Home » Social » Graffiti made by Bârlad!

Graffiti made by Bârlad!

Răzvan CĂLIN

Încet, dar sigur, fenomenul graffiti și-a făcut loc din ce în ce mai mult și în Bârlad. Tot mai mulți tineri au început să „mâzgălească” cu tot soiul de desene și mesaje fiecare centimetru pătrat de zid care se pretează la așa ceva. În materialul de mai jos vă invităm la o scurtă trecere în revistă a acestor „capodopere”.

Vă mai spunem că selecția acestora nu a avut decât un singur criteriu: mesajul pe care autorii respectivelor lucrări au vrut să-l transmită. Ce-i drept, în cele mai multe situații, mesajul lasă loc la varii interpretări, însă cert este că nu de puține ori au smuls câte un zâmbet de pe buzele trecătorilor. Încă ceva: faptul că în ultimii ani nimeni nu s-a mai grăbit să șteargă imediat picturile murale este semn că, încet, încet, oamenii au început să guste și aces tip de artă și au încetat să o mai catalogheze drept ceva aflat la limita legalului, un fel de ”golăneală” cum i se spunea înainte de 1989. Iată mai jos doar câteva dintre aceste lucrări de artă murală urbană.

 

graffiti_solomonÎncepem cu o lucrare realizată chiar pe fostul cabinet de parlamentar al deputatului Adrian Solomon, situat pe strada Mihai Viteazu. Textul „Change your life, not the channel!” (Schimbă-ți viața, nu canalul!”) este cât se poate de clar, Însă, nu știm dacă mesajul i se adresează direct parlamentarului de Bârlad. Cert este că, între timp, deputatul a schimbat sediul și s-a mutat cu biroul de parlamentar mai al zonă centrală, pe Bulevardul Republicii.

graffiti_pdlRămânem tot în sfera politicului și de această dată ne mutăm în curtea celor de la PMP. Chiar pe unul din pereții clădirii ce adăpostește sediul organizației locale PMP, a apărut de ceva timp un mesaj cât se poate de clar și bine ancorat în problemele care macină comunitatea locală. Sec, dar cât se poate clar, mesajul sună așa: „Ia mâna de pe șistul meu!”. Trebuie spus că mesajul a fost inscripționat încă de pe vremea când spațiul cu pricina îi găzduia pe ”defuncții” pedeliști bârlădeni.

graffiti_comunismCine a spus că înainte de ’89 nu exista graffiti, se înșeală amarnic. Aproape în fiecare oraș existau blocuri întregi pictate cu tot felul de mesaje patriotice specifice Epocii de Aur. Iar la Bârlad, un astfel de graffiti comunist a putut fi văzut zeci de ani de către cei care veneau să asiste la meciurile de fotbal de pe fostul Stadion „FEPA”, actualul Stadion municipal de fotbal. Mesajul era în spiritul acelor vremuri – Partidul – Ceaușescu – România -, iar noi ne-am grăbit să-l imortalizm pentru că în curând nu va mai rămâne nimic din el deoarece va fi astupat de stratul de polistiren cu care oamenii își anvelopează apartamentele.

graffiti_informatieCineva s-a gândit, probabil, să lase un mesaj grăitor pentru toți cei care trebăluiesc prin mass-media, sătul probabil de dezinformările de tot felul ce apar prin felurite fițuici și televiziuni dar mai ales pentru acei jurnalști cu pretenții de mari organisme mass-media. „Informația dată rău se sparge în capul tău!”, un mesaj cât se poate de elocvent.

graffiti_revolutieCineva încearcă să nu lase opinia publică să uite că dacă astăzi simțim ne bucurăm de democrație (cu toate metehnele ei), este meritul celor care și-au jertfit viața în timpul evenimentelor din Decembrie ’89: „Decembrie ’89. Eroii nu mor niciodată! Respect!”.

graffiti_rulment

Mesajul de mai jos ascunde povestea tristă a unui om al străzii. În urmă cu câțiva ani buni, unul dintre cei mai cunoscuți copii ai străzii din Bârlad era un băiat cu serioase afecțiuni psihice. Sărmanul avea o meteahnă ce i-a adus faimă printre localnici. Ținând în mână un rulment (de care nu se despărțea niciodată și pe care îl tot învârtea pe degete în permanență), copilul începea brusc să se învârtă el însuși, executând piruete cu o viteză din ce în ce mai mare (un fel de derviș rotitor de Bârlad). Acest lucru i-a adus o oareșce celebritate pe plan local și, bineînțeles, porecla de Rulment. Cum în ultimii ani nu a mai fost văzut, iată că unii se mai interesează de soarta lui și au postat pe un perete următoarea întrebare: „Unde e Rulment?”.

mesaj_autoritatiÎncheiem cu o trăsnaie care, ce-i drept, nu are nici o legătură cu graffiti, însă modul în care cetățeanul în cauză a dorit să-și verse năduful este pe cât de original, pe atât de hilar. Într-una din parcările din oraș, am descoperit o mașină al cărei propietar a lipit pe lunetă două hârtii cu un mesaj care nu lasă loc de interpretări pre amulte: „Nu mă mai blocati, și eu plătesc taxe!”. Are și omul dreptate, nu-i așa?!

Răzvan CĂLIN Încet, dar sigur, fenomenul graffiti și-a făcut loc din ce în ce mai mult și în Bârlad. Tot mai mulți tineri au început să „mâzgălească” cu tot soiul de desene și mesaje fiecare centimetru pătrat de zid care se pretează la așa ceva. În materialul de mai jos vă invităm la o scurtă trecere în revistă a acestor „capodopere”. Vă mai spunem că selecția acestora nu a avut decât un singur criteriu: mesajul pe care autorii respectivelor lucrări au vrut să-l transmită. Ce-i drept, în cele mai multe situații, mesajul lasă loc la varii interpretări, însă cert este…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

2 comments

  1. „infromatia data rau se sparge in capul tau” e un mesaj adresat unui interlop care a colaborat cu oamenii legii, iar cei care au fost tradati i-au pus mesajul acolo unde il poate vedea in fiecare dimineata.

  2. In nici un caz , nu vom „gusta ” acest tip de „arta ” !!!!!!!!!!!!!!!!!

%d blogeri au apreciat: