Home » Monden » Produce 800.000 € pe an din turism! Palatul Parlamentului este atracția numărul unu a Bucureștiului

Produce 800.000 € pe an din turism! Palatul Parlamentului este atracția numărul unu a Bucureștiului

Punctul zero al turismului bucureștean este, fără îndoială, Palatul Parlamentului. Vizitat de 172.000 de turiști, în anul 2014 acest obiectiv a produs 3,5 milioane de lei – aproximativ 800.000 de euro – doar de la vizitatori.

Suma scoasă din turism este rezonabilă pentru Palatul Parlamentului, în sensul că suma este comparabilă cu obiective turistice de calibru din Occident.

Este adevărat că s-ar putea și mai bine, ținând cont că vorbim despre o construcție de care este legat numele lui Nicolae Ceaușescu, care este o vedetă internațională a României, ca și Dracula, de altfel… Ideea de a ridica un asemenea edificiu monumental ia aparținut regelui Carol al II-lea, dar ea nu s-a concretizat decât în anul 1984 când, pe 25 iunie, s-a pus piatra de temelie și s-a început efectiv construcția.

Echipe de arhitecți și ingineri au contribuit la realizarea acestui grandios proiect, intitulat inițial “Casa Republicii”, ulterior “Casa Poporului” și devenit în final “Palatul Parlamentului”.

Eclectic ca stil, aici se întâlnesc elemente tradiționale ale arhitecturii românești, predominând stilul brâncovenesc, unele decorațiuni ale artei noastre populare (rozeta, soarele, motive decorative specifice încrustării în lemn), dar și influențe ale stilului renascentist, germanic și baroc.

A fost făcut cu materiale românești

Acest ansamblu arhitectonic reunește cantități impresionante de materiale de proveniență românească și un volum foarte mare de muncă. Se poate spune că întreaga țară a contribuit cu ceva la construirea sau la decorarea încăperilor.

Împărțit în 21 de corpuri, edificiul cuprinde spații monumentale, săli fastuoase, saloane mari și holuri de dimensiuni generoase cu multe detalii ornamentale. Cei care doresc să viziteze “Casa Poporului” trebuie mai întâi să aibă în buzunar minimum 25 de lei, pentru a face un Tur Clasic, ceea ce înseamnă că vor vedea doar sălile expuse spre vizitare și Muzeul Parlamentului.

Cine are mai mulți bani, adică 45 de lei, poate urca la etajul 8, de unde are o panoramă a întregului București, după care, ajunge în adâncul clădirii, la subsol, adică la câteva zeci de metri sub pământ, unde pot vedea imagini cu planurile clădirii și cu fazele de construcție.

«Este ieftin să o vizitezi, 10 euro e foarte puțin»

Anual, Palatul Parlamentului este vizitat de sute de mii de oameni, în special străini, care rămân muți de uimire atunci când văd tonele de marmură de Rușchița, lemnul de cireș, de mahon sau de nuc sau imensele perdele cu ciucuri cusuți cu fir de aur. Aceștia nu mai contenesc să își facă poze în Palat și fotografiză tot ce văd.

“Este uimitor! Nu credeam că o să văd atâtea minunății în acest palat. M-a impresionat mult marmura aceasta lucrată manual. Covoarele imense, ușile sculptate! Una peste alta e o clădire imensă și merită văzută”, ne-a spus Karl, un tânăr din Olanda. Prietenul său, Michael, a fost încântat de imensitatea clădirii și de faptul că mai toate obiectele din ea sunt lucrate manual.

“Cred că a fost o muncă imensă pentru a face această clădire, a doua din lume ca mărime. Totul mi se pare gigantic, nu am mai văzut așa ceva în viața mea. O să recomand amicilor mei din Amsterdam să vină să o vadă, mai ales că este ieftin să o vizitezi, 10 euro e foarte puțin”, ne-a spus tânărul. Banii câștigați din turism sunt împărțiți între Centrul Internațuional de Conferințe, entitatea care se ocupă de activitatea turistică, și Camera Deputaților, administratorul clădirii.

Mai trebuie menționat că de aproape două luni turiștii nu au acces pe terasă, întrucât liftul care îi duce la etajul 8 este defect, iar piesa cu pricina este foarte greu de găsit, spun angajații Parlamentului.

Vizitatorii sunt uimiți de mulțimea de candelabre imense

“Casa Poporului” are 2.800 de candelabre, realizate din 3.500 de tone de cristal, 220.000 de metri pătrați de covoare, iar scaunele au fost tapițate cu 3.500 de metri pătrați de piele.

Tot în zona statistică trebuie menționat că la realizarea construcției au fost utilizați 1.000.000 de metri pătrați de marmură, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de oțel, 1.000 de tone de bazalt.

La nivelul 9 are un buncăr antiatomic

Palatul Parlamentului, cunoscut înainte de Revoluție sub numele de “Casa Republicii” sau “Casa Poporului”, măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ. Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane și depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

La ultimul nivel se află unul din cele două buncăre antiatomice construite din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Cel din “Casa Poporului” are singurele piese care nu sunt de fabricație românească în acestă construcție gigantică: pompele de aer suedeze. Al doilea buncăr se află sub Ministerul Apărării și are o poveste aparte.

Acolo exista deja un buncăr cu un planșeu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemți prin 1942. De acolo, armata germană dislocată în România avea legătură telefonică directă cu Hitler.

Era atât de bine făcut, încât toate încercările muncitorilor români de a demola structură nazistă, în anii ’80, au eșuat, așa că s-a luat hotărârea de a o îngloba în noul imobil. Așa a devenit construcția lui Hitler al doilea buncăr antiatomic al lui Ceaușescu.

Sursa: libertatea.ro

Punctul zero al turismului bucureștean este, fără îndoială, Palatul Parlamentului. Vizitat de 172.000 de turiști, în anul 2014 acest obiectiv a produs 3,5 milioane de lei - aproximativ 800.000 de euro - doar de la vizitatori. Suma scoasă din turism este rezonabilă pentru Palatul Parlamentului, în sensul că suma este comparabilă cu obiective turistice de calibru din Occident. Este adevărat că s-ar putea și mai bine, ținând cont că vorbim despre o construcție de care este legat numele lui Nicolae Ceaușescu, care este o vedetă internațională a României, ca și Dracula, de altfel… Ideea de a ridica un asemenea edificiu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: