Home » Sanatate » În așteptarea medicamentelor ieftine

În așteptarea medicamentelor ieftine

de Mihaela NICULESCU

* Farmaciștii cred că ieftinirea nu va avea loc anul acesta, ci mai curând în 2016, în plin an electoral.

Informația apărută pe un post central de televiziune, conform căreia Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad nu are medicamete pe stoc pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și pentru cei cu HIV – SIDA, este falsă, potrivit asigurărilor date de conducerea unității.

„Este adevărat că mai există mici perioade când lipsesc aceste medicamente, fie din cauza unui blocaj în aprovizionare, fie din vina importatorilor. Dar e o chestiune care se rezolva in câteva zile, nu afectează tratamentele bolnavilor”, a declarat pentru Est News dr. Gabriela Daniș, director medical al Spitalului „Elena Beldiman”.

Trâmbițata ieftinire a medicamentelor ar putea aduce oarece economii și spitalului bârlădean, adică va putea achiziționa mai multe medicamente cu aceiași bani. Lunar, spitalul cheltuiește 250.000 de lei cu medicamentele oncologice și 150.000 lei cu medicamentele pentru cei cu HIV-SIDA

Nu se știe cu exactitate când va apărea catalogul cu prețurile impuse la medicamente. Acesta nu a mai fost modificat din ianuarie, de regulă fiind ajustat de două ori pe an.

Unele farmacii nu și-au mai făcut stocuri noi de medicamente de frică să nu înregistreze pierderi după anunțarea ieftinirilor. Oricum, ieftinirea va viza doar medicamentele de pe rețetele compensate și nu cele de la raft. O ieftinire s-a înregistrat totuși la suplimentele alimentare, unde TVA a scăzut de la 24% la 9%. Medicamentele de pe raft, care se cumpără la liber din farmaciile care au contract sau nu cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), au și vor avea prețuri diferite de la farmacie la farmacie, fiecare stabilindu-și prețurile proprii, lucru legal de altfel.

Voci din rândul farmaciștilor spun că ieftinirea medicamentelor compensate va aduce cu sine reacția nepotrivită a unor importatori care vor refuza să aprovizioneze depozitele, în special cu medicamente bune, originale, solicitate mai rar din cauza prețurilor inaccesibile pentru mulți români. Farmaciștii cred că ieftinirea nu va avea loc anul acesta, ci mai curând în 2016, în plin an electoral.

de Mihaela NICULESCU * Farmaciștii cred că ieftinirea nu va avea loc anul acesta, ci mai curând în 2016, în plin an electoral. Informația apărută pe un post central de televiziune, conform căreia Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad nu are medicamete pe stoc pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și pentru cei cu HIV – SIDA, este falsă, potrivit asigurărilor date de conducerea unității. „Este adevărat că mai există mici perioade când lipsesc aceste medicamente, fie din cauza unui blocaj în aprovizionare, fie din vina importatorilor. Dar e o chestiune care se rezolva in câteva zile, nu afectează tratamentele…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: