Home » Administratie » Grevă japoneză la Finanțele Publice

Grevă japoneză la Finanțele Publice

de Marian Mocanu

În semn de solidaritate cu colegii lor care au protestat ieri în fața Guvernului, funcționarii de la finanțele Publice din Vaslui, Bârlad și Huși au purtat ieri banderole albe. Sindicatul Sed Lex a demarat mai multe acțiuni de protest care vor culmina cu o grevă generală în luna iunie, principalele revendicări fiind cele salariale.

În fața sediului Guvernului României, ieri, mai multe mii de sindicaliști aparținând federației Sed Lex au organizat un miting de protest. Sindicaliștii cer majorarea cu zece la sută a fondului de salarii destinat administrațiilor locale, înlăturarea diferențelor apărute în salarizarea funcționarilor care ocupă funcții publice de același nivel și acordarea sporului de 75% pentru orele lucrate în zilele nelucrătoare. Acțiunea este organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Locală și susținută de 75.000 membri de sindicat la nivel național. Protestul de ieri este al doilșea desfășurat în mai puțin de o lună, după greva funcționarilor publici din cadrul Consiliului Județean Vaslui. Mitingul s-a desfășurat în Piața Victoriei, între orele 11-13. Sindicaliștii anunță că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate vor declanșa luna viitoare greva generală în administrația publică locală.

În semn de solidaritate, finanțiștii vasluieni au purtat întreaga zi banderole albe.

Liderul de sindicat a filialei Vaslui a Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”, Valică Berescu, a declarat că colegii de sindicat susțin revendicările pentru care a fost organizat acest miting: „În cazul în care aceste revendicări salariale nu vor fi aprobate de Guvern, în luna iunie va avea loc o grevă generală. Avem susținerea tuturor membrilor de sindicat și suntem hotărâți să continuăm protestele până la rezolvarea situației”.

Interesant este faptul că până anul trecut, din Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” făceau parte și lucrătorii din primării, ulterior aceștia migrând către alte sindicate. Aceasta poate și datorită faptului că toate acțiunile de protest făcute de către această alianță vizau revendicări doar ale funcționarilor din cadrul finanțelor publice, cei din primării neavând nimic de câștigat în urma susținerii acestor acțiuni. În aceste condiții, funcționarii publici sunt împărțiți în mai multe sindicate, din această cauză ei neavând un numitor comun în privința calendarului acțiunilor de protest ce urmează a fi desfășurate în perioada următoare. Poate acesta este și motivul pentru care, luna trecuă, la o grevă de avertisment desfășurată de funcționarii publici nu au participat decât angajații Consiliului Județean Vaslui, restul sindicatelor de profil urmându-și propriul calendar.

de Marian Mocanu În semn de solidaritate cu colegii lor care au protestat ieri în fața Guvernului, funcționarii de la finanțele Publice din Vaslui, Bârlad și Huși au purtat ieri banderole albe. Sindicatul Sed Lex a demarat mai multe acțiuni de protest care vor culmina cu o grevă generală în luna iunie, principalele revendicări fiind cele salariale. În fața sediului Guvernului României, ieri, mai multe mii de sindicaliști aparținând federației Sed Lex au organizat un miting de protest. Sindicaliștii cer majorarea cu zece la sută a fondului de salarii destinat administrațiilor locale, înlăturarea diferențelor apărute în salarizarea funcționarilor care ocupă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: