Home » Social » Liniște și pace în cazul anchetei de la ștrand – Crima fără criminal

Liniște și pace în cazul anchetei de la ștrand – Crima fără criminal

de Roxana NĂSTASĂ

Ancheta în cazul lui Dănuț Gabriel Crețu, adolescentul înecat în Ștrandul Municipal în vara anului trecut, bate pasul pe loc. La aproape un an de la tragedie, nu se știe cine se face vinovat de tragicul eveniment de vara trecută care a cutremurat întregul oraș. Deși au fost declanșate în paralel două anchete – una a poliției și una a Primăriei, instituție în subordinea căreia se află ștrandul – niciuna nu a fost încă finalizată. Nimeni nu poate spune dacă salvamarul era sau nu pe terasă când Dănuț Gabriel Crețu a dispărut în apa ștrandului și nici cum de nimeni altcineva nu a observat acest lucru decât după două ore. Deși după această tragedie ștrandul a fost închis și se spunea că va suferi modificări, să nu mai aibă loc astfel de evenimente, se pare că va fi deschis în curând, posibil de la 1 iunie, fără vreo modificare.

A trecut aproape un an de la ziua fatidică în care Dănuț Gabriel Crețu, în vârstă de 14 ani, și-a pierdut viața în apele ștrandului municipal Vaslui, fără ca cineva să observe. A fost găsit pe fundul apei fără viață, după ce prietenii săi nu l-au mai văzut nici pe mal și nici în apă. La acel moment, oamenii prezenți, cât și familia băiatului l-au acuzat pe Vasile Frățilă, salvamarul de la ștrand că nu se afla la post, ci pe terasă, la bere. După cele întâmplate, două anchete au fost demarate în acest caz, una a poliției și una a primăriei pentru a vedea cine se face vinovat și cine trebuie tras la răspundere pentru sfârșitul tragic și nedrept al băiatului de 14 ani.
Au trecut însă aproximativ zece luni de la nefericitul eveniment și tot nu se știe cum a fost posibilă o asemenea tragedie și cine se face vinovat de ea.
„E un dosar în lucru în acest caz pentru infracțiunile de ucidere din culpă și neglijență în serviciu. Ancheta nu este însă finalizată.”, ne-a declarat Mihaela Ștraub, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.
La primărie, aceeași Mărie cu altă pălărie. Deși, la acel moment, viceprimarul de atunci Sorin Radu declara că, printr-un ordin al primarului, a fost desemnată o comisie care a demarat o anchetă administrativă în acest caz, pentru a vedea măsurile ce se impun și că verificările se fac în paralel cu ancheta polițiștitilor si procurorilor, lucrurile n-au stat deloc așa. Nici vorbă de vreo anchetă. Se pare că nu s-au mai făcut în paralel.

Ieri, fostul viceprimar ne-a declarat că ancheta adminsitrativă se face după finalizarea anchetei polițiștilor. Deci, niciun rezultat și niciun răspuns până în prezent.

„Cum am mai spus, este o anchetă în desfășurare la Poliție în acest caz, ce nu s-a finalizat încă, din câte știu. Abia după ce se termină ancheta Poliției se pot trage concluzii și se pot lua măsuri și la nivel administrativ. Până nu e gata ancheta poliției, nu poate fi vorba de anchetă administrativă”, ne-a declarat Sorin Radu.
Așadar, rămâne de așteptat momentul finalizării anchetei de la poliție ca părinții să știe, dacă ar fi putut fi evitată tragedia și cine este vinovat de pierderea copilului lor. Când se va întâmpla asta? Nu știe nimeni.
Reamintim că, vara trecută, pe 3 august, într-o zi de duminică, Dănuț Gabriel Crețu, în vârstă de 14 ani, un băiat silitor care intrase printre primii la liceu, se afla la ștrand împreună cu trei prieteni și nu știa să înoate. Copiii au intrat toți în apă, iar trei dintre ei au mai ieșit, au mai intrat din nou în apă, fără ca nimeni să-și dea seama însă că unul din ei lipsește. Nimeni, nici măcar persoanele din apă nu au sesizat dispariția acestuia. După o perioadă în care a lipsit, cei trei prieteni s-au hotărât să-l caute prin exterior, crezând că acesta a ieșit din bazin. După ce au văzut că este de negăsit, au anunțat pe cei de la ștrand. Dănuț a fost găsit pe fundul apei și nu s-a mai putut face nimic pentru el fiind acolo de aproximativ două ore, fără ca nimeni să observe. Atât oamenii cât și familia l-au învinovățit pe salvamar că nu și-a făcut treaba, fiind la terasă și nu la post.

Ștrandul se va deschide fără modificări

După tragedia de vara trecută, autoritățile au închis ștrandul pentru reamenajare și igienizare, urmând e să delimiteze cu o linie de balize cele doua zone principale ale bazinului mare, unde apa are o adancime de 1,5, respectiv 5 metri. Deși tot Sorin Radu declara atunci că ștrandul va fi închis și modificat ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc, se pare că lucruile stau diferit. Anul acesta, conform oficialilor primăriei, ștrandul va fi redeschis însă fără modificări.
„S-a reamenajat zona, s-au reparat fisurile, s-a văruit și intenționăm să-l deschidem. Nu știm când, posibil de la 1 iunie, însă de modificat, nu se va modifica nimic la el”, ne-a declarat Dragoș Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui.

de Roxana NĂSTASĂ Ancheta în cazul lui Dănuț Gabriel Crețu, adolescentul înecat în Ștrandul Municipal în vara anului trecut, bate pasul pe loc. La aproape un an de la tragedie, nu se știe cine se face vinovat de tragicul eveniment de vara trecută care a cutremurat întregul oraș. Deși au fost declanșate în paralel două anchete - una a poliției și una a Primăriei, instituție în subordinea căreia se află ștrandul – niciuna nu a fost încă finalizată. Nimeni nu poate spune dacă salvamarul era sau nu pe terasă când Dănuț Gabriel Crețu a dispărut în apa ștrandului și nici…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: