Home » National » Trebuie sa stii asta! Codul Muncii stabileste liberele sambata si duminica

Trebuie sa stii asta! Codul Muncii stabileste liberele sambata si duminica

Noul Cod al Muncii, intrat in vigoare de luni, aduce mai multe clarificari, mai ales cu privire la repausul saptamanal. Doua zile consecutive din saptamana au fost nominalizate de legiuitor.

A fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, ceea ce inseamna ca in prezent actul normativ este in vigoare. La articolul 137 se arata ca „repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica”, aducandu-se clarificari cu privire la zilele libere din saptamana, care nu erau prevazute in forma anterioara a legii.”Din pacate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regasita in textul reglementarilor legale, profita de nestiinta angajatului, lasandu-i acestuia din urma impresia ca are foarte multe obligatii si foarte putine drepturi, in speta, dreptul la repaus saptamanal. Pentru a elimina acest gen de interpretari prin care relatia angajat – angajator poate fi dezechilibrata (…), am initiat aceasta propunere legislativa care are ca obiect de reglementare inlocuirea formularii art. 137 alin. 1 cu privire la repausul saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica, cu formularea repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, forma propusa, in opinia noastra, fiind mult mai concisa si nelasand loc interpretarilor”,au argumentat initiatorii actului normativ in expunerea de motive. Restul prevederilor cu privire la zilele libere raman neschimbate, ceea ce inseamna ca ele pot fi acordate, in functie de specificul activitatii agentului economic, si in alte zile ale saptamanii. Modificarile au fost adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului in februarie si aprilie.

Sursa: cancan.ro

Noul Cod al Muncii, intrat in vigoare de luni, aduce mai multe clarificari, mai ales cu privire la repausul saptamanal. Doua zile consecutive din saptamana au fost nominalizate de legiuitor. A fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, ceea ce inseamna ca in prezent actul normativ este in vigoare. La articolul 137 se arata ca "repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica", aducandu-se clarificari cu privire la zilele libere din saptamana, care nu erau prevazute in forma anterioara a legii."Din pacate,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: