Home » Administratie » Edilii bârlădeni strâng punga – Principiul "primul venit, primul servit", desființat

Edilii bârlădeni strâng punga – Principiul "primul venit, primul servit", desființat

de Simona MIHĂILĂ

* Entitățile care au nevoie de bani de la bugetul local pentru derularea anumitor activități nu vor mai putea obține finanțare decât pe bază de proiect și în condiții mult mai stricte decât până acum.

Autoritătile locale au întocmit „Ghidul solicitantului privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bârlad pentru activități nonprofit de interes local”. În momentul de fată, ghidul se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Bârlad, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local.
Proiectele ce vor putea fi finanțate vor trebui să vizeze un număr limitat de activităti: culturale, de educație civică, în domeniul social, de implementare a programelor sportive de utilitate publică, tineret.
E obligatoriu ca aceste activităti să nu fie generatoare de profit. Fundatiile, asociatiile, ONG-urile care depun proiecte trebuie să contribuie nu cel puțin 10% din valoarea totală.
Va exista o comisie de evaluare care va juriza în limita fondurilor bugetare. Ulterior, atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecției publice de proiecte.
În cazul proiectelor culturale, prioritare vor fi cele care îsi propun: creșterea accesului cetățenilor la actul cultural; formarea publicului, fie el spectator/vizitator/cititor; sprijinirea tinerelor talente; organizarea unor evenimente culturale inovatoare, inedite, realizate în spații alternative; promovarea cooperării culturale la nivel local; păstrarea și promovarea patrimoniului și tradiției culturale; menținerea caracterului multicultural specific Municipiului Bârlad; dezvoltarea cooperării culturale internaționale; promovarea valorilor culturale locale în circuitul cultural național, regional și internațional; creșterea gradului de consum a culturii scrise și dezvoltarea posibilității de autoexprimare; creșterea gradului de implicare a cetățenilor în muzică, dans, teatru, arte vizuale și arte plastice; creșterea nivelului de informare cu privire la valorile tradiției, istoriei, științei și artei locale.
În privința proiectelor de educație civică, atenția se va concentra pe cele care au în vedere: realizarea unor campanii de informare privind apărarea drepturilor omului; crearea și dezvoltarea unui spirit de înțelegere între oameni; creșterea gradului de informare și sensibilizare asupra vieții comunității și dezvoltarea unei atitudini civice; intensificarea relațiilor de parteneriat dintre instituțiile de învățământ și alți actori sociali; promovarea ideii de voluntariat și creșterea numărului de voluntari; facilitarea accesului tinerilor la servicii de consultanță în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial și a dezvoltării carierei; conștientizarea necesității de implicare în procesul de luare a deciziilor în rândul tinerilor; creșterea implicării tinerilor în organizarea de proiecte și activități extracuriculare.
Din domeniul social: activități de identificare a nevoii sociale individuale, familiale și de grup; activități de informare despre drepturi și obligații; acțiuni de conștientizare și sensibilizare socială; campanii de promovare a sănătății (antitutun, antialcool, antidrog); campanii de informare și educație a tinerilor asupra normelor și regulilor fundamentale de igienă (personală, alimentară și nutrițională, a mediului, etc.) precum și asupra îmbolnăvirilor datorate igienei deficitare; campanii de informare și educare a tinerilor privind planificarea familială, conștientizarea de către tineri a modalității de transmitere și a complicațiilor infecțiilor cu transmitere sexuală cât și a riscului întreruperii sarcinii; măsuri și acțiuni de sprijin în vederea menținerii în comunitate a persoanelor în dificultate; activități și servicii de consiliere pentru eradicarea violenței în familie; măsuri și activități de organizare și dezvoltare comunitară în plan social pentru încurajarea participării și solidarității sociale.

de Simona MIHĂILĂ * Entitățile care au nevoie de bani de la bugetul local pentru derularea anumitor activități nu vor mai putea obține finanțare decât pe bază de proiect și în condiții mult mai stricte decât până acum. Autoritătile locale au întocmit "Ghidul solicitantului privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bârlad pentru activități nonprofit de interes local". În momentul de fată, ghidul se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Bârlad, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local. Proiectele ce vor putea fi finanțate vor trebui să vizeze un număr limitat de activităti: culturale, de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

One comment

  1. Excelenta initiativa si foarte bine gandita. Acum la fapte si rezultate bune pentru toti.

%d blogeri au apreciat: