Home » Politic » Ce părere au politicienii despre… – Parlamentul: mulți chemați, mai mulți aleși!

Ce părere au politicienii despre… – Parlamentul: mulți chemați, mai mulți aleși!

Alex SAVA și Simona MIHĂILĂ

Parlamentarii au stabilit norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului. Astfel, dacă înainte norma era de un deputat la 70.000 de locuitori, respectiv un senator la 160.000 de locuitori, acum este de un deputat la 73.000 de locuitori, respectiv un senator la 168.000 de locuitori. După cum se poate observa, diferențele la norma de reprezentare nu sunt semnificative, deci nici reducerea efectivă a numărului de parlamentari nu va conta foarte mult. Ce contează, în schimb, este modul de selecție, care din 2016 nu va mai fi uninominal, ci pe liste electorale, lucru care va stopa creșterea artificială a parlamentarilor. Concret, se va evita situația din anul 2012, când în loc de 470 de parlamentari ne-am trezit cu 600, grație unei alianțe politice puternice. Sunt voci, mai ales din mediul politic, care afirmă că în România norma de reprezentare nu poate scădea extrem de mult din cauză că ar periclita asigurarea reprezentativității și de asemenea, a calității activității parlamentare. De exemplu, susțin partizanii acestei teorii, un număr de parlamentari și comisii parlamentare suficient de mare (cum este cel actual) facilitează specializarea legislativă. O teorie care le stârnește zâmbete amuzate celor care, de 25 de ani, așteaptă de la stufosul Parlament al României legi clare, bine făcute care să servească numai și numai interesului general.

Începând cu viitoarele alegeri, Camera Deputaților va avea 329 de membri, 308 deputați urmând să fie aleși în țară și doar patru parlamentari aleși în Diaspora. Minoritățile naționale vor avea tot 17 reprezentanți. Camera Superioară va avea 126 de senatori, iar doi dintre ei vor reveni Diaspora. PSD vrea șase parlamentari care să reprezinte Diaspora, în timp ce PNL dorește 12 (opt deputați și patru senatori). Așa au decis liderii politici în urma consultărilor pentru un „Parlament mai suplu”.

Cifrele mai sus menționate au la bază o normă de reprezentare de 73.000 de locuitori pentru un deputat și 168.000 pentru un senator. Până acum, norma era cu 3.000 mai mică în cazul deputaților și cu 8.000 mai mică în cazul senatorilor. Așadar, la prima vedere, nu este vorba despre o reducere semnificativă a numărului de parlamentari. În schimb, votul nu va mai fi uninominal, cum a fost în 2008 și 2012, ci pe liste electorale. Abia această reglementare reduce numărul membrilor din organul legislativ. În ultimile două legislaturi, normele au permis ca, în colegiile în care unul dintre candidați obținea 50%+1 din voturile valabil exprimate, să mai fie desemnat un parlamentar de la altă formațiune politică, lucru care a mărit artificial numărul deputaților și senatorilor, ajungându-se de la 470 la aproape 600.

Față de ceea ce a fost…

Doina Silistru

Doina Silistru

Senatoarea PSD Doina Silistru este convinsă că noile reglementări sunt de bun augur și că, deși norma de reprezentare nu a suferit modificări importante, este totuși aliniată la media statelor europene.

„Față de ceea ce a fost, se reduc foarte mult parlamentarii, iar norma care se aplică s-a căutat să fie cât mai aproape de țările UE. Nu există norme mai mici în țările UE decât avem noi”, spune Doina Silistru.

Liberalul Florin Ciurariu se declară susținător al noilor reglementări, considerând că unul dintre avantajele noului sistem de alegere constă într-o majoritate parlamentară solidă, evitându-se situațiile în care parlamentarii minorităților decideau cine intră sau iese de la guvernare.

Florin Ciurariu

Florin Ciurariu

„Eu am susținut o astfel de inițiativă pentru că ia în discuție o normă de reprezentare, sunt în discuție modele de urmat… Eu sunt în continuare pentru un parlament bicameral și cu un număr mai redus, dar care să reprezinte și electoratul. Noi avem în România un sistem foarte modern de reprezentare a minorităților. Respectând aceeași regulă, reprezentarea minorităților nu trebuie să decidă majoritatea poltică”, a spus Florin Ciurariu.

El s-a declarat de acord și cu noul mod de candidură – pe liste, nu uninominal, deși este unul dintre parlamentarii care au candidat din partea alianței care la Vaslui a obținut 9 deputați din 7 posibili.

„Din păcate, la uninominalul care s-a desfășurat în ultimele două ture legislative, s-a văzut că nu a fost aleasă persoana ci tot partidul politic. Eu sunt unul ales cu un procent foarte mare, dar nu sunt așa ipocrit să spun că am obținut procentul pe propria persoană. Dar este mai bine pe liste, pentru că partidele politice au o bază de selecție mai riguroasă”, a mai spus Ciurariu.

„Nu vreau să mai am dreptate!”

În 2008, când s-a introdus modul de alegere uninominal, senatoarea PSD Gabriela Crețu a criticat această inițiativă. Într-un material publicat pe blogul personal, ea admitea că trasarea colegiilor va fi făcută astfel încât cine organizează alegerile să le și câștige, identificând, totodată, 13 dezavantaje majore ale alegerilor uninominale, cel mai important fiind harababura din mintea alegătorului.

CretuGabriela-1

Gabriela Crețu

„Cetățeanul va afla imediat că trebuie să aleagă un primar și un consilier în comuna X, un consilier în județul Y, un senator în circumscripția Z, un deputat în circumscripția W, unul în circumscripția europeană (bine că s-a terminat alfabetul!) deși de 40 de ani locuiește tot la Oșești. Fericit că are un singur Președinte și o singură țară, își va înhăma caii la căruță ca să-și plimbe necazurile de la un reprezentant la altul”, scria Gabriela Crețu în 2008.

Un alt neajuns punctat de senatoarea PSD în acel material făcea referire la îngreunarea ascensiunii politice a tinerilor și a femeilor, ori a oricui altcuiva care își dorește o carieră în politică.

„Eu nu vreau să mai am dreptate. Am fost printre oponenții schimbărilor politice. Sistemul proporțional consider că este cel mai democratic, că permite coagularea partidelor, formarea de echipe care să răspundă și necesităților parlamentare”, ne-a declarat Gabriela Crețu.

Câștigătorii nu mai rămân pe dinafară

Acesta este avantajul pe care îl vizualizează senatorul liberal Dan Marian.

dan_marian_noi 7.preview

Dan Marian

„În 2008, PDL a pierdut mandate de parlamentari. Chiar dacă au ieșit pe primul loc în colegiu, mulți nu au intrat în Parlament. Apoi, mai este un avantaj: se intervine la partidele politice, care își asumă integral oamenii pe care îi bagă pe liste. Spre exemplu, în cazul celor cu fapte penale, când era votul uninominal, parlamentarul spunea că a fost ales de popor. Acum, partidul va trebui să își asume modul de selecție a candidatului”, spune Dan Marian.

Senatorul a mai punctat că, la pachet cu noile reglementări, s-a modificat și Legea finanțării partidelor politice, prin care se interzic anumite practici.

„La pachet, s-a votat Legea partidelor politice și Legea finanțării partidelor politice. Nu ai voie să cheltui decât pentru campanii media sau online. Crește influiența AEP, care va verifica în teritoriu banii pe care îi cheltui, pentru că statul îi va deconta candidatului care iese câștigător la alegeri sumele investite în campanie. Lucrurile devin foarte serioase. La alegerile locale nu o să mai vedem campania cu găleți. Tocmai de asta am încredere în noile modificări”, a mai spus Dan Marian.

Și colegul său de partid, Corneliu Bichineț, se declară un susținător al noilor propuneri.

bichinet1

Corneliu Bichineț

„Sunt de acord ca numărul de parlamentari să fie mai mic și în Parlament să ajungă cei mai buni reprezentanți ai județului. Și-așa e mult, la câtă nevoie are țara aceasta, numărul parlamentarilor trebuie atent calculat, încât să nu depășreașcă la un loc deputați și senatori 400 de oameni, iar din județe prin nominalizarea partidelor și votul populației să ajungă la București cei mai buni oameni. Acesta este cazul ideal. În realitate, vedeți că numărul de parlamentari a revenit la ce a fost legislatura trecută, iar modalitatea de vot dacă se merge pe listă, e mai bine, pentru că s-a dovedot că votul pe colegii a adus în parlamentul româniei oameni certați cu legea, neprofesioniști, indolenți, neproductivi”, a declarat Bichineț.

„Parlamentarii au dezamăgit!”

buzamat_daniel22

Daniel Buzamăt

La Bârlad, cei mai mulți reprezentanți ai partidelor politice chestionați cu privire la scăderea mediei de reprezentare a populației de către parlamentari s-au manifestat în favoarea acestei soluțiii.
Daniel Buzamăt, consilier local, explică de ce tot mai mulți își doresc diminuarea numărului de aleși în cel mai mare for al țării: „Problema parlamentarilor din România decurge și din faptul că au dezamăgit prin activitatea lor. Românii au avut, în fiecare legislație, așteptări mult mai mari, conform promisiunilor făcute în campaniile electorale de către cei care le-au cerut votul. În final, marea majoritate a acestora nu a făcut decât să-și urmărească interesele personale și de grup. Consider că României îi este util un parlament bicameral, toate statele mari din UE având parlamente bicamerale, dar cu un număr relativ scăzut de membri”.

Andrei Huiban

Andrei Huiban

Andrei Huiban, consilier local PSD, pledeaza pentru moderație: „Consider că o medie prea mare pune probleme serioase legate de reprezentarea concretă și eficientă a intereselor. Pe de altă parte, o valoare scăzută a acesteia contribuie la o legitimitate simbolică precară a actorului politic. Trebuie să evităm atat căderea în populismul electoral de tipul «Cât mai puțini parlamentari care cheltuie banii publici degeaba», care este tipică pentru antiparlamentarismul de opoziție, cât și suprareprezentarea produsă de uninominal – vezi cazul penibil al lui Ciuhodaru. Versiunea rezultată din negocierile interpartinice corecte mi se pare moderată așa cum trebuie să fie democrația. Fără extremisme și radicalisme interesate doar de voturi, dar nu și de buna guvernare”.

Parlamentul unicameral, încă în preferințe

marcel vasilache - primvicepres PPDD

Marcel Vasilache

Marcel Vasilache, liderul județean al PPDD, se arată în favoarea reducerii numărului de aleși și are clar conturat profilul parlamentarului care ar trebui să ne reprezinte: „Consider că media optimă este cea stabilită prin referendumul din 22 noiembrie 2009, adică unicameral cu 300 deputați. Din acest parlament să facă parte doar cetățeni români (să nu aibă dublă cetățenie), să aibă obligatoriu studii superioare de drept și/sau economice, cazier judiciar și, dacă se poate, să nu facă parte din niciun partid politic. Parlamentarii trebuie să facă legi, nu să se ocupe de treburile din administrația locală. Scăderea va fi benefică doar prin faptul că se vor cheltui mai puțini bani de la buget cu întreținerea lor. Din câte am auzit, vor să-și mărească salariile, plus că și-au mărit și pensiile”.

Daniel Onofrei

Daniel Onofrei

Daniel Onofrei, președintele PMP, vede , de asemenea, că o reformă în Parlament este benefică: „Birocrația ar fi redusă, deciziile s-ar lua într-o perioadă de timp mai scurtă, iar activitatea parlamentarilor ar fi una eficientă. În același timp, ar fi și o modalitate de reducere a corupției, fiind mai puțini politicieni de rang înalt care fac trafic de influență. Prin aceeași măsură, s-ar reduce și numărul celor care fac parte dintr-o clasă de privilegiați, pensii speciale. Concret, mai puține persoane de plătit de la buget ar reduce cheltuielile de funcționare a statului. România s-ar alinia transformarilor de la nivelul UE, prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în baza căruia Parlamentul European va coopera continuu cu Parlamentul României. În plus, România va avea oricum o singură cameră a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg”.

Alex SAVA și Simona MIHĂILĂ Parlamentarii au stabilit norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului. Astfel, dacă înainte norma era de un deputat la 70.000 de locuitori, respectiv un senator la 160.000 de locuitori, acum este de un deputat la 73.000 de locuitori, respectiv un senator la 168.000 de locuitori. După cum se poate observa, diferențele la norma de reprezentare nu sunt semnificative, deci nici reducerea efectivă a numărului de parlamentari nu va conta foarte mult. Ce contează, în schimb, este modul de selecție, care din 2016 nu va mai fi uninominal, ci pe liste electorale, lucru care…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: