Home » Social » Inițiativă lăudabilă la Dodești: Și-au făcut bibliotecă!

Inițiativă lăudabilă la Dodești: Și-au făcut bibliotecă!

de Roxana NĂSTASĂ

În timp ce în șapte comune vasluiene bibliotecile cu volume impresioante de cărți zac uitate, cu lacătele puse pe uși de câțiva ani buni, în comuna Dodești se întâmplă lucruri frumoase în acest sens. Fără a avea cărți, fără a avea nimic, pornind practic de la zero, cei de la Dodești și-au făcut bibliotecă comunală. Inițiativa e lăudabilă pentru că sunt puțini primarii care mai acordă importanță culturii, excluzând zilelele satului când toți găsesc bani să le organzieze și să le sărbătorească cum se cuvine.

Biblioteca Dodesti (1)Acum câteva săptămâni, de Ziua Bibliotecarilor, pe 22 aprilie a avut loc inaugurarea Bibliotecii Comunale Dodești, ce a fost înființată din inițiativa poetului vasluian Mihai Apostu, bibliotecarul bibliotecii și a primarului comunei Dodești. Într-o vreme în care șapte biblioteci care au tot ce le trebuie sunt închise iar de cărți se bucură poate doar rozătoarele, cei de la Dodești dau o lecție importantă tuturor, făcând o bibliotecă practic din nimic.
Ideea de a da naștere unei biblioteci în locul unde și Victor Ion Popa s-a născut, un loc semănat de cultură a venit, conform spuselor bibliotecarului Mihai Apostu, acum un an și ceva. Cu puțin ajutor din partea tuturor, cu dorință și iubire de carte, s-au reușit astfel, lucruri minunate. „Ne-am gândit să înființăm o bibliotecă acum un an și ceva și în urma unei hotărâri de Consiliu Local de anul trecut s-a stabilit înființarea postului de bibliotecar și s-au făcut demersuri și pentru deschiderea bibliotecii. Fundația „Mereu Aproape” a donat 1500 de volume și mobilier, aceasta fiind baza de la care am plecat, iar apoi, pentru că mă ocupam de cărți, familii pe care le cunoșteam au donat câte 400-500 de cărți, și Biblioteca Județeană, 100 și, la ora actuală avem 3000 de volume”, ne-a declarat Mihai Apostu.
Așa a luat naștere o bibliotecă ce acum are tot ce-i trebuie. Funcționează în școală și, deși n-a trecut decât puțină vreme de la deschidere, elevii care vin sunt în număr mare, ceea ce este un fapMihai Apostut îmbucurător pentru toți.
„Într-o perioadă în care cărțile nici măcar nu erau înregistrate, într-o lună, am făcut peste 80 de fișe de împrumut. Elevii sunt foarte încântați și vin în număr mare, dar și adulții ne trec pragul și împrumută cărți. Curiozitatea de început, dorința de a citi, valul de inedit, astea, cel mai probabil, i-a îndrumat pe cititori”, a mai spus Apostu.

Despre deschiderea Bibliotecii Comunale din Dodești și directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Gelu Voicu Bichineț are numai cuvinte de laudă, dat fiind faptul că asemenea lucruri sunt, din nefericire, destul de rare.
„Pentru noi, deschiderea unei biblioteci nu poate fi decât un moment de bucurie. Aceste bucurii ne sunt, din păcate, oferite atât de rar pentru că primarii nu vor să înțeleagă menirea bibliotecarului și importanța lecturii în orice comunitate. Lăudabil gestul primarului de Dodești care, iubindu-și concetățenii, le dăruiește încă o șansă de formare și afirmare. Să dea Dumnezeu viață lungă bibliotecilor!”, ne-a declarat Bichineț.

Așadar, cetățenii comunei Dodești vor avea prilejul să intre în lumea minunată a cărții, să citească și să cunoască lucuri noi, mai ales că, bibliotecarul Mihai Apostu dă asigurări că atât timp cât el va fi acolo, biblioteca nu va avea niciodată lacătul pus.
„Biblioteca de la Dodești nu va avea niciodată ușă cu lacăt pus sau program, atât timp cât eu sunt aici, pentru că biblioteca nu e un lux, e o necesitate. Vreau să împărtășim tutror frumusețea cărții și mă bucur și mulțumesc primarului pentru acest sprijin pe care l-a oferit, fiind învățător și înțelegând rolul cărții” a mai spus Apostu.

Șapte biblioteci comunale, închise

La polul opus celor din Dodești, care au făcut totul din nimic sunt șapte comune vasluiene unde de ani buni bibliotecile comunale, care există și unele dintre ele au volume impresionante de cărți, sunt închise. Este vorba de Bogdănița, Boțești, Dănești, Pădureni, Stănilești, Ștefan cel Mare și Zorleni.
În aceste comune cărțile zac pe rafturi iar ușile au lacătele puse, oamenii neavând acces la singura instituție culturală din comună. În unele părți bibliotecarul a ieșit la pensie și „nu a mai dat voie de la Guvern să angajeze”, în altele posturile nu au mai fost scoase la concurs de ani buni că nu sunt bani, sau, la Pădureni, de exemplu „se renovează” biblioteca de cinci ani de zile continuu.
Principalul motiv al faptului că sunt închise sunt, în principal, banii, iar pentru primarii acestor comune pare-se că prioritățile sunt cu totul altele. Deși legislația spune clar că nici capitolul cultură nu trebuie neglijat, se pare că nimeni nu ține cont de fondul de carte, de exemplu. Puținii bani pe care edilii îi prevăd la capitolul cultură, culte, religii sunt legați de zilele satelor și comunelor când actul cultural se rezumă la zgomotul alămurilor diforme și, de multe ori la interpreți de play back sau mâna a doua.
Conducerea Bibliotecii Județene face demesuri pentru angajarea de bibliotecari în comune, însă cât va reuși depinde de primari, pentru că la mâna lor stă stabilirea postului de bibliotecar în organigramă.

de Roxana NĂSTASĂ În timp ce în șapte comune vasluiene bibliotecile cu volume impresioante de cărți zac uitate, cu lacătele puse pe uși de câțiva ani buni, în comuna Dodești se întâmplă lucruri frumoase în acest sens. Fără a avea cărți, fără a avea nimic, pornind practic de la zero, cei de la Dodești și-au făcut bibliotecă comunală. Inițiativa e lăudabilă pentru că sunt puțini primarii care mai acordă importanță culturii, excluzând zilelele satului când toți găsesc bani să le organzieze și să le sărbătorească cum se cuvine. Acum câteva săptămâni, de Ziua Bibliotecarilor, pe 22 aprilie a avut loc…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: