Home » Sanatate » Tânăra moartă după naștere avea o boala rară

Tânăra moartă după naștere avea o boala rară

de Mihaela NICULESCU

Tânăra femeie care a murit, alaltăieri, imediat dupa naștere la Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman”, suferea, fără să știe, de o boala rară: sindromul HELLP. Au confirmat-o atât analizele de sânge prelevate înainte de a intra în sala de nașteri, cât și rezultatul necropsiei efectuat in cursul zilei de ieri.

„Am banuit imediat dupa ce am vazut rezultatul analizelor ca femeia  suferea de sindromul HELLP, dar am acest lucru trebuia confirmat de necropsie. Nivelul transaminazelor era de cinci ori mai mare decât limita maximă, iar al cel al trombocitelor era scăzut. Medicina de specialitate nu precizează concret cauza acestui sindrom. El poate apărea în a doua parte a unei sarcini, sau după naștere, dar poate fi vorba de o boală genetică. Poate duce la stop cardio-respirator, așa cum s-a întâmplat, din nefericire”, a declarat pentru „Est News” doctorul Sergiu Săvinescu, medic legist în cadrul Spitalului „ Beldiman”.
Miercuri, 27 mai, la ora 15.05, Alina Cazacu, o tanara mama din Ivesti, în vârstă de 20 de ani, a murit la 25 de minute dupa ce a născut. Femeia a venit miercuri dimineață, în jurul orei 9.45 la spital cu ambulanța, prezentând contracții și dureri specifice nașterii. A intrat în sala de travaliu la ora 9.56, nașterea producându-se la ora 13.40.
„A fost o moarte subită. Femeia nu a declarat la internare că ar suferi de vreo boală. În chinurile nașterii și-a uitat și actul de identitate acasă. Cadrele medicale au aflat de la ea că locuiește în Ivești și că nu și-a urmărit sarcina, nu a făcut nicio analiză, nicio ecografie în cele nouă luni de când a rămas însărcinată pentru a doua oară. Am întrebat medicii din Ivești, unde locuia, dacă au consultat-o în această perioadă. Nu a mers la medicul de familie”, ne-a declarat dr. Gabriela Daniș, director medical al Spitalului „Elena Beldiman”.
Medicii au acționat conform protocolului și au resuscitat-o 60 de minute. Erau de gardă medicii obstetricieni dr. Mihai Andronache, șeful secției, și dr. Valeriu Popovici.

La internare i s-a facut un EKG, un ecograf și analize de sânge. Rezultatele analizelor de sânge au fost gata chiar in timp ce femeia se afla in sala de nasteri.
Din fericire, fătul care s-a născut, un băiețel de 2,300 kg, trăiește și a primit la naștere scorul APGAR 9. Rudele femeii de 20 de ani sunt disperate. Fata lor a murit și a lăsat în urmă doi copii, o fetiță de doi ani și un băiețel nou-născut. Blestemul a tot urmărit familia tinerei. În urmă cu câteva luni, soțul Alinei Cazacu a murit electrocutat pe un șantier din București. Femeia plecase cu el în București și se pare că tocmai acest lucru a împiedicat-o să-și vadă de sănătate. Acolo nu avea medic de familie și nici bani să meargă la o policlinică privată.

de Mihaela NICULESCU Tânăra femeie care a murit, alaltăieri, imediat dupa naștere la Spitalul de Urgenta "Elena Beldiman", suferea, fără să știe, de o boala rară: sindromul HELLP. Au confirmat-o atât analizele de sânge prelevate înainte de a intra în sala de nașteri, cât și rezultatul necropsiei efectuat in cursul zilei de ieri. „Am banuit imediat dupa ce am vazut rezultatul analizelor ca femeia  suferea de sindromul HELLP, dar am acest lucru trebuia confirmat de necropsie. Nivelul transaminazelor era de cinci ori mai mare decât limita maximă, iar al cel al trombocitelor era scăzut. Medicina de specialitate nu precizează concret…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: