Home » World » Stoltenberg: "Suntem într-un moment de răscruce". NATO va consolida apărarea colectivă, pentru contracararea Rusiei și a terorismului

Stoltenberg: "Suntem într-un moment de răscruce". NATO va consolida apărarea colectivă, pentru contracararea Rusiei și a terorismului

Alianța Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o abordare pe termen lung pentru contracararea amenințărilor din flancul estic și din cel sudic, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, criticând „comportamentul provocator” al Rusiei față de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

„Suntem într-un moment de răscruce în privința securității euroatlantice. Ne confruntăm cu provocări aflate în ascensiune. Structura noastră de securitate este pusă la încercare. Trebuie să fim pregătiți pentru o abordare pe termen lung și trebuie să ne adaptăm”, a declarat Stoltenberg într-un discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice Internaționale (CSIS), cu sediul în Washington.

„În flancul sudic, problemele sunt complexe și diverse. Primăvara Arabă s-a transformat într-o iarnă grea…”, a adăugat Stoltenberg, referindu-se la instabilitatea din Orientul Mijlociu și din nordul Africii, precum și la ascensiunea rețelei teroriste Stat Islamic.

„Provocarea de securitate din flancul estic este clară, provenind din partea Rusiei, care încearcă să își consolideze influența. Anexarea ilegală și nelegitimă a regiunii Crimeea de către Rusia și acțiunile continue în scopul destabilizării Ucrainei au declanșat un conflict militar în Europa”, a subliniat Stoltenberg.

„Prin comportamentul provocator utilizat împotriva Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, Rusia a demonstrat că are intenția de a recurge la forță sau la amenințarea cu forța în scopul exercitării de presiuni asupra țărilor vecine”, a explicat secretarul general NATO, denunțând „retorica nucleară” a Moscovei și „zborurile provocatoare” ale bombardierelor ruse.

Ca reacție la acțiunile „agresive” și la „tendințele îngrijorătoare” ale Rusiei, „NATO va consolida sistemul de apărare colectivă, menținând deschise canalele de comunicare cu Rusia și oferind susținere partenerilor europeni. Într-o lume aflată în schimbare, un lucru nu se va schimba – determinarea Alianței Nord-Atlantice de a fi unită”, a insistat Stoltenberg.

Sursa: mediafax.ro

Alianța Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o abordare pe termen lung pentru contracararea amenințărilor din flancul estic și din cel sudic, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, criticând "comportamentul provocator" al Rusiei față de Ucraina, Republica Moldova și Georgia. "Suntem într-un moment de răscruce în privința securității euroatlantice. Ne confruntăm cu provocări aflate în ascensiune. Structura noastră de securitate este pusă la încercare. Trebuie să fim pregătiți pentru o abordare pe termen lung și trebuie să ne adaptăm", a declarat Stoltenberg într-un discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice Internaționale (CSIS), cu sediul în Washington. "În flancul sudic, problemele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: