Home » Invatamant » Vine bacul! Ei, și ce!?

Vine bacul! Ei, și ce!?

de Roxana NĂSTASĂ

Nu mai e mult și elevii claselor a XII-a intră în febra examenului de bacalaureat. După banchet, curs festiv și Marșul Absolventului, unde tinerii au avut ocazia să se bucure de frumusețea ultimelor momente din anii de liceu și să-și ia rămas bun de la profesori și colegi, vine vremea lucurilor serioase, în speță, bacalaureatul.

Emoțiile încep să-și facă simțită prezența cu cât timpul trece mai repede, iar cei mai mulți încearcă „să îngrașe porcul în Ajun”. Unii au lăsat nelispistele terase și localuri unde își petreceau timpul pentru a pune mâna puțin pe o carte. Iar, dacă unii pe care reporterii Est News i-a întrebat de bacalaureat, au arătat teamă și emoții, alții au avut atitudine de „ei, și ce?”. De exemplu, Andrei de la Liceul „Ștefan Procopiu” n-are nicio teamă de bac. Dacă îl ia e bine, dacă nu, la fel de bine: „Nu-mi taie nimeni capul dacă nu-l iau (bacul n.r.). Se poate da de mai multe ori. Eu oricum vreau să plec în Anglia după ce termin”.
Ca Andrei, pentru care bacul nu contează, sunt mulți, din păcate. Cea mai mare parte din aceștia iau calea străinătății fără să-și încerce măcar vreodată norocul în țară. Această problemă a fost discutată și la nivelul unei ședințe de Dialog Social de luna trecută. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, Daniel Olteanu, a spus atunci că specialiști din cadrul instituției merg la elevii din ani terminali să le explice ce vor întâmpina pe piața muncii și care sunt realitățile din acest punct de vedere. „Elevii nu știu bine ce să facă. Noi îi informăm despre realitățile locale de pe piața muncii. Toți ne zic că pleacă la muncă în străinătate, dar nu știu la ce pleacă acolo și după câte luni se întorc în țară”, explica Daniel Olteanu. Același lucru a fost punctat și de subprefectul județului, Mircea Gologan: “Când îi întrebi, mulți îți spun că merg la lucru în străinătate, dar ei n-au muncit niciodată în țară. Adevărații muncitori calificați dispar și din urma lor nu mai vine nimic”.
Din păcate, asta este realitatea. Mulți din cei care dau bacalaureatul nu-l iau, iar mulți nici măcar nu încearcă crezând că în străinătate îi așteaptă lucruri mărețe și veșnice. Dacă va fi așa sau nu, se vor convinge singuri!

Calendarul examenului de bacalureat

În perioada 10-12 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 15-19 iunie de proba de evaluare a competențelor digitale și în 22-26 iunie de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Probele scrise de la bacalaureat vor fi susținute în 29 iunie la limba și literatura română și în 30 iunie la limba și literatura maternă. Testarea va continua pe 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenții profilului real, și istorie, pentru cei de la uman, iar pe 3 iulie va fi proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele vor fi afișate în 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluționate. Rezultatele finale vor fi afișate în 10 iulie.

Ce nu au voie sa facă absolvenții în examen

Absolvenților de liceu le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, fiind obligați să le lase în sala de depozitare din liceul în care susțin bacalaureatul. Candidații care refuză acest lucru, nu vor fi primiți în examen.
De asemenea, absolvenților de liceu le este interzis să aiba în sălile de examen, “în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în bănci: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.
Telefoanele mobile, caștile audio și orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce “permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul” sunt și ele interzise.
Absolvenților li se interzice să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați ori cu exteriorul.
Cei care încalcă regulile menționate vor fi eliminați din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise sș indiferent dacă acestea au fost introduse iîn sala de examen de către ei, de către alți candidati, profesori din comisie sau de alte persoane.

de Roxana NĂSTASĂ Nu mai e mult și elevii claselor a XII-a intră în febra examenului de bacalaureat. După banchet, curs festiv și Marșul Absolventului, unde tinerii au avut ocazia să se bucure de frumusețea ultimelor momente din anii de liceu și să-și ia rămas bun de la profesori și colegi, vine vremea lucurilor serioase, în speță, bacalaureatul. Emoțiile încep să-și facă simțită prezența cu cât timpul trece mai repede, iar cei mai mulți încearcă „să îngrașe porcul în Ajun”. Unii au lăsat nelispistele terase și localuri unde își petreceau timpul pentru a pune mâna puțin pe o carte. Iar,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: