Home » National » Radu Mazăre a demisionat de la conducerea Primăriei Constanța

Radu Mazăre a demisionat de la conducerea Primăriei Constanța

Radu Mazăre, aflat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații, a demisionat, vineri, de la conducerea Primăriei Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX

Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța, Radu Mazăre și-a dat demisia din funcția de primar al municipiului. Demisia a fost înaintată Consiliului Local și Primăriei Constanța de către Radu Mazăre, printr-o scrisoare olografă, fiind adusă la cunoștința prefectului județului, Constantin Ion.

În scrisoare, Radu Mazăre a explicat motivele demisiei, precizând că stresul chinul și nedreptățile la care a fost supus în ultima perioadă nu justifică dorința de a face bine orașului, edilul transmițând, în același timp, și un mesaj către constănțeni.

SCRISOAREA lui Radu Mazăre

„Vreau să mulțumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanța și constănțenii au fost sufletul meu și datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea rebel sau nonconformist, toată priceperea și energia mea mi-am dedicat-o comunității. Pentru greșelile făcute, imi cer iertare în fața tuturor. Dorința mea de a face bine orașului și locuitorilor săi nu justifică însă nedreptățile, stresul și chinul la care sunt supus de atâta vreme, drept pentru care demisionez din funcția de primar al municipiului Constanța. Colegilor și prietenilor le sunt dator cu mult respect și considerație. Începând de astăzi (n.r. – vineri) nu-mi mai doresc o viață publică politică”, se arată în mesajul transmis de către Radu Mazăre, aflat, în prezent, în arestul Poliției Capitalei.

Atribuțiile de primar au fost preluate de către viceprimarul Decebal Făgădău, după ce Radu Mazăre, primar al Constanței din anul 2000, a fost arestat preventiv și suspendat din funcție, prin ordin al prefectului.

Joi, instanța supremă a admis cererea primarului suspendat al municipiului Constanța, Radu Mazăre, de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații, decizia nefiind însă definitivă, motiv pentru care ea poate fi contestată de către procurorii anticorupție.

Până la rămânerea definitivă a sentinței, edilul suspendat va sta în arestul Poliției Capitalei.

Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații. Tot atunci, a fost emis un mandat de arestare și pentru SorinStrutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat și primit circa două milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste șapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Și în acest caz, mita ar fi fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați, susțin procurorii.

Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile lui Mazăre, referitoare la: impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată, inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanți, și tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și Strutinsky, în valoare totală de peste șase milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, în aceeași calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanța și o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat, printre altele, achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009 – 15 februarie 2012.

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky, au mai arătat anchetatorii.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenția Națională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanța a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding și Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relații comerciale cu Mazăre în opt societăți.

În prezent, omul de afaceri este arestat și judecat în dosarul de trafic de influență în care este acuzat că a primit aproximativ două milioane de euro ca să intervină la instituții publice pentru plata unor lucrări.

Radu Mazăre a fost suspendat în 6 aprilie din funcția de primar al municipiului Constanța, pe care o ocupă de 15 ani. Ordinul de suspendare a fost dat atunci de prefectul Constantin Ion.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanța, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la prețuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanța a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Radu Mazăre este primar al Constanței din anul 2000, când a candidat ca independent, reușind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănțean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câștigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanța, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.

Sursa; mediafax.ro

Radu Mazăre, aflat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații, a demisionat, vineri, de la conducerea Primăriei Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța, Radu Mazăre și-a dat demisia din funcția de primar al municipiului. Demisia a fost înaintată Consiliului Local și Primăriei Constanța de către Radu Mazăre, printr-o scrisoare olografă, fiind adusă la cunoștința prefectului județului, Constantin Ion. În scrisoare, Radu Mazăre a explicat motivele demisiei, precizând că stresul chinul și nedreptățile la care a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: