Home » Administratie » Nu se grăbesc la subvenții agricole

Nu se grăbesc la subvenții agricole

de Marian MOCANU

Cu doar două săptămâni înaintea termenului final, doar ceva mai mult de jumătate dintre fermierii vasluieni au depus la Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de subvenție agricolă aferente anului 2015. Mai grav este în cazul marilor fermieri, care lucrează în total peste jumătate din suprafața agricolă a județului: din cauza numeroaselor documente necesare la depunerea cererilor de subvenție, mai puțin de un sfert dintre ei au făcut acest lucru.

Fermierii, atât din domeniul vegetal, cât și zootehnic, care doresc să solicite sprijin financiar pentru schemele sau măsurile de sprijin pe suprafață aferent anului 2015 pot face acest lucru doar până la data de 15 iunie, ulterior cererile nu vor mai fi luate în considerare. Beneficiarii acestor subvenții sunt fermierii activi persoane fizice sau juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol sau deținători de animale.

Până pe data de 1 iunie doar ceva mai mult de jumătate dintre fermieri au depus la sediile APIA Vaslui cererile de subvenție agricolă. În anul 2014, la nivelul județului Vaslui au fost depuse un număr de 27.299 cereri pentru subvenții agricole, însumând o suprafață totală de 265.982 ha. În acest an, cu două săptămâni înainte de expirarea termenului limită, la sediile APIA s-au prezentat doar 13.477 fermieri, respectiv 57,7% din numărul celor programați. Aceștia au depus cereri de subvenție pentru doar 57.122 ha, respectiv pentru doar o cincime din suprafața pentru care s-a acordat subvenții anul trecut.

Această situație se datorează faptului dintre marii fermieri, care lucrează peste jumătate din suprafața agricolă a județului, doar 27% s-au prezentat până acum să depună cerere. Motivul acestei întârzieri o reprezintă în principal faptul că, în acest an, la depunerea cererii de subvenție agricolă trebuie anexată și o copie din registrul agricol pentru fiecare suprafață de teren pentru care se solicită sprijinul financiar. În cazul marilor fermieri, cei cu minim 50ha de teren în folosință, unii dintre ei cu sute sau mii de hectare, cel mai mult luat în arendă, aceștia trebuie să depună copii din Registrul Agricol pentru fiecare suprafață, ceea ce înseamnă sute, poate mii de copii.

„Fermierii care au avut programare în vederea depunerii cererii până la această dată, dar nu s-au prezentat, trebuie să vină în cel mai scurt timp, pentru a evita aglomerarea ultimei perioade de primire a cererilor. Fermierii sunt așteptați la centrele APIA inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, programul fiind prelungit în toată această perioadă până la primirea ultimei cereri din acea zi”, a declarat Râzvan arteni, directorul APIA Vaslui.

de Marian MOCANU Cu doar două săptămâni înaintea termenului final, doar ceva mai mult de jumătate dintre fermierii vasluieni au depus la Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de subvenție agricolă aferente anului 2015. Mai grav este în cazul marilor fermieri, care lucrează în total peste jumătate din suprafața agricolă a județului: din cauza numeroaselor documente necesare la depunerea cererilor de subvenție, mai puțin de un sfert dintre ei au făcut acest lucru. Fermierii, atât din domeniul vegetal, cât și zootehnic, care doresc să solicite sprijin financiar pentru schemele sau măsurile de sprijin pe suprafață aferent anului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: