Home » Justitie » Tânărul mort la Grumezoaia lucra la negru?

Tânărul mort la Grumezoaia lucra la negru?

de Marian MOCANU

Cercetările în cazul tânărului în vârstă de 35 de ani, strivit de un tub de beton vineri, 15 mai, într-un accident de muncă în localitatea Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir continuă. Deocamdată, a fost amendat cu suma de 15.000 lei transportatorul tuburilor, în timp ce presupusul angajator, o firmă din Giurgiu, nu s-a prezentat încă la ITM Vaslui pentru a demonstra că Iulian Vlase era angajat cu acte în regulă. În cazul în care se dovedește că tânărul zilier lucra la negru, firma va fi amendată cu până la 20.000 lei. Chiar dacă a murit un om, doar procurorii pot decide dacă angajatorul este pasibil și de sancțiuni penale.

Un tânăr în vârstă de 35 de ani din localitatea Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir a murit vineri dimineață strivit de un tub de beton ce urma a fi folosit la reabilitarea unui drum din comună. Iulian Vlase lucra ca zilier la o firmă gălățeană ce reabilita un drum comunal. Acesta a încercat să deschidă un oblon al trailerului ce tocmai sosise cu materiale de construcții necesare reabilitării drumului din satul Plotonești. Fie din neatenție, fie poate pentru faptul că tuburile din beton cu diametrul de 800 mm și o lungime de 5 metri nu erau asigurate corespunzător, unul dintre acestea a căzut peste muncitor. În ciuda intervențieie celorlalți lucrători și a ambulanțierilor sosiți la fața locului, nu s-a mai putut face nimic pentru Iulian Vlase, acesta decedând în urma loviturii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a deschis o anchetă pentru elucidarea cauzelor producerii accidentului. Societatea care a transportat tuburile de beton a primit două amenzi, în valoare totală de 15.000 lei, pentru faptul că utilajul nu era echipat corespunzător.

„În acest moment se fac încă cercetări pentru stabilirea cauzzelor și condițiilor producerii acestui accident de muncă”, a declarat Gheorhe Chirvase, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui.

Firma giurgiuveană care executa lucrările de reabilitarea a drumului comunal nu a prezentat încă documentele privind formele legale de angajare a lui Iulian Vlase, deși reprezentanții firmei erau așteptați încă de luni, 18 mai, la ITM Vaslui pentru a depune documentația în acest sens. Conducerea firmei din Giurgiu a solicitat amânarea termenului până miercuri, dată la care vor prezenta actele solicitate.

„Conform primelor verificări, în baza de date electronică nu a fost înregistrat nici un contract de muncă pe numele lui Iulian Vlase de către firma din Giurgiu. Este posibil ca acest contract să existe în formă scrisă, iar firma în cauză să nu-l fi declarat la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia își desfășoară activitatea. În cazul în care se va dovedi că respectiva persoană lucra fără forme legale, firma respectivă riscă o amendă cuprinsă între zece și douăzeci de mii de lei”, a adăugat directorul ITM Vaslui.

Din păcate, conform legii, chiar dacă un om angajat fără forme legale și-a pierdut viața în timpul muncii, nu este caz penal, cel puțin din punct de vedere a Legii Muncii. Doar dacă la o societate, în urma controalelor, sunt descoperite mai mult de cinci persoane care muncesc fără forme legale, administratorii sunt pasibili de amenzi penale sau chiar pedepse cu închisoarea. Totuși, în cazul accidentului de muncă din comuna Dimitrie Cantemir, a fost deschis un dosar penal, polițiștii vasluieni continuând cercetările pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului. Vinovații vor fi trași la răspundere.

de Marian MOCANU Cercetările în cazul tânărului în vârstă de 35 de ani, strivit de un tub de beton vineri, 15 mai, într-un accident de muncă în localitatea Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir continuă. Deocamdată, a fost amendat cu suma de 15.000 lei transportatorul tuburilor, în timp ce presupusul angajator, o firmă din Giurgiu, nu s-a prezentat încă la ITM Vaslui pentru a demonstra că Iulian Vlase era angajat cu acte în regulă. În cazul în care se dovedește că tânărul zilier lucra la negru, firma va fi amendată cu până la 20.000 lei. Chiar dacă a murit un om, doar…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: