Home » Invatamant » Romii vor, dar n-au cu ce!

Romii vor, dar n-au cu ce!

de Roxana NĂSTASĂ

Romii vor să-și trimită copiii la liceu, dar nu au posibilități financiare, e de pe părere Sorinel Trufia, inspector școlar pentru problemele minorităților în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.

Acesta ne-a declarat că situația financiară precară a romilor din mediul rural face ca mulți din cei ce termină opt clase să se oprească la atât. Deși cei de etnie au câte două locuri speciale la fiecare clasă la liceu sau la școala profesională, indiferent de media pe care o au, ei nu se înghesuie la școală. Așa se face că, multe din locurile care se pun la dispoziție anual pentru acei romi ce termină clasa a VIII-a rămân neocupate. De asemenea, mulți din cei care se înscriu abandonează în clasa a XI-a sau chiar în clasa a XII-a, din cauza lipsurilor, și iau calea străinătății, mai spune Trufia.
„Sunt mulți elevi romi pregătiți pentru a urma un liceu sau o școală profesioanlă sau chiar o facultate, însă multora situația financiară nu le permite terminarea acestor nivele de învățământ. Mulți sunt din mediul rural, cu părinți fără serviciu și cu mulți frați în familie și e greu. Mulți abandonează în clasa a XI-a sau a XII-a din cauza lipsurilor, că nu mai pot părinții să-i țină la școală, iar statul nu le dă nimic. Nu le dă cămin, nu le dă bursă, nimic”, ne-a declarat acesta.
Și pentru anul școlar 2015-2016, prin ordinul Ministrului, sunt alocate câte două locuri pentru romi la fiecare clasă de a IX-a de liceu, cât și de școală profesională. Câte din acestea vor fi ocupate, rămâne de văzut în perioada ce vine, după ce directorii unităților vor trimite la ISJ tabelul cu cei ce se înscriu pe locurile speciale.

de Roxana NĂSTASĂ Romii vor să-și trimită copiii la liceu, dar nu au posibilități financiare, e de pe părere Sorinel Trufia, inspector școlar pentru problemele minorităților în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui. Acesta ne-a declarat că situația financiară precară a romilor din mediul rural face ca mulți din cei ce termină opt clase să se oprească la atât. Deși cei de etnie au câte două locuri speciale la fiecare clasă la liceu sau la școala profesională, indiferent de media pe care o au, ei nu se înghesuie la școală. Așa se face că, multe din locurile care se pun…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile