Home » Sanatate » Duminică de foc pentru ambulanțierii din Vaslui!

Duminică de foc pentru ambulanțierii din Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

În decurs de câteva minute, doi copii (unul din comuna Tutova și celălalt din comuna Tătărăni) au fost preluați de elicoptere SMURD și transportați la un spital din Iași după ce au ingerat accidental substanțe toxice.

Duminică, 24 mai 2015, ambulanțierii di județul Vaslui au avut o zi destul de ”încinsă”, fiind nevoiți să solicite în două rânduri intevenția elicopterelor SMURD pentru a salva viața a doi copii. Este vorba despre un băiețel în vârstâ de numai un an și jumătate din comuna Tutova și o fetiță în vârstă de doi anișori, din comuna Tătărăni, de lângă Huși. În ambele cazuri a fost vorba despre ingestie accidentală de substanțe toxice.

Primul caz s-a petrecut în jurul orei 9.30, în gospodăria unei familii din satul Bădeana, comuna Tutova. Tatăl victimei tocmai se apucase să meșterească ceva la o drujbă pe care o deține. La un moment dat, a scos benzină din rezervorul drujbei și a pus-o într-un recipient. Fără să realizeze că s-ar putea întâmpla vreo nenorocire, bărbatul a lăsat recipientul cu benzină pe o poliță, într-o anexă din gospodărie.

”După care a ieșit afară și a continuat să repare drujba. În acele clipe, alături de el se afla și băiatul său cel mic, în vârstă de un an și șase luni. La un moment dat, copilul s-a îndreptat către magazia respectivă, care avea ușa întredeschisă. A intrat și a reușit să ia recipientul cu benzină de pe poliția aflată la o înălțime de circa 70 de centimetri de sol”, ne-a declarat agentul de poliție Alina Tonică, responsabil mass-media din cadrul IPJ Vaslui.

Se pare că, instinctiv, copilul a crezut că e ceva de băut și, automat, a dus-o la gură și a băut. Din fericire, la foarte scurt timp după asta, micuțul a fost descoperit chiar de părinții săi care au realizat imediat că ceva nu este în regulă cu el. Deși copilul era conștient, totuși hăinuțele sale erau umede și miroseau a benzină. Cel mai probabil, copilul mai mult a vărsat pe el benzina din cană. Totuși, părinții s-au speriat și au anunțat imediat ambulanța prin intermediul apelului de urgență 112. În scurt timp, la fața locului și-au făcut apariția un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad care i-a acordat micuțului primele îngrijiri. După care a fost transportat la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, unde medicii i-au efectuat o primă serie de spălături stomacale pentru a-l ajuta să elimine cât mai rapid din organism substanța toxică. Conform procedurilor în vigoare în astfel de cazuri, s-a luat decizia de a-l transporta la o clinică de specialitate din Iași pentru investigații medicale amănunțite, deși starea copilul era stabilă și, în aparență, nu prezenta probleme grave de sănătate. În consecință, a fost solicitat elicopterul SMURD care a în scurt timp a aterizat pe heliportul de la Centrul de Afaceri Tutova Bârlad și, ulterior, l-a transferat la o clinică de specialitate din Iași.

Al doilea caz s-a petrecut la doar câteva minute după primul (în jurul orei 10), însă de această dată a fost vorba despre o fetiță în vârstă de numai doi anișori, din satul Bălțați, comuna Tătărăni, situată la aproximativ 10 kilometri vest de municipiul Huși. Din cercetările efectuate de polițiști, fetița a fost lăsată acasă în grija unei mătușe din cauză că părinții ei au plecat până la Huși unde aveau niște treburi de rezolvat. Se pare că femeia s-a apucat la un moment dat să spele un aragaz și a folosit o soluție chimică special pentru așa ceva (Triumf, din câte se pare). Numai că, profitând de un moment de neatenție al femeii, copila a luat sticla cu substanța respectuvă și a băut o înghițitură. Din fericire, mătușa sa a observat imediat și a apelat la ajutorul unei vecin care a telefonat la 112 solictând intervenția unei ambulanțe. La fel ca și în primul caz, copila a fost transportată imediat la spitalul din Huși, unde i s-au administrat spălături stomacale. Starea ei de sănătate era bună și stabilă, dar s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD care a dus fetița la un spital din Iași pentru investigații medicale amănunțite.

de Răzvan CĂLIN În decurs de câteva minute, doi copii (unul din comuna Tutova și celălalt din comuna Tătărăni) au fost preluați de elicoptere SMURD și transportați la un spital din Iași după ce au ingerat accidental substanțe toxice. Duminică, 24 mai 2015, ambulanțierii di județul Vaslui au avut o zi destul de ”încinsă”, fiind nevoiți să solicite în două rânduri intevenția elicopterelor SMURD pentru a salva viața a doi copii. Este vorba despre un băiețel în vârstâ de numai un an și jumătate din comuna Tutova și o fetiță în vârstă de doi anișori, din comuna Tătărăni, de lângă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: