Home » Business » Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% și pentru berea la draft

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% și pentru berea la draft

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% pentru berea la draft, în baza unui amendament aprobat, miercuri, de către deputați la ordonanța care diminuează TVA pentru produsele alimentare, pregătită de Guvern să fie aplicată din luna iulie a acestui an.

Amandamentul a fost propus de către deputatul minorităților naționale Adrian Merka și a fost preluat și de comisia de buget.

“Berea va fi încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura băutură alcoolică destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalații specifice de servire deținute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu există riscul ca vânzarea în HORECA să capete o dimensiune de retail, datorită caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalității”, a motivat inițiatorul amendamentul.

“S-ar putea colecta mai multe venituri prin creșterea vânzărilor de bere la draft, întrucât adaosul comercial este mai mare în HORECA, iar noi locuri de muncă vor putea fi create, mai ales pentru categorii defavorizate precum persoane mai puțin calificate, studenți, tineri fără experiență. Astfel, dacă prin această măsură s-ar crea un plus de consum de 100 000 hl de bere în zona HORECA, această evoluție s-ar traduce prin efecte pozitive asupra încasărilor bugetare și a ocupării forței de muncă, net superioare față de aceeași evoluție în zona de retail”, se mai arată în motivare.

Amendamentele adoptate mai prevăd că, pentru berea produsă de mici fabrici de bere independente, a căror producție în anul calendaristic precedent nu a depășit 200.000 hl/an, iar pentru anul în curs antrepozitarul autorizat declară pe proprie răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an, se aplică nivelul redus al accizelor specifice. Pentru micile fabrici de bere independente nou înființate pentru care antrepozitarul propus declară pe propria răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an se aplică nivelul redus al accizelor specifice.

Același regim se aplică și pentru berea livrată pe teritoriul României de către mici fabrici de bere situate în alte state membre, potrivit prevederilor din norme.

Fiecare mică fabrică de bere are obligația de a depune la autoritatea competentă, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declarație pe propria răspundere privind cantitatea de bere pe care a produs-o în anul anterior și/sau cantitatea de bere pe care urmează să o producă în anul în curs, potrivit prevederilor din normelor metodologice.

Sursa: mediafax.ro

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% pentru berea la draft, în baza unui amendament aprobat, miercuri, de către deputați la ordonanța care diminuează TVA pentru produsele alimentare, pregătită de Guvern să fie aplicată din luna iulie a acestui an. Amandamentul a fost propus de către deputatul minorităților naționale Adrian Merka și a fost preluat și de comisia de buget. “Berea va fi încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura băutură alcoolică destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalații specifice de servire deținute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu există riscul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: