servit patria timp de 3 ani și 11 luni, pentru meritele sale fiind decorat cu medalia „Crucea comemorativã” a celui de-al Doilea Război Mondial.

Prin prezența alături de veteranul de război din Pușcași, care a împlinit cu câteva zile mai înainte, pe data de 3 mai vârsta de102 ani, militarii au ținut să aducă un omagiu tuturor acestor „eroi în viață”.

În prezent în județul Vaslui mai sunt 1.062 veterani de război, cel mai tânăr având vârsta de 88 ani.

Veteranului de război plt.adj.pr. (rtg.) Ioan Crețu i-au fost înmânate, prin intermediul comandantului Garnizoanei Vaslui, colonel Ioan-Teofil COSTIN, mesajul de felicitare din partea Ministerului Apărării Naționale, diploma de recunoștință din partea Instituției Prefectului – Județul Vaslui, placheta omagială „Cinste veteranilor de război” din partea Consiliului Județean Vaslui, diploma omagială din partea Centrului Militar Județean Vaslui și a Filialei Județene „Peneș Curcanul” Vaslui a ANVR, insigna omagială a ANVR și cocarda tricoloră cu însemnul de veteran de război.

O altă surpriză plăcută făcută veteranului Ioan Crețu a fost remiterea numărului 22 din anul 2014 al ziarului „Observatorul militar”, ziar în care un amplu reportaj i-a fost dedicat.

La rândul său, primarul comunei, Nicolae Ignat, în semn de recunoștiință pentru participarea la cel de-al doilea război mondial și pentru conduita veteranului Ioan Crețu în comunitate, i-a dăruit acestuia drapelul tricolor și o diplomă de excelență.

de Marian MOCANU Veteranul de război Ioan Crețu, din comuna Pușcași, a fost omagiat sâmbătă, 9 mai, de militarii garnizoanei Vaslui și autoritățile publice din comună. Pentru Ioan Crețu, cel mai vârstnic veteran de război din județul Vaslui, a fost dublă sărbătoare: împlinirea, cu câteva zile înainte, a vârstei de 102 ani și 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la care acesta a participat activ pe front, în calitate de sanitar. Militarii din garnizoana Vaslui au ținut să marcheze într-un mod deosebit ziua de 9 Mai, zi în care întreaga Europă marchează împlinirea a 70…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: