Home » Social » S-a spânzurat doctorul Ilieș!

S-a spânzurat doctorul Ilieș!

de Alex SAVA

 Augustin Ilieș, chirurgul pediatru prin mâinile căruia au trecut zeci de mii de copii, s-a spânzurat, ieri, în balconul locuinței sale, din municipiul reședință. Vestea acestei tragedii s-a răspândit ca un fulger, șocând întreaga comunitate, de la medici până la simpli cetățeni. Gestul medicului Augustin Ilieș este greu de explicat, în condițiile în care el este cunoscut ca o persoană extrem de religioasă, care nu avea cum să nu știe că sinuciderea este cel mai mare păcat. Unii dintre colegii săi cred că Ilieș era disperat din cauza anchetei pe care procurorii DNA o desfășoară la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. „Noi suntem incomparabil mai răi decât cei care fură cu milioanele. Cred că cineva a vrut să dea un exemplu la nivel național și de asta a făcut ce-a făcut”, spune dr. Mircea Zavate, șeful Secției Chirurgie din cadrul spitalului vasluian. Ilieș nu era, totuși, în atenția procurilor, informație confirmată de surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. În urmă cu trei zile, împlinise 64 de ani. A sărbătorit alături de familie și prieteni. Nimic nu a trădat atunci gândul plecării dintre noi.

 Ieri, la puțin timp după ora 14, prin numărul unic de urgență 112 s-a cerut intervenția unei autosanitare în cazul unei persoane spânzurate. Era vorba despre nimeni altul decât medicul Augustin Ilieș, chirurg pediatru prin mâinile căruia au trecut zeci de mii de copii.

Trupul a fost găsind atârnând în balconul locuinței de către fiul doctorului, însă ambulanțierii au fost alertați de o vecină care a văzut grozăvia.

carmena piseru

Carmena Piseru

„Când am ajuns, era în stop cardio-respirator. Am încercat manevre de resuscitare timp de 30 de minute, însă fără răspuns”, a declarat dr. Carmena Piseru, coordonatorul Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

 Un gest de neînțeles

 Nimeni nu poate spune ce l-a determinat pe doctorul Ilieș să-și pună capăt zilelor. Anchetatorii nu au găsit niciun bilet de adio, iar apropiații nu au idee ce a fost atât grav pentru medicul chirug încât să-și dorească să părăsească această lume.

„Nu știu de ce. Nu a lăsat nimic, nu a spus nimic la nimeni. Este o tragedie ce s-a întâmplat. Suntem din ce în ce mai puțini medici, iar tinerii pleacă, nu vor să vină aici. Este tragic”, a mai spus dr. Carmena Piseru.

O variantă avansată de unele voci din lumea medicală care să justifice gestul sinucigaș e că medicul suferea de inactivitate. În luna martie, el s-a pensionat anticipat, pentru ca mai apoi să solicite reangajarea. Potrivit conducerii spitalului, cererea sa a fost aprobată.

zavate

Mircea Zavate

„Probabil suferea pentru faptul că s-a retras din activitate, dar noi i-am aprobat cererea de a reveni, iar de la 1 iulie îl așteptam la treabă. Este tragic ce s-a întâmplat. Este o pierdere pentru toată lumea”, a spus Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Medicul chirurg Mircea Zavate, cel care a lucrat alături de doctorul Ilieș vreme de ani buni, este convins că ancheta pe care procurorii DNA au desfășurat-o în spital are legătură cu sinuciderea celui din urmă. Astfel, Zavate a lăsat să se înțeleagă că, după arestarea colegelor Doina Andrei și Simona Botez, Augustin Ilieș s-a panicat, cunoscut fiind faptul că și el primea atenții.

„Probabil starea absolut tensionată de după evenimentul de la Ginecologie – care a fost bine întreținută de toată lumea, inclusiv de mass-media, chiar și pe facebook cu acele comentarii – și care a fost tratată de organele statului disproporționat l-a adus aici. Noi suntem incomparabil mai răi decât cei care fură cu milioanele. Cred că cineva a vrut să dea un exemplu la nivel național și de asta a recurs la acest gest. (…) El este omul care a înființat acest serviciu, a îngrijit zeci de mii de copii. Eu nu am cunoștință să fi lipsit vreo zi de la serviciu, ori de la contravizită, iar atunci când pleca la vreun congres, lăsa pe cineva în locul său. Este un exemplu de dăruire”, a spus Mircea Zavate.

 Plâns de vasluieni

 Varianta avansată de Zavate este infirmată de surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, care spun că Ilieș nu făcea obiectul vreunui dosar.

Vestea trecerii în neființă a medicului Augustin Ilieș s-a răspândit co o viteză uimitoare. Înainte de a fi scos din locuință trupul neînsuflețit, în fața blocului se adunaseră zeci de vasluieni care nu au putut crede că doctorul lor a fost capabil de un asemea gest.

„A fost un om bun, nu pot să cred că a făcut așa ceva. Mi-a operat copilul și nu mi-a cerut niciun ban. Venea la biserică tot timpul, nu știu cum de s-a gândit să facă una ca asta”, a spus o vasluiancă venită la locuința medicului.

De altfel, mulți din cei prezenți vorbeau despre profesionalismul cu care au fost tratați de medic.

 Cetățean de onoare și trimisul lui Dumnezeu

 În urmă cu câțiva ani, Augustin Ilieș a fost declarat cetățean de onoare al Vasluiului, ca urmare a activității medicale depuse în cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

„Sunt mândru de această distincție, dar mai ales că există oameni care apreciază munca medicului în România”, spunea, la acel moment, Augustin Ilieș.

Într-un alt interviu, acordat în anul 2009, spunea că el este o unealta cu care Dumnezeu îi vindecă pe bolnavi: „Medicul tratează, dar Dumnezeu vindecă. Este foarte important să reținem asta. Numai Dumnezeu poate vindeca. Noi, medicii, putem doar să tratăm, cu ajutorul lui Dumnezeu. Suntem doar niște unelte. Eu sunt unealta lui. El m-a trimis aici, pe această lume, pentru a trata ceea ce El vindecă”.

de Alex SAVA  Augustin Ilieș, chirurgul pediatru prin mâinile căruia au trecut zeci de mii de copii, s-a spânzurat, ieri, în balconul locuinței sale, din municipiul reședință. Vestea acestei tragedii s-a răspândit ca un fulger, șocând întreaga comunitate, de la medici până la simpli cetățeni. Gestul medicului Augustin Ilieș este greu de explicat, în condițiile în care el este cunoscut ca o persoană extrem de religioasă, care nu avea cum să nu știe că sinuciderea este cel mai mare păcat. Unii dintre colegii săi cred că Ilieș era disperat din cauza anchetei pe care procurorii DNA o desfășoară la Spitalul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

5 comments

  1. Dumnezeu sa il ierte, fiecare cu pacatele lui. Mi se pare insa absolut odioasa interventia lui Zavate, un spagar ordinar care si-a batut joc de atatia bolnavi. Fratilor, fiecare este responsabil pentru faptele sale, daca Ilies a vrut sa moara e alegerea lui, pacatul lui. Cand va intrau sutele de milioane in buzunar era bine, acum va tataie fundul. Ba Zavate, intr-un singur punct ai dreptate, Ca Ilies a fost un mare doctor. In comparatie cu tine, care vorbesti atat de urat cu pacientii si ii tratezi cu dispret. Va deranjat interventia procurorilor? Dar poate si voi ati deranjat miile de oameni care au vandut de prin case sa aiba bani de spaga. Nimeni nu va obligat sa va faceti medici, v-ati ales meseria asta, atunci asumati-va menirea…

  2. Unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a avut Vasluiul in ultimii 30 de ani!…
    O
    pierdere mare pt. medicina si asa vai de mama ei din acest coltz de
    tzara. O tragedie umana incredibila si o irosire fara nici o ratziune
    aparenta a unei vietzi careia multe alte sute de vietzi ii sint cu
    sigurantza recunoscatoare pt. viatza lor…
    Lucrurile parca merg mult prea departe daca pina si doctorii se sinucid…
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…
    P.S. pentru „dr.” Zavate:
    Mircea, esti un mare pork!
    …Comme d’habitude!

  3. Cenzura in anul 2015, ‘deontologilor’?!?
    Unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a avut Vasluiul in ultimii 30 de ani!…
    O pierdere mare pt. medicina si asa vai de mama ei din acest coltz de tzara. O tragedie umana incredibila si o irosire fara nici o ratziune aparenta a unei vietzi careia multe alte sute de vietzi ii sint cu sigurantza recunoscatoare pt. viatza lor…
    Lucrurile parca merg mult prea departe daca pina si doctorii se sinucid…
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…
    P.S. pentru „dr.” Zavate:
    Mircea, esti un mare pork!
    …Comme d’habitude!

%d blogeri au apreciat: