Home » Social » Eveniment cultural de elită

Eveniment cultural de elită

de Mihaela NICULESCU

Fundația Culturală „Dr. Constantin Teodorescu”, în parteneriat cu Primăria Bârlad, a organizat duminică, 24 mai, în ultima dintre Zilele Culturale ale Bârladului, un eveniment de elită. La Galeria de Artă „N. N. Tonitza” publicul s-a putut bucura de poezie, muzică medievală, pictură și gravură. Amfitrioana evenimentului cultural a fost Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”.

„Această activitate este dedicată, ca de altfel toate evenimentele organizate la Galerie, doctorului Constantin Teodorescu, cel care doar fizic nu este prezent aici. Se bucură de acolo de sus, de ceea ce se întâmplă în această zi, pentru că autorii expozițiilor dar și al volumului de poezie sunt prieteni dragi sufletului său. Este o manifestare pe gustul lui. Împreună i-am îndeplinit dorința”, a spus Ana Sârbu.
Publicul bârlădean a putut asista la o împletire reușită a artelor, de un înalt rafinament. Simezele Galeriei au purtat lucrări ale artistului plastic Manuel Mânăstireanu din ciclul „Iluminări”, dar și lucrările de grafică semnate de Vasilian Doboș, reunite într-o expoziție cu titlul „Porțile sacre”. Nu a lipsit nici poezia.Expo Galerii 2 Poetul chilian Mario Castro Navarrete, prezent la eveniment, și-a lansat volumul bilingv (româno – spaniol) de poezii „65 de confesiuni”.
„Este un volum de poezie structurat pe trei secțiuni. Una este dedicată iubirii eterne, a doua cosmogoniei de care sunt foarte pasionat, și o a treia, în care îmi exprim experiențele pe care le-am trăit în România”, a declarat autorul volumului.
Surpriza consistentului eveniment petrecut pe 24 mai la Galerie a fost concertul de muzică medievală susținut de Constantin Lazăr, din Iași. Acesta a cântat la o lăută renascentistă, model de secol XVI, piesele interpretate aparținând compozitorilor din aceeași perioadă.
Expo Galerii 3„Lăuta este un instrument apărut în secolul al XI-lea, undeva în Arabia. Muzica medievală din secolul al XVI-lea, interpretată cu acest minunat instrument pe care l-am abordat de șapte ani, se cânta la castele în mediile elevate. Ea crea o atmosferă intimă așa cum s-a întâmplat și la Bârlad în această galerie, care are dimensiunile ideale pentru un astfel de concert. Singurul festival de lăută este organizat în România la sfârșitul lunii august, la Cetatea Neamțului. Nu are prea multă priză la publicul larg lăuta, dar știam că la Bârlad voi găsi publicul potrivit, de aceea am acceptat să vin”, a declarat Constantin Lazăr.
Constantin Lazăr este profesor de chitară clasică la Colegiul Național „Octav Băncilă” din Iași.”
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, primarul Marin Bunea, viceprimarul Dorin Apostu, deputatul Adrian Solomon, senatoarea Gabriela Crețu, oameni de cultură, publicul fidel al Galeriei. Au lipsit însă profesorii de limba română, de muzică, fiind prezenți doar câțiva de artă plastică. Din păcate, acest lucru este o constantă a activităților organizate în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului.

de Mihaela NICULESCU Fundația Culturală „Dr. Constantin Teodorescu”, în parteneriat cu Primăria Bârlad, a organizat duminică, 24 mai, în ultima dintre Zilele Culturale ale Bârladului, un eveniment de elită. La Galeria de Artă „N. N. Tonitza” publicul s-a putut bucura de poezie, muzică medievală, pictură și gravură. Amfitrioana evenimentului cultural a fost Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”. „Această activitate este dedicată, ca de altfel toate evenimentele organizate la Galerie, doctorului Constantin Teodorescu, cel care doar fizic nu este prezent aici. Se bucură de acolo de sus, de ceea ce se întâmplă în această zi, pentru că autorii…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

One comment

  1. o barladeanca

    Vasilian Dobos? Om de cultura? :)))))))))) Ce gluma buna! Lasati tinerii sa se afirme… Dobos? Bleach

%d blogeri au apreciat: