Home » Invatamant » S-a spart buba la Inspectoratul Școlar – Șef la învățământ de nota 4!

S-a spart buba la Inspectoratul Școlar – Șef la învățământ de nota 4!

de Roxana NĂSTASĂ și Simona MIHĂILĂ

* Inspectorii de specialitate care au susținut până acum concursul de ocupare a postului sunt nemulțumiți de modul în care se desfășoară probele de examen. Din cele zece persoane înscrise până ieri, două au fost respinse, două s-au retras invocând motive personale, iar una pur și simplu nu s-a prezentat. Cei care au promovat concursul au făcut-o „la mustață”, obținând, la proba scrisă, maxim 75 de sutimi peste nota minimă necesară. În mediul educației vasluiene se vorbește despre un orgoliu extrem al „doamnei general” Gabriela Plăcintă, care întocmește subiectele în așa fel încât toți participanții să ia note mici. Asta deoarece ea însăși ar fi fost notată cu puțin peste 4 la examenul susținut la București, motiv pentru care s-a și retras din concurs. Șefa învățământului vasluian infirmă nota de la București, declarând că nu a susținut nicio probă. Cei la Biroul de Presă al Ministerului Educației susțin, însă, că ea, alături de alți colegi din țară, s-a retras din concurs după proba scrisă, un test grilă cu zece întrebări. Aici ar fi obținut Gabriela Plăcintă nota 4, după care a renunțat în scris la susținerea examenului, pentru ca rezultatele să nu fie publicate. „Nu înțeleg ce relevanță au toate astea. Cine nu poate să trăiască pentru că am dat, n-am dat, am luat, n-am luat, am luat doi, am luat patru, am luat 10. Foarte bine! Dacă nu poate să trăiască, să moară!”, spune Gabriela Plăcintă. De grija ei probabil nu va muri nimeni, însă va muri cu siguranță actul educațional când mii de elevi din ani terminali vor pica bacalaureatul și evaluarea națională.

 În aproprierea examenului de bacalaureat și a Evaluării Naționale, la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui altele sunt problemele. Decât să se ocupe de calitatea actului educațional, cei de la ISJ par mai degrabă interesați de alte lucruri. Concursul pentru inspectori școlari de specialitate naște numeroase nemulțumiri în rândul candidaților. Dacă unii dintre candidați trec la limită, obținând la proba scrisă cu puțin peste nota de trecere, care este 7 (cea mai mare notă obținută până acum la această probă fiind 7,75), alții sunt picați la proba scrisă sau se retrag invocând motive personale.

Conform unor surse de încredere din cadrul ISJ, candidații sunt nemulțumiți cu privire la proba scrisă unde totul se desfășoară legal, însă după bunul plac al doamnei general Gabriela Plăcintă. Notele sunt puse corect de către cei din comisie, însă cum sunt făcute subiectele, poate doar Dumnezeu știe de niciunul din inspectori nu a reușit să obțină o notă mai mare de 7,75. Ba mai mult, unii dintre ei au picat cu brio, după ce la celelalte probe au avut rezultate notabile. Așa cum este cazul Oanei Rusu, inspector școlar pentru învățământ primar, care a luat nota 6,5 la proba scrisă, în timp ce la celelalte probe notele au fost destul de mari. La fel este și cazul Dorinei Nemțanu, candidat pentru postul de inspector școlar pentru managementul resursei umane, care a luat la toate probele numai note de la 9,5 în sus, iar la proba scrisă a obținut doar 6, fiind declarată respinsă.

Nici notele celor care au promovat concursul nu sunt mulțumitoare, la proba scrisă nedepășind cu mult nota minimă care te declară admis.

„Oare din toți cei care au fost în conducere atâția ani la ISJ niciunul nu este mai bine pregătit de nota 7,75? Oare ISJ-ul a fost condus de niște proști atâta timp?” se întreabă una din sursele noastre.

Ba mai mult, s-ar părea că acesta este motivul „personal” pentru care inspectorii Constantin Turcu și Gabriela Lisievici s-ar fi retras din concurs. Aceștia au susținut inspecțiile la clasă, însă ceea ce se întâmplă cu subiectele la proba scrisă și cu notele i-a fi făcut să renunțe.

 Plăcintă s-a retras din (patru) motive personale

După concursurile pentru inspectori vor urma concursurile pentru directorii de școli. Având în vedere modul actual de desfășurare a examenelor, conducătorii de unități școlare au intrat deja în panică.

În mediul școlar vasluian se vorbește despre faptul că notele mici ale inspectorilor se justifică prin excesul de zel al „doamnei general” Gabriela Plăcintă. Concret, se spune că, în luna martie, când au avut loc concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, Gabriela Plăcintă ar fi obnținut, la testatea scrisă, puțin peste nota 4. Testatea scrisă conținea zece întrebări de tip grilă din domeniul managementului educațional, ficare notată cu 85 de sutimi, în vreme ce 1,5 puncte se acordau pentru transmiterea rezultatelor prin e-mail. Adică pentru o simplă formalitate, la îndemâna oricui. Conform surselor noastre, Gabriela Plăcintă ar fi răspuns corect la doar trei întrebări, obținând, la testarea efectivă a cunoștințelor, 2,5 puncte (în afară de punctele din oficiu). Bineînțeles că această informație a stârnit rumoare între inspectorii de specialitate și a generat zeci de glume pe seama „doamnei general”. Aceasta a aflat cum și în ce fel se discuta pe la spatele ei și le-a promis inspectorilor că, atunci când va veni vremea, nici ei nu vor promova acest examen.

Aceste informații sunt infirmate de Gabriela Plăcintă, care susține că nu a susținut nicio probă la București.

„Eu m-am retras, am făcut cerere la minister… Eu nu cunosc așa ceva… Concursul ăsta presupune mai multe probe. Ca să iei 4 sau 2 înseamnă să însumezi toate notele, de la toate probele. Ori așa ceva nu există”, ne-a spus Gabriela Plăcintă.

Pentru a-și întări și mai mult spusele, inspectorul general – care acum își desfășoară activitea cu delegație – afirmă că nu există niciun document care să facă dovada unei note rușinoase.

„Nu poate să fie niciun document, nicio statistică de nicăieri. Singurul document este cererea mea prin care m-am retras. Atât! Nu am susținut nicio probă și am depus cerere de retragere. Dacă mi s-a evaluat CV-ul, doar să fi fost cu o zi înainte de concurs, dar asta se întâmplă de obicei în timpul concursului”, a declarat pentru Est News Gabriela Plăcintă.

Nimic mai adevărat. Nu există niciun document. Doar că la proba scrisă, din câte se pare, a participat. Iată ce li s-a transmis reporterilor Est News de la Biroul de Presă al Ministerului Educației: „Ea s-a retras în timpul probei scrise. Erau zece întrebări grilă din management educațional. Pentru că s-a retras, pe borderoul de examen, unde se trec notele obținute la cele trei probe (analiza CV-ului, interviu și proba scrisă – n.r.), nu s-a mai trecut decât mențiunea retras”.

Altfel spus, pentru ca nota rușinoasă să nu fie făcută publică, Gabriela Plăcintă s-a retras din concurs, cunoscând faptul că, prin acest act, pe fișa de evaluare a sa va apărea doar mențiunea „Retras”, nu și punctajul obținut.

Despre motivele retragerii, Gabriela Plăcintă a făcut un singur și foarte scurt comentariu: motive personale. Patru la număr, iertată fie-ne suspiciunea.

 Problema care nu se vede

 Până la urmă, Gabriela Plăcintă recunoaște, voalat, ce-i drept, această strategie, dar nu înțelege care e problema: „Nu înțeleg care e problema. Și să fi luat doi, sau unu, sau trei. Nu-i valid concursul, nu ni s-au evaluat probele. Nu aveau cum să mi se evalueze, dacă eu am făcut cerere să mă retrag. Dacă exista vreun punctaj, era afișat la sediul Ministerului (Educației, n.r.). Ce-i așa de complicat?”, se întreabă ea.

De asemenea, în același mod, ea admite și existența unor tensiuni la vârful educației vasluiene: „Nu înțeleg ce relevanță au toate astea. Cine nu poate să trăiască pentru că am dat, n-am dat, am luat, n-am luat, am luat doi, am luat patru, am luat 10?! Foarte bine! Dacă nu poate să trăiască, să moară!”

De grija ei nu se știe cine va muri, însă problema reală, pe care Gabriela Plăcintă nu o vede și, precum a zis, nu o înțelege, nu o reprezintă nicidecum punctajul obținut de ea la examenul de fixare pe post. Nici lipsa argumentului moral din organizarea unor concursuri pentru inspectori de către o persoană care nu a promovat, la rându-i, acest concurs nu ar fi o problemă foarte mare. Neajunsul este, de departe, calitatea actului educațional, vizibil scăzută.

Anul trecut, sub conducerea Gabrielei Plăcintă, nivelul de promovare la prima sesiunea bacalaureatului a fost de 65,57%. Altfel spus, unul din trei candidați a căzut examenul maturității. În ceea ce privește evaluarea națională, lucrurile capătă accente și mai tragice: doar 60,62% dintre candidați au obținut note de trecere.

În aceste condiții, orgoliile personale se pare că nu valorează prea mult în economia formării generației de mâine. Cu toate acestea, Gabriela Plăcintă susține că în fiecare zi este extrem de ocupată, lucrând de zor la calitatea învățământului vasluian.

„Chiar nu știu de unde vin lucrurile astea… Un singur lucru știu. Că am treabă și că nu îmi văd capul de treabă în fiecare zi”, ne-a mai precizat ea.

Cum examenul de bacalaureat și evaluarea națională au intrat pe ultima turnantă, rămâne de văzut cu cât spor a lucrat în ultimul an inspectorul școlar general Gabriela Plăcintă.

de Roxana NĂSTASĂ și Simona MIHĂILĂ * Inspectorii de specialitate care au susținut până acum concursul de ocupare a postului sunt nemulțumiți de modul în care se desfășoară probele de examen. Din cele zece persoane înscrise până ieri, două au fost respinse, două s-au retras invocând motive personale, iar una pur și simplu nu s-a prezentat. Cei care au promovat concursul au făcut-o „la mustață”, obținând, la proba scrisă, maxim 75 de sutimi peste nota minimă necesară. În mediul educației vasluiene se vorbește despre un orgoliu extrem al „doamnei general” Gabriela Plăcintă, care întocmește subiectele în așa fel încât toți…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

6 comments

  1. Si madama Ghiveci Placinta vroia sa fie ea viceprimareasa ?! Huuuoooo…..
    Rea de gura,rea la suflet,rea de …musca ?!

  2. Ma intreb cati de la minister ar fi luat examenele astea….In hatisul legislativ curent, nici cei care au facut legile nu le-ar mai sti…

  3. Intru luminare

    Nu stiu inca daca ce se intampla e bine sau nu. Nu reusesc sa dezleg
    anumite dedesubturi ale ‘fenomenului’ vasluian care e concursul ISJ, ca
    voi toti, de altfel. Dar poate e un inceput firav… Este vremea sa se
    inteleaga ca nu se mai poate
    continua cu sinecuri oferite de partide,
    care or fi ele aceste partide. Pune-l pe ala, ca a lipit afise in
    comuna X. Sau pune-o pe aia, ca e turnatoarea mea de incredere. Si asa
    mai departe. Sefa ISJ are partea ei de dreptate, fie si pentru ca e
    taman din interiorul partidului si cunoaste foarte bine cum s-au facut
    niste numiri. Cei nemultumiti de concurs au si ei partea lor de
    dreptate, nauciti de ce li se intampla si suspiciosi, ceea ce e de
    inteles. Povestea a inceput cu concursul sefei ISJ de la Bucuresti. Din
    Est News am aflat cu totii cam ce s-a intamplat acolo. S-a dus acolo,
    cum facusera altadata si predecesorii ei, convinsa ca simpla
    recomandare de la partid e suficienta. Cert e ca undeva firul s-a rupt,
    drept e, nu
    numai pentru ea, ci si pentru alti candidati. Ei… de
    aici incolo, stimata doamna, trebuia sa actionezi conform bunului simt
    si nu ambitiilor personale si chiar indicatiilor de la partid. Cu
    aspectul moral cam sifonat, trebuia sa intelegi ca nu mai poti organiza
    si patrona acest concurs. Pentru inlaturarea oricaror suspiciuni trebuia
    sa-ti fi dat demisia si, pentru un timp, numita o persoana
    necompromisa. Cam dur, dar te-ai fi scutit de o multime de acuzatii si
    ti-ai fi salvat imaginea. Acum si daca ai dreptate, cine te mai crede? E
    o increngatura de interese care da multora dureri de cap… dar nu
    imposibil de inteles. Partid, grupul de ‘baieti’ (Ignat,
    Flueras,
    Aprodu, Mariciuc) care nu vor sa-si piarda puterea si influenta (ei nu
    actioneaza pentru partid, ei sunt doar pentru propriul lor interes) si
    ‘sefa’ scoasa la inaintare.

  4. Putin ii pasa de invatamantul vasluian. Singura grija este sa faca parte din cat mai multe proiecte, de unde castiga muuulti bani precum si plimbatul prin tari straine.

  5. micu inspector

    Bai baieti si fete… Voi traiti intr-o lume paralela (cei care credeti ca concursul a fost pe bune). Am sa iau legatura cu fetele care au scris articolul (sau cu alt ziar) si am sa fac niste dezvaluiri, care pot fi verificate, de o sa va cruciti. Intru luminare cine crezi ca a facut subiectele?Cine a luat examenul scris? Dar le las pe doamnele reporter sa investigheze cele ce le voi relata.

%d blogeri au apreciat: