Home » Politic » Liberalii bârlădeni au sărbătorit

Liberalii bârlădeni au sărbătorit

Simona MIHĂILĂ

PNL Bârlad a marcat împlinirea a 140 de ani de la înființarea unuia dintre cele mai însemnate partide politice din România.

liberalii barladeni4Șampanie și tort de ciocolată, bună-dispoziție și un număr impresionant de tineri (dar nu numai), iată cum au onorat liberalii bârlădeni actul înaintașului lor, I. C. Brătianu, titanul care, exact în urmă cu 140 de ani, punea bazele Partidului Național Liberal.
Sediul PNL Bârlad a fost plin ochi, ieri, liberalii bârlădeni nelăsând să treacă nemarcată ziua care a oferit României un partid ce a făcut istorie și care, pentru prima dată de la Revoluție, a dat țării un președinte.
Evenimentul a debutat cu o incursiune în istoria PNL, făcută de istoricul Elena Monu, co-președintele PNL Bârlad, care a punctat câteva dintre cele mai însemnate momente din trecutul partidului.
Ștafeta discursului a fost preluată de Marian Rotaru, unul dintre cele mai importante nume care au pus umărul la renașterea PNL, în ianuarie 1990. El a relatat, pe scurt, avatarurile acestui moment, care, în ciuda libertății recent câștigate, nu a fost unul lipsit de dificultăți. Nu a fost uitat, în alocuțiunile susținute, nici numele președintelui de onoare al PNL Bârlad, doctorul Aurel Ionescu Moțet, căruia vârsta înaintată nu i-a permis prezența, dar față de care toți liberalii de astăzi nutresc recunoștință și respect.

Sub umbrela PNL, România a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă din istorie

PNL a fost înființat la 24 mai 1875. Ion C. Brătianu a fost primul președinte al partidului, urmat fiind de Dumitru Brătianu, Dimitrie Sturdza, Ion I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu, I.G. Duca. Ultimul președinte dinainte de instalarea la putere a comuniștilor a fost Constantin I.C. Brătianu.
Liberalii au jucat un important rol politic în România, reprezentând cel mai puternic partid politic al perioadei interbelice. În perioada 1922-1926, guvernul Ion I.C. Brătianu a unificat administrativ și centralizat Regatul României. Au fost, de asemenea, anii refacerii economice și ai aplicării unor reforme, precum introducerea calendarului gregorian și în Vechiul Regat, reforma agrară etc.
PNL s-a implicat în istoria sa în mai multe evenimente ce aveau să devină semnificative pentru România, în special obținerea independenței în 1877, construirea Regatului României în 1881, războiul de reîntregire națională (crearea României Mari) în 1918, reforma agrară în 1921, relansarea economică după criza mondiala din 1929 – 1933.

Simona MIHĂILĂ PNL Bârlad a marcat împlinirea a 140 de ani de la înființarea unuia dintre cele mai însemnate partide politice din România. Șampanie și tort de ciocolată, bună-dispoziție și un număr impresionant de tineri (dar nu numai), iată cum au onorat liberalii bârlădeni actul înaintașului lor, I. C. Brătianu, titanul care, exact în urmă cu 140 de ani, punea bazele Partidului Național Liberal. Sediul PNL Bârlad a fost plin ochi, ieri, liberalii bârlădeni nelăsând să treacă nemarcată ziua care a oferit României un partid ce a făcut istorie și care, pentru prima dată de la Revoluție, a dat țării…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

One comment

  1. Didita Gheltu

    ce PNL? vad pe Grigoriu care a fost PDL-ist convins.Citi din acest grup sint PNL-isti curati?

%d blogeri au apreciat: