Home » Social » De frica unor enoriași de vârsta a treia – Protopopul Lăiu și episcopul Corneliu au cerut ajutor Poliției și Jandarmeriei

De frica unor enoriași de vârsta a treia – Protopopul Lăiu și episcopul Corneliu au cerut ajutor Poliției și Jandarmeriei

* Îngrozit de „amenințarea” unor enoriași în vârstă care au venit să discute civilizat cu episcopul, protopopul Vasile Lăiu a cerut impetuos intervenția forțelor de ordine. În locul „grupării violente” pe care se pregăteau să o înăbușe, polițiștii și jandarmii au găsit o mână de enoriași cu păr alb, care-i priveau nedumeriți. După ce a coborât din mașina de lux, PS Corneliu Bârlădeanu a avut parte de o primire fastuoasă cu pâine, cu sare și copilași îmbrăcați în port popular. Din păcate, momentul de glorie i-a fost stricat de enoriașii care, scârbiți de atâta ostentație și îngâmfare, au început să-l huiduie.

Simona MIHĂILĂ

Scenariu hilar în curtea Protopopiatului Bârlad, azi dimineață, când protopopul Vasile Lăiu a solicitat impetuos intervenția forțelor de ordine ca să-l scape de „amenințarea” unui grup de enoriași trecuți de vârsta a treia.
Aceștia doreau să discute cu el, dar și cu PS Corneliu Bârlădeanu, episcopul Hușilor, ce era așteptat la o ședință cu profesorii de religie. Oamenii au vrut să profite de ocazie pentru a încerca, încă o dată, să-l înduplece să-l reprimească în parohia Sf. Spiridon pe preotul Sorin Chirvase, cel care, în toamna trecută, a fost trimis să slujească într-un sătuc îndepărtat, din cauză că nu a reușit să strângă sumele uriașe de bani cerute de episcop pentru diverse.
Deși enoriașii au pășit în clădirea Protopopiatului Bârlad cu gânduri pașnice și cu o atitudine cuviincioasă, protopopul Lăiu i-a dat afară fără măcar să vrea să afle pentru ce au venit. Le-a cerut să elibereze și curtea Protoieriei amenințându-i că v-a chema forțele de ordine.
Docili, enoriașii au părăsit curtea, dar au refuzat să plece de la poarta instituției, hotărâți să nu renunțe până când nu vor da ochii cu episcopul Corneliu.

„Episcopul Corneliu este Antihristul județului Vaslui! El taie și spânzură”

„Noi ne vrem părintele înapoi. Noi suntem enoriașii, noi suntem cei care dăm bani la biserica, noi plătim totul. Ce fel de grijă are Biserica de oameni? Nu există toleranță, nu există compasiune”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hAXio2xdGuc&w=420&h=315] „Părintele Chirvase este un preot sărac și bolnav. Și el, și tatăl său, au slujit Biserica Sf. Spiridon fără nicio pretenție. Toți banii pe care i-au strâns au intrat în acea parohie. Au renovat-o, au făcut sală de pomeni, au pus totul la punct. Părintele Chirvase, tânărul, stă cu chirie, merge din gazdă în gazdă. Nu și-a făcut vilă ca alții, nu are mașină de lux, nu face concedii în străinătate. Nu este un preot lacom, nu ne-a cerut niciodată bani, cum fac ceilalți doi care au rămas la Sf. Spiridon și care iau pielea de pe noi”.
„Protopopul și episcopul trebuie să-și lase funcțiile. Aceste funcții le dau bătaie de cap, căci au uitat pe cine slujesc. Îl slujesc pe Dumnezeu, nu banii. Dumnezeu înseamnă bunătate, milă. Iar ei lasă un preot să moară de foame. Nu mai spunem că nu e creștinesc. Este inuman!”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tEXYOEbHD0U&w=420&h=315] „Episcopul ăsta, Corneliu, este Antihristul județului Vaslui! El taie și spânzură! Vede numai bani, vrea numai bani. Eu nu mai vreau să vin la Biserică ca la o instituție financiară. Eu vreau să ies cu sufletul curat din Sfânta Biserica, nu să intru cu grija că nu am bani să-mi plătesc un pomelnic”.
Acestea sunt doar câteva dintre declarațiile pe care enoriașii le-au dat reporterilor Est News, în timpul cât l-au așteptat pe episcop.

Lăiu, slujitorul lui Dumnezeu, nu a vrut să-i asculte pe oameni fără programare

La un moment dat, pe alee și-a făcut apariția protopopul Lăiu. Oamenii l-au înconjurat imediat și i-au cerut iarăși să le asculte păsul, însă slujitorul lui Dumnezeu le-a replicat că e imposibil să-i primească la discuții din cauză că nu au programare: „Sunteți cumva programați? Noi avem altceva de făcut la ora asta. O sa vorbim când o să vă faceți programare”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HC7P-df81Eg&w=420&h=315] Enoriașii au insistat să-i asculte măcar câteva minute, chiar dacă au făcut grava greșeală de a nu se înscrie la cuvânt, dar protopopul Lăiu, a refuzat să cadă în păcatul de acorda audiențe în mod dezorganizat.

Episcopul Corneliu, cu umilință, din Wolksvagen-ul de lux: „Hristos a înviat”

Supărat că i-a stricat ceremonialul de primire a episcopului cu pâine și cu sare, scenariu minuțios pregătit, din care nu lipseau copilași îmbrăcați în costume naționale, protopopul Lăiu a pus mâna pe telefon și a cerut intervenția forțelor de ordine. În câteva minute, polițiștii și jandarmii – mai mulți decât „protestatarii” – au invadat curtea Protoieriei Bârlad, pregătiți să înăbușe „violențele”. În urma lor, și-a făcut apariția la bordul unul Wolkswagen de lux, Preasfinția Sa, episcopul Hușilor.
Flancat de armata de polițiști și jandarmi, vizibil stânjeniți până și ei că trebuie să-și etaleze autoritatea în fața unor bătrânei neajutorați, episcopul a coborât rapid din mașină și a intrat în clădire, nu înainte de a rosti, mieros: „Hristos a înviat”.
Uluiți de această amplă desfășurare de forțe și indignați că un preot bolnav este condamnat să moară de foame în timpul ce șeful lui merge în mașini de lux cumpărate din banii enoriașilor, oamenii nu s-au mai putut abține și au început să-l huiduie de episcop: „Lașule!”; „Să vă fie rușine!”; „Biserica e a credincioșilor, nu a voastră”.

Enoriașii nu se vor lăsa

Credincioșii veniți la Protoieria Bârlad să-i ceară episcopului să le acorde câteva minute de ascultare au plecat hotărâți să nu renunțe. Ei s-au strâns în fața Bisericii Sf. Spiridon și au decis ca, în zilele următoare, să plece la Iași, apoi, la București.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RriWeSYd87Y&w=420&h=315] „Vom ajunge și la Patriarhul României. Nu e posibil ca noi, cei care, prin banii și prin munca noastră, susținem financiar Biserica Ortodoxă Română, să nu fim ascultați. E de neacceptat ca o simplă doleanță a noastră să nu fie luată în considerare”.

Preotul Chirvase a întors și celălalt obraz

Reamintim că, în toamna trecută, preotul Sorin Chirvase a aflat că, din cauză că nu reușea să bage mâna până la cot în buzunarul enoriașilor spre a le lua banii pe care Episcopia Hușilor și Protopopiatul Bârlad îi cerea autoritar și fără drept de replică, a fost mutat disciplinar într-un sat cu câteva case.
Plin de amărăciune, la finalul ultimei slujbe religioase pe care a oficiat-o la Biserica Sf. Spiridon, și-a deschis inima către enoriași și le-a mărturisit adevăruri nespuse până atunci. A vorbit despre șpăgile cerute de Episcopie, despre vânzările imposibile de obiecte de cult religios la prețuri exorbitante, despre cum parohiile sunt nevoite să achite taxe uriașe etc.
Ziarul Est News a scris în ultimele luni despre represaliile la care preotul a fost supus de șefii săi, drept pedeapsă că a vorbit. Asta avea să-l coste pe părintele Chirvase.
Episcopul va fi citit, poate, toate câte s-au scris așa că, mânat de orgolii de neînțeles de către un creștin, i-a cerut preotului de la Bârlad să-i cadă în genunchi. Public. I-a promis că-i permite să se întoarcă în parohie dacă va merge la ziar și va publica o scrisoare deschisă în care își va cere iertare. Preotul Chirvase a făcut-o și pe asta. Scrisoarea de iertare a fost publicată de Est News, luna trecută. Curând, însă, părintele și enoriașii aveau să constate că totul a fost un plan prin care episcopul a vrut doar să-l umilească. Nu doar că și-a încălcat cuvântul, dar i-a cerut preotului Chirvase să-și ceară încă o dată iertare, prin intermediul a încă unui ziar.
Ciudată lecție de creștinism, „Preasfinția Ta”!

* Îngrozit de "amenințarea" unor enoriași în vârstă care au venit să discute civilizat cu episcopul, protopopul Vasile Lăiu a cerut impetuos intervenția forțelor de ordine. În locul "grupării violente" pe care se pregăteau să o înăbușe, polițiștii și jandarmii au găsit o mână de enoriași cu păr alb, care-i priveau nedumeriți. După ce a coborât din mașina de lux, PS Corneliu Bârlădeanu a avut parte de o primire fastuoasă cu pâine, cu sare și copilași îmbrăcați în port popular. Din păcate, momentul de glorie i-a fost stricat de enoriașii care, scârbiți de atâta ostentație și îngâmfare, au început să-l…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

17 comments

  1. Huoooooo! Preoti de doi lei

  2. Il cunosc pe DOMNUL Laiu de cand spera sa avanseze. De la inmormantarea tatalui meu a plecat f nemultumit si de dar si pentru ca nu statea pe scaunul (!) care credea Dumnealui ca i se cuvenea, si asta arata un pic de har si chemare pt cele sfinte (nota: pe scaunul dorit de el statea o femeie batrana si bolnava, sotia decedatului).
    S-a facut preot ca sa faca cariera! HUO!
    Sorin Chirvase, dupa ce a fost transferat de patriarhie, a fost asteptat de o strada intreaga in Ajunul Craciunului sa le binecuvanteze casele, iar preotul repartizat a fost alungat de oameni.

    • trebuia scuipat in ochi laiu. ca sa-si aminteasca cum trebuie sa fie un preot. nu cum vrea el sa fie un preot

      • Laiu nu mai este preot(!) de cand s-a inplicat in scandalul(condus din umbra de k.g.b.) de la Pungesti. Ce cauta el dincolo de sfera de influenta morala, profesionala si teritoriala? Pe dracul il cauta!

    • Laiu nu mai este preot(!) de cand s-a inplicat in scandalul(condus din umbra de k.g.b.) de la Pungesti. Ce cauta el dincolo de sfera sa de influenta morala, profesionala si teritoriala? Pe dracul il cauta!

  3. nu am citit scrisoarea de iertare? can a aparut?

  4. Domnule Laiu!Eu nu sunt crestin nu sunt pus de nimeni sa va critice sau sa va judece.Dar ceea ce faceti acum dumneavoastra nu e decat rautate.Nu dati dovada de toleranta.Ca sa nu mai vorbim de mila crestina.Am avut incredere in dumneavoastra.Am fost la protestele organizate de dumneavoastra si v-am crezut pe cuvant ca aveti o inima buna si curata cand vorbeati de patria sfanta,de apa si aerul curat.Va aduceti aminte Domnule Laiu de cat de mult ati vorbit impotriva jandarmilor care au batut oameni nevinovati?Eu imi aduc aminte de dumneavoastra de atunci.Iar acum ati facut acelasi lucru.Ati chemat aceiasi jandarmi impotriva unori batrani care nu au vrut decat sa fie lasati in pace.Sa traiasca si ei cu un preot pe care il iubesc.Cine sunteti dumeavoastra de va impotriviti unei dorinte simple?Ati intervenit si ati rupt o legatura sfanta aceea dintre duhovnic si ucenic domnule Laiu.Sper sa constientizati pana la urma ca reprezentati un Dumnezeu al Adevarului care nu e induplecat nici de bani nici de functii nici de uneltiri de vreun fel.Sper sa cititi aceste randuri domnule Laiu!

    • A fost vorba doar de imagine in asa zisa lupta.Acest popa nu e cu nimic mai presus decat un alt popa tuns.Cind s-a dus Solomon la el si la madam Finaru au disparut din Peisajul protestelor in secunda 2.Citi arginti ai luat Laiule ?

  5. Afara cu cei care reprezinta diavolul si nu pe Dumnezeu ! Crestini, uniti-va impotriva diavollor materialisti care distrug Biserica Ortodoxa prin cerinte financiare si distrugerea preotilor buni si devotati cum este parintele Chirvase!

  6. sfântul pavel a spus că vor veni mulți lupi răpitori care vor căuta să sfâșie turma lui Hristos !

  7. Hristos a mântuit lumea. Iar preoții trebuie să trăiască așa cum au lăsat apostolii ca să-L propovăduiască pe Hristos!

  8. la hoți să nu le dea nimeni bani !

%d blogeri au apreciat: