Home » Social » Doctorul Ilieș a fost condus pe ultimul drum

Doctorul Ilieș a fost condus pe ultimul drum

de Roxana NĂSTASĂ

Toată suflarea din Vaslui s-a adunat ieri, la orele amiezii, în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” să-l mai vadă pentru ultima oară pe cel care le-a operat copiii, nepoții, pe cel care le-a fost prieten, coleg sau simplu cunoscut, doctorul chirurg pediatru Augustin Ilieș. Îmbrăcați în straie cernite, cu ochii storși de lacrimi și cu prea puține cuvinte, oameni din lumea medicală, reprezentanți ai instituțiilor din Vaslui, în frunte cu primarul municipiului, Vasile Pavăl, au fost ieri alături de familia îndurerată la cel din urmă drum al doctorului vasluian. Dispariția sa prematură și fulgerătoare a semănat durere fără margini și întrebări fără răspuns. Parcă timpul s-a oprit în loc, ieri, la Vaslui, unde până și necunoscuții, oamenii simpli au venit să-i aducă un ultim omagiu chirurgului, desemnat cetățean de onoare al municipiul în anul 2009, care a salvat mii de vieți, mai puțin pe a sa.

Ieri, la orele 14, o mare de oameni s-au adunat în Curtea Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” să-l conducă pe ultimul drum pe doctorul vasluian, Augustin Ilieș. Prieteni, colegi, persoane care i-au trecut prin mâini și pe care le-a salvat sau simpli oameni, îmbrăcați în negru, cu coroane de flori, toți s-au adunat să le fie alături doctorului mult iubit și familiei greu încercate.
Un sobor de patru preoți a ținut o slujbă afară, după care câteva persoane au rostit fiecare câteva cuvinte despre bunul lor prieten și coleg, Augustin Ilieș.
„Îl conducem astăzi pe ultimul drum pe bunul nostru coleg, doctor Augustin Ilieș, care s-a remarcat în activitatea sa prin profesionalism, devotament și dedicare, dovadă fiind pacienții ce l-au iubit. Se spune că omul sfințește locul. Așa a făcut și doctorul Ilieș care și-a pus amprenta prin tot ce a realizat. El nu a plecat dintre noi. E greu de crezut acest lucru. Să ne gândim că ne privește și se va bucura de reușitele noastre și se va întrista de efemerele eșecuri. Ne veți lipsi mult, domnule doctor!”, a spus printre lacrimi și cu vocea tremurândă, Ana Rinder, managerul Spitalului Județean Vaslui.
„Iată că astăzi, din păcate, doctorul Ilieș a plecat pe un drum fără întoarcere. Ne rugăm ca Dumnezeu să-l aibă în pază, iar familiei să-i dea putere. Noi trebuie să-i fim recunoscători și să-l cinstim. Și copilul meu a fost operat de el și mulți alții care sunt aici și alții care nu sunt. A fost un doctor deosebit, profesionist. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus primarul Pavăl.
Cuvinte frumoase despre Augustin Ilieș au avut toți, însă colegul său, doctorul Valeriu Lupu, după ce i-a făcut o scurtă caracterizare a vorbit puțin și despre drama doctorului din ziua de azi: „Drama medicului de astăzi este că munca e înecată într-un sistem birocratic. Trebuie știut că nu medicul gestionează viața. El gestionează sănătatea. Medicul tratează, numai Dumnezeu vindecă. Mulți nu știu asta. Stresul zilnic, sistemul birocratic, l-au făcut pe doctor să alunece într-o depresie cumulându-se toate în tragicul eveniment. Ne rugăm la Dumnezeu pentru cel ce a slujit profesia, credința, să-i ierte gestul pentru a ajunge și el acolo unde toți creștinii se roagă să ajungă”.
Și unul din preoți a ținut să-i facă o caracterizare medicului, punând, totodată, tragicul eveniment pe seama răutății oamenilor: „M-au impresionat patru lucruri la doctorul Ilieș, patru atribute, pe care le-am observat: eleganța, pedanța, discreția și decența. Un om deosebit, care a fost ales cetățean de onoare deloc întâmplător (…) Să încetăm cu întrebările de ce, cum. Nu asta e important. Eu pun accidentul care s-a petrecut pe seama răutăților oamenilor. Asta e cheia plecării prea devreme a medicului, iar faptul că el, credinicos fiind, a recurs la un asemenea gest e ca un semnal de alarmă. Dorim să credem că rugăciunile copiilor pe care i-a ajutat vor putea face ce nu putem noi păcătoșii”.
După aceste cuvântări, medicul vasluian a fost condus spre cimitirul Eternitatea acolo unde își va dormi somnul de veci. Familia a stat tot drumul la căpătâiul doctorului și l-a plâns fără-ncetare.
Reamintim că luni, doctorul Ilieș și-a pus capăt zilelor spânzurându-se în balconul locuinței sale, fără a lăsa vreun bilet prin care să-și motiveze gestul.
Dr. Augustin Ilieș a absolvit Facultatea de Pediatrie din cadrul UMF Iași, promoția 1978. A fost medic primar în specialitatea chirurgie și ortopedie pediatrică din anul 1992 și a avut specializări în Anglia și în Belgia. Doctoirul Ilieș a fost și membru al Societății Române de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, membru fondator al Societății Balcanice de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, membru al Societății Europene de Urologie Pediatrică și autor a 30 de lucrări științifice. În anul 2009 a fost numit cetățean de onoare al municipiului Vaslui.

de Roxana NĂSTASĂ Toată suflarea din Vaslui s-a adunat ieri, la orele amiezii, în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” să-l mai vadă pentru ultima oară pe cel care le-a operat copiii, nepoții, pe cel care le-a fost prieten, coleg sau simplu cunoscut, doctorul chirurg pediatru Augustin Ilieș. Îmbrăcați în straie cernite, cu ochii storși de lacrimi și cu prea puține cuvinte, oameni din lumea medicală, reprezentanți ai instituțiilor din Vaslui, în frunte cu primarul municipiului, Vasile Pavăl, au fost ieri alături de familia îndurerată la cel din urmă drum al doctorului vasluian. Dispariția sa prematură și fulgerătoare a semănat durere…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: