Home » Administratie » Inventarierea terenurilor, departe de finalizare

Inventarierea terenurilor, departe de finalizare

de Marian Mocanu

Începută în urmă cu aproape doi ani în urmă acțiunea de inventariere a terenurilor, dispusă prin Legea 165/2013, este departe de finalizare în județul Vaslui.

Din cele 86 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) existente la nivelul județului, doar în cazul a 70 Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vaslui a dat verdictele. Pentru cinci UAT-uri, Instituția Prefectului Vaslui a dat deja avertismente scrise pentru că nu au depus nici un fel de document. Restul sunt în proces de evaluare.

În luna iulie 2013 a început acțiunea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Conform legii 165/2013, primăriile municipale, orășănești sau comunale trebuiau să inventarieze toate terenurile sau proprietățile de pe raza de activitate. Scopul declarat al acestui act normativ era de inventariere a tuturor terenurilor de pe raza UAT-urilor, pentru stabilirea exactă a suprafețelor de teren disponibile la nivelul fiecărei primării și ulterior, punerea în posesie a persoanelor care au încă de primit teren în proprietate. Acțiunea de inventariere a terenurilor s-a desfășurat cu dificultate, pentru că, pe de o parte, primăriile comunale nu aveau un serviciu propriu de cadastru, iar pentru angajarea de experți în acest sens era nevoie de alocarea de fonduri importante de la bugetul local, fonduri care ulterior urmau să fie decontate de Guvernul României.

Pe de altă parte, această acțiune de inventariere a terenurilor urma să fie făcută în colaborare cu alte instituții ale statului, respectiv Agenția domeniilor Statului, Direcțiile Silvice sau Agențiile de Îmbunătățiri Funciare. Termenul până la care această acțiune urma să fie finalizată a fost prelungit în mai multe rânduri, un ultim termen final fiind data de 1 mai 2015. Din păcate, nici până la această dată, în județul Vaslui, nu a fost finalizată acțiunea de inventariere a terenurilor, cinci din cele 96 UAT-uri vasluiene nedepunând nici până la acest moment documentațiile în vederea verificării la OCPI Vaslui.

„Cu toate că legea prevede sancțiuni în valoare de minim 100 milioane lei vechi pentru primarii care nu se achită de această responsabilitate, deocamdată, am sancționat cu avertisment un număr de cinci primării care nu au depus până la începutul lunii mai documentațiile de inventariere a terenurilor la OCPI Vaslui. În cazul în care vom constata că primarii în cauză nu se vor achita de obligațiile respective, vom recurge chiar și la sancțiunile pecuniare prevăzute de lege”, a declarat Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui.

Un motiv pentru această întârziere îl reprezintă faptul că, în multe cazuri, au fost situații de suprapunere a tilturilor de proprietate, fiind nevoie de întrunirea unor comisii mixte din care fac parte, pe lângă funcționarii primăriilor și reprezentanții instituțiilor de stat care dețin terenuri agricole, respectiv ADS, Direcțiile Silvice, ANIF, etc.

Subprefectul Mircea Gologan a adăugat că s-a virat deja către primăriile care au finalizat procesul de inventariere a terenurilor banii aferenți plății experților cadastrali, în limita sumelor prevăzute de lege. Mai mult decât atât, în urma acestei acțiuni de inventariere, la unele UAT-uri care declarau anterior că nu mai au terenuri agricole în rezervă, au fost identificate suprafețe de teren.

La acest moment, județul Vaslui este unul dintre puținele județe în care acțiunea de inventariere a terenurilor nu a fost încă finalizată, în pofida prelungirii termenelor cu peste un an de zile.

de Marian Mocanu Începută în urmă cu aproape doi ani în urmă acțiunea de inventariere a terenurilor, dispusă prin Legea 165/2013, este departe de finalizare în județul Vaslui. Din cele 86 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) existente la nivelul județului, doar în cazul a 70 Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vaslui a dat verdictele. Pentru cinci UAT-uri, Instituția Prefectului Vaslui a dat deja avertismente scrise pentru că nu au depus nici un fel de document. Restul sunt în proces de evaluare. În luna iulie 2013 a început acțiunea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

2 comments

  1. In comuna Deleni peste 150 de hectare de rezerva pe ses la asfalt,acum este rezerva primariei Deleni,si iau bani de la apia pe ea .
    Cei care au de luat pamant din alte comune sa faceti cerere la prefecul judetului pentru a a primi ceea ce vi se cuvine si la care aveti dreptul.
    Rezerva primariei Deleni este la o aruncatura de bat de Vaslui
    succes

  2. Directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI)
    Vaslui, Daniela Chiper, a declarat cã în termen de 18 luni de la
    aparitia legii institutia va avea un volum de muncã fãrã precedent,
    pentru cã se vor face mãsurãtori în teren, în toate comunele si orasele,
    pentru a se identifica suprafetele trecute în rezervã si care ar putea
    fi predate unor proprietari de terenuri, trecuti acum la despãgubiri.
    “Vrem sã identificãm toate rezervele de terenuri ale primãriilor, astfel
    încât persoanele care sunt pe listele de despãgubiri sã poatã primi
    teren în fizic din rezerve. Dacã, sã presupunem, s-a terminat terenul în
    comuna Munteni de Jos, s-a putea propune proprietarului de teren sã
    primeascã o suprafatã de teren în Albesti, pe o suprafatã din rezerva
    primãriei. S-a ajuns la aceste situatii întrucât statul nu poate plãti
    toate despãgubirile solicitate de proprietarii de terenuri.
    Puteti lua teren in alta comuna
    succes

%d blogeri au apreciat: