Home » National » Elveția vrea oprirea finanțării României

Elveția vrea oprirea finanțării României

Elveția a alocat peste 960 de milioane de euro în ultimul deceniu pentru a sprijini extinderea UE spre est, dar continuarea acestui ajutor este nesigură din cauza tensiunilor dintre Berna și Bruxelles, pe tema libertății de mișcare a persoanelor, relatează Swissinfo.ch.

În ultimii zece ani, Elveția a finanțat peste 300 de proiecte pentru încurajarea afacerilor, sănătății, turismului și altor aspecte din Europa de Est. Contribuția Elveției a adus rezultate, susține Hugo Bruggmann din cadrul Ministerului Economiei, care ajută la coordonarea acestor proiecte. Alții susțin că aceasta îndeplinește o dorință de a ajuta țările din fostul bloc estic în tranziția lor spre democrație după căderea Zidului Berlinului în 1989.

Berna a declarat că atunci când proiectele susținute de Elveția se vor încheia în mai 2017 pentru primele zece țări, iar după doi ani pentru România și Bulgaria, va stabili singură dacă va continua sprijinul.

Georg Dobrovolny, directorul Forumului Est-Vest, susține că cel mai logic ar fi ca Elveția să continue. Proiectele au avut succes și există „nevoi considerabile” în regiune din cauza problemelor financiare din Europa și conflictului ucrainean.

Perioada nu este însă ideală. Alegătorii elvețieni au impus cote în privința imigrației în februarie 2014, ceea ce contravine politicii UE și acordurilor de liberă circulație. Guvernul elvețian a declarat că viitoarele contribuții vor depinde de negocierile privind factorul „crucial” al relațiilor Elveția-UE.

Încetarea contribuțiilor este improbabilă dar posibilă, a declarat Gilbert Casasus, profesor de studii europene la Universitatea Freiburg din Germania, pentru că Elveția are o „poziție slabă” în negocierile privind libertatea de mișcare a persoanelor, un principiu foarte susținut în Europa de Est.

O altă necunoscută este dacă Elveția va folosi banii pentru a promova integrarea europeană în alte moduri. Elvețienilor li s-ar putea cere, de exemplu, să ajute țările afectate de măsuri de austeritate precum Grecia și Spana și de crize politice sau economice. Dar în acest caz, aproape sigur va apărea o dezbatere aprinsă în Parlament.

Creșterea valorii francului elvețian înseamnă că creditele aprobate de Elveția în 2006 și 2008 pentru cele mai noi state membre vor merge mai departe. Printre statele beneficiare se numără și România.

Sursa: money.ro

Elveția a alocat peste 960 de milioane de euro în ultimul deceniu pentru a sprijini extinderea UE spre est, dar continuarea acestui ajutor este nesigură din cauza tensiunilor dintre Berna și Bruxelles, pe tema libertății de mișcare a persoanelor, relatează Swissinfo.ch. În ultimii zece ani, Elveția a finanțat peste 300 de proiecte pentru încurajarea afacerilor, sănătății, turismului și altor aspecte din Europa de Est. Contribuția Elveției a adus rezultate, susține Hugo Bruggmann din cadrul Ministerului Economiei, care ajută la coordonarea acestor proiecte. Alții susțin că aceasta îndeplinește o dorință de a ajuta țările din fostul bloc estic în tranziția lor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: