Home / World / Barack Obama încearcă să reasigure țările arabe din Golf

Barack Obama încearcă să reasigure țările arabe din Golf

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a încercat, joi, la Camp David, să reasigure statele arabe din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) după acordul cadru încheiat între marile puteri și Iran cu privire la programul nuclear controversat iranian, comentează Le Monde în pagina electronică.

Barack Obama a reafirmat, la Camp David, în Maryland, “angajamentul ferm” al Statelor Unite “pentru securitatea partenerilor noștri din Golf” în cazul unor eventuale “activități destabilizatoare” din partea Iranului.

Cu toate acestea, Washingtonul a evitat să propună încheierea unui acord mai clar în acest sens, așa cum și-au dorit cele șase țări din CCG (Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman și Qatar). Această reticență a fost avansată pentru a se explica decizia regelui saudit Salman bin Abdulaziz al Saud de a renunța în ultimul moment la deplasarea în Statele Unite. În afară de regele Salman al Arabiei Saudite, alți doi suverani nu au putut veni în Statele Unite din cauza stării lor de sănătate.

Agajamentele “concrete” ale Statelor Unite au fost enumerate de Barack Obama în cadrul unei conferințe de presă, precum și într-un comunicat publicat la finalul reuniunii. Potrivit președintelui american, Washingtonul pledează pentru ameliorarea cooperării în materie de securitate, în special privind controlul transferurilor de arme, combaterii terorismului, luptei împotriva spălării de bani și contra atacurilor cibernetice, precum și pentru asigurarea securității maritime și dezvoltarea apărării antibalistice.

În timp ce autoritățile de la Riyadh nu exclud o paritate strategică cu Teheranul în programul nuclear, Obama apreciază că Statele Unite au adus suficiente elemente convingătoare pentru ca țările din CCG să accepte un acord final în acest dosar în cazul în care discuțiile tehnice în curs se vor încheia cu succes.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că reuniunea de la Camp David nu a vizat marginalizarea Iranului.

Obiectivul nu este de a “perpetua o confruntare de lungă durată cu Iranul sau chiar de a marginaliza” această țară, însă regimul de la Teheran trebuie să arate voință de a stabili “relații de bună vecinătate”, să renunțe la orice formă de “interferență” și să respecte “integritatea teritorială” a vecinilor săi, a spus președintele american.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a încercat, joi, la Camp David, să reasigure statele arabe din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) după acordul cadru încheiat între marile puteri și Iran cu privire la programul nuclear controversat iranian, comentează Le Monde în pagina electronică. Barack Obama a reafirmat, la Camp David, în Maryland, "angajamentul ferm" al Statelor Unite "pentru securitatea partenerilor noștri din Golf" în cazul unor eventuale "activități destabilizatoare" din partea Iranului. Cu toate acestea, Washingtonul a evitat să propună încheierea unui acord mai clar în acest sens, așa cum și-au dorit cele șase țări din CCG (Arabia Saudită,…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din ...

The New York Times anunță că o susține pe Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA

Cotidianul The New York Times ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: