Home » Invatamant » Naveta profesorilor, piatră de încercare pentru primării

Naveta profesorilor, piatră de încercare pentru primării

de Marian MOCANU

Vestea că Guvernul României va obliga primăriile să achite naveta cadrelor didactice pune pe jar autoritățile locale. Unele dintre primăriile rurale abia au bani pentru funcționare. În același timp, deși se dorește atragerea de specialiști în mediul rural, funcționarii publici nu beneficiază de aceleași drepturi cu profesorii, în condițiile în care salariile sunt de două-trei ori mai mici.

Un proiect de hotărâre de guvern care urmează a fi aprobat zilele acestea prevede decontarea de către primării a navetei cadrelor didactice. Practic, din fondurile proprii, primăriile vor trebui să achite abonamentele de tren sau autobuz, ori să deconteze carburantul, în cazul în care naveta se face cu autoturismele proprii.

Dată fiind situația financiară a multor dintre primării, în special a celor rurale, aceste cheltuieli obligatorii s-ar putea să nu poată fi suportate, iar în continuare cadrele didactice să nu primească bani de navetă. Asta în ciuda promisiunilor ministrului învățământului, care a declarat că guvernul va acorda fondurile necesare „primăriilor sărace”, din plata sumelor defalcate din cota de TVA.

În județul Vaslui, sute de profesori nu beneficiază nici acum de decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta de la domiciliu la unitatea școlară. Asta și din cauza faptului că decontarea acestor cheltuieli se face din bugetul propriu al primăriilor, buget și așa neîndestulător.

Conform lui Sorin Țiplea, președintele filialei Vaslui a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, pe rolul instanțelor vasluiene sunt mai multe procese deschise de cadrele didactice care nu au primit bani pentru navetă. Este vorba, printre altele de cadre didactice de la unități de învățământ din comunele Puiești, Ivești, Ibănești, Zorleni, Banca, Vulturești, Pungești sau Munteni de Sus.

„Este o hotărâre judecătorească, pe care am început să o punem în practică. Am făcut o eșalonare și, de trei luni, le dăm profesorilor banii pentru navetă pentru perioada anterioară. Nu e vorba de reavoință din partea primăriei sau consiliului local, pur și simplu nu am avut bani! Efortul bugetar este foarte mare, este vorba de sume de circa o sută de milioane lei vechi lunar, ținând cont de faptul că avem circa 20 de profesori navetiști, atât de la liceu, cât și de la școala gimnazială din comună. Ar fi bine dacă s-ar acorda de la bugetul de stat bani cu destinație specială pentru plata navetei, ne-ar mai degreva pe noi, ca primărie, de aceste cheltuieli”, ne-a declarat Costel Moraru, primarul comunei Puiești.

Și alți primari, care sunt cu plata la zi a navetei, se plâng de faptul că, deși nu au primit niciun leu de la buget în 2015, li se cere în continuare alocarea de la bugetul primăriei de sume destinate plății transportului cadrelor didactice.

„Noi le-am plătit profesorilor naveta, este vorba de 12 cadre didactice care locuiesc în Vaslui și predau la școli din comună. Lunar, decontăm biletele sau abonamentele de autobuz, ori bonurile de combustibil în limita unui consum de 7 litri/100km, pentru cei care vin cu mașina personală și plătim lunar circa 1.100 lei. Pe an, este vorba de o cheltuială de peste 130 milioane lei vechi, sumă mare în condițiile în care în acest an nu am primit nici un ban de la bugetul de stat. Suntem patru comune în această situație și la noi este un caz fericit, pentru că majoritatea cadrelelor didactice locuiesc la noi în comună”, a declarat Dănuț Crețu, primarul comunei Munteni de Jos.

La rândul său, Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni, se plânge că nu a primit niciun ban de la bugetul de stat, în condițiile în care este obligat să deconteze naveta pentru nu mai puțin de 46 de cadre didactice care predau la școlile și grădinițele din comună.

„Din cauză că drumurile județene sunt în stare jalnică, iar transportul în comun este așa cum e, cele mai multe dintre cadrele didactice preferă să facă naveta cu autoturismele proprii. Din această cauză decontăm lunar până la 200 lei/persoană, și, la 46 de cadre didactice, vă dați seama câți bani de la bugetul comunei înseamnă? Și măcar dacă ar fi bani, dar nu am primit nici un leu de la guvern în acest an, iar în anii trecuți sumele alocate erau printre cele mai mici din județ! Dar asta e legea, facem eforturi, se mai întâmplă să întârziem cu plata navetei, e în funcție și de încasările noastre la buget, dar în general ne achităm de aceste obligații”, a spus primarul Pecheanu.

 Lege doar pentru unii!

Obligați să deconteze naveta pentru cadrele didactice, angajații primăriilor din comunele vasluiene sunt nemulțumiți că această facilitate nu se aplică și funcționarilor din primării care, la rândul lor fac naveta. „Sunt câțiva ani de când funcționarilor din administrația publică locală li s-au tăiat o parte din drepturi, printre care și decontarea navetei. Se vrea atragerea sau păstrarea specialiștilor sau a personalului bine pregătit în mediul rural, dar nu se face nimic pentru aceasta. Abia acum, după cinci ani, s-a ajuns din nou la nivelul de salarizare de dinainte de tăierile lefurilor din anul 2010, în schimb, sporurile sau bonusurile pierdute nu au fost date înapoi funcționarilor publici. Nu am nimic cu cadrele didactice, dar ei au mai multe facilități decât oamenii din primărie.În condițiile în care au salarii de două trei ori mai mari, profesorii primesc bani de navetă, angajații primăriei nu. Nu vi se pare că este o discriminare, și unii și alții sunt funcționari publici! Și atunci ne mai mirăm că ne pleacă angajații bine pregătiți, unii dintre ei la muncă în străinătate, iar alții nu se prezintă la concursurile organizate pentru ocuparea locurilor de muncă vacanțe”, era de părere Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni, opinie împărtășită și de alți edili.

„Dacă le-am plăti angajaților naveta, la primul control al Curții de Conturi s-ar imputa acești bani, ba s-ar da și amendă. Oamenii vor, dar le-am explicat că nu se poate, legea nu prevede acest lucru”, a declarat Costel Moraru, primarul comunei Puiești.

Un lucru este cert, ceea ce contează este puterea sindicatelor care reprezintă diversele categorii de funcționari publici. Sindicatele din învățământ au reușit să-și impună punctul de vedere, beneficiind de aceste înlesniri, pe când sindicatele funcționarilor din primării nu. În aceste condiții, nu este de mirare că funcționarii Consiliului Județean au făcut deja o grevă de avertisment, iar alte sindicate anunță mitinguri de protest în peroada următoare.

de Marian MOCANU Vestea că Guvernul României va obliga primăriile să achite naveta cadrelor didactice pune pe jar autoritățile locale. Unele dintre primăriile rurale abia au bani pentru funcționare. În același timp, deși se dorește atragerea de specialiști în mediul rural, funcționarii publici nu beneficiază de aceleași drepturi cu profesorii, în condițiile în care salariile sunt de două-trei ori mai mici. Un proiect de hotărâre de guvern care urmează a fi aprobat zilele acestea prevede decontarea de către primării a navetei cadrelor didactice. Practic, din fondurile proprii, primăriile vor trebui să achite abonamentele de tren sau autobuz, ori să deconteze…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: