Home » Administratie » Vă pasă mai mult de câini decât de oameni?!

Vă pasă mai mult de câini decât de oameni?!

de Răzvan CĂLIN

Neputința autorităților locale plus grija exacerbată a asociațiilor care militează pentru protejarea maidanezilor nu fac decât să pună în prim plan siguranța câinilor în detrimentul oamenilor. Cotidianul Est News și medicul veterinar Ioan Bejan atrag încă odată atenția asupra pericolelor la care este expusă populația Bârladului zi de zi din cauza câinilor comunitari care colcăie cu miile pe străzile orașului.

Ne vedem nevoiți să revenim asupra acestui subiect tocmai pentru că avem motive cât se poate de întemeiate. Pe de o parte, vorbim despre lipsa de reacție a autorităților sau mai bine zis neputința acestora de  acționa ferm pentru rezolvarea unei probleme cât se poate de spinoase. În același timp, am fost bombardați în ultimele zile cu tot felul de reclamații și atacuri venite din partea iubitorilor de câini sau a tot felul de asociații și organizații care se bat cu pumnul în piept că nu mai pot de grija cîinilor.

Ni s-au adus tot felul de acuzații cum că în complicitatea cu medicul veterinar Ioan Bejan am pune la cale cine știe ce masacru al câinilor comunitari sau că am crea în mod fals panică în rândul comunității locale pentru a justifica un eventual măcel maidanezilor. În fine, tot felul de scenarii care mai de care mai aberante, dar întrucât chipurile trăim într-un stat democratic, respectăm opiniile tuturor, fie ele și critice. Însă, ceea ce ne doare este că toți urlă ca din gură de șarpe atunci când îndrăznești să te iei de câinii comunitari și îi apără mai ceva ca pe cine știe ce specie aflată în pragul extincției, fără să mai țină cont că în celălalt taler al balanței se află sănătatea noastră, a oamenilor. Cu riscul de a ne repeta, totuși o mai spunem încă odată: atât reporterii EstNews, cât și medicul veterinar Ioan Bejan, nu au susținut vreodată că maladia (dirofilarioza) care a infestat mare parte dintre maidanezii din Bârlad (și care se transmite și la om) a provocat decesul vreunei persoane. Însă, riscurile pentru sănătatea oamenilor pe care le implică această zoonoză sunt cât se poate de reale, așa cum însăși specialiștii în domeniu o spun. Nu mai vorbim de celelalte maladii pe care omul le poate contracta de la câini. Un studiu de specialitate făcut în 2012 de către medici veterinari din Europa și Statele Unite ale Americii arată clar că dirofilarioza (și implicit parazitul dirofilaria immitis) reprezintă o amenințare atât pentru sănătatea câinilor, cât și pentru cea a oamenilor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372948/. Studiul a fost publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații din Biotehnologie, instituție aflată sub patronajul Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite ale Americii (National Center for Biotechnology Information, US National Library of Medicine).

”Nimeni n-a spus că a murit vreo cineva. Dar trebuie să așteptăm ca să moară mai întâi, înainte de a face ceva? Nimeni nu va omorâ câinii decât în condițiile legii. Îmi pare foarte rău că nu facem o  situație cu toate telefoanele pe care le primim din partea oamenilor care au probleme cu maidanezii și nu mai suportă să-i vadă pe străzi. Chiar acum recent, în urmă cu vreo două zile, am fost sunat de o persoană care era disperată pentru că fetița sa a fost mușcată de un câine maidanez. Ba mi-a spus că e o întreagă haită în zonă de îi este și frică să-și mai ducă copilul la grădiniți. Nimeni nu vede situațiile astea? Nu există zi să nu primim telefoane de genul acesta. Și ce să le mai spui oamenilor? Că adăpostul primăriei e suprapopulat, dar nici nu te lasă legea să te atingi de maidanezi! Sunt o sumedenie de oameni care ne sună zilnic și se plâng de problemele iscate de maidanezi: că sunt agresivi, că s-au înmulțit mult și merg în haite, că unii aproape că nu mai pot să se ducă la serviciu, că nu se mai odihni, că le atacă copiii etc. Sunt două lucruri pe care noi ar trebui să le facem: să identificăm și să sterilizăm câinii din gospodăriile populației, iar apoi să strângem toți câinii comunitari de pe străzi și să-i ducem în adăposturi municipalității. Și pentru că nu vor încăpea toți, să vină cei de la asociațiile care apără câinii să facă adăposturi și să-i găzduiască ei”, ne-a declarat medicul veterinar Bejan.

”Trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu”!

El ne-a mai precizat că a purtat discuții cu cei din fruntea Primăriei Bârlad și au căzut de comun acord să continue prelevarea de probe de la maidanezi pentru a-i depista pe cei bolnavi de dirofilarioză. Conform normelor veterinare în vigoare, cei care vor ieși pozitiv la acest test, dar se află în stadii incipiente ale bolii (I sau II) vor fi tratați. Însă, pentru cei care au atins deja stadiul III sau IV nu se mai poate face nimic, singura soluție fiind eutanasierea. Chiar și așa, intervenția autorităților este extrem de limitată pentru că normele de aplicare ale Legii privind gestionarea câinilor făăr stăpân au fost suspendate printr-o decizie judecătorească la cererea Asociației ”Vier Pfoten”. Teoretic, statul român, prin instituțiile sale specializate, ar trebui să elaboreze un nou set de norme, însă până acum nu s-a mișcat nici un deget în acest sens. Astfel, haitele de câini comunitari de la Bârlad (ca mai în toată țara) prosperă de la o zi la alta și provoacă valuri de nemulțumire în rândul populației. Căci nu există zi în care spitalul din localitate să nu înregistreze cazuri de oameni mușcați maidanezi, iar de aici decurg o serie întreagă de probleme. Căci maidanezii ”mușcă” serios și din bugetul spitalelor întrucât costurile legate de tratamentul victimelor mușcate sunt de ordinul a sute de milioane de lei vechi pe an, dacă nu chiar câteva miliarde.

Iar acum, maidanezii din Bârlad s-au pricopsit și cu această maladie – dirofilarioza – care poate fi transmisă și omului. Medicii veterinari atrag atenția că această maladie, chiar dacă încă nu s-au înregistrat cazuri la Bârlad de oameni bolnavi, trebuie luată în serios încă de pe acum, când este întâlnită doar la câini.

”Noi stăm și ne uităm la câini așa, de departe, și spunem că lasă-i domnule în pace că n-au nimic. Că dacă nu vezi viermii ăia colcăind ghem pe câini zici că-s bine, sănătoși. Se impune testarea tururor câinilor, iar acest lucru că nu se face ușor, ci implică niște analize de laborator destul de complexe. Dar trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu. Dacă nu facem ceva acum, mai târziu ne vom trezi că și oamenii vor avea viermii ăștia în ei! La noi se merge pe principiul că lasă domle că n-a murit nimeni de la asta. Nu-i corect așa. E mai bine să prevenim apariția acestor paraziți și la om, decât să ajungem să tratăm oamenii de așa ceva. Adevărul este că boala o fac și oamenii. Și ce mă supără cel mai tare e că se merge pe principiul că boala nu provoacă decesul la oameni. Bun și atunci ce să facem, să ne lase impasibili? Nu pot fi de acord cu așa ceva. Eu nu vreau nici câinii să facă această boală, dar nici oamenii, oricât de gravă ar fi sau nu aceasta”, a mai spus doctorul Bejan.

de Răzvan CĂLIN Neputința autorităților locale plus grija exacerbată a asociațiilor care militează pentru protejarea maidanezilor nu fac decât să pună în prim plan siguranța câinilor în detrimentul oamenilor. Cotidianul Est News și medicul veterinar Ioan Bejan atrag încă odată atenția asupra pericolelor la care este expusă populația Bârladului zi de zi din cauza câinilor comunitari care colcăie cu miile pe străzile orașului. Ne vedem nevoiți să revenim asupra acestui subiect tocmai pentru că avem motive cât se poate de întemeiate. Pe de o parte, vorbim despre lipsa de reacție a autorităților sau mai bine zis neputința acestora de  acționa…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Razvan Calin

20 comments

  1. Asa primari asa oras!!

  2. Trebuie luate masuri, nu se poate continua asa….cainii vor domina oamenii in curand.
    De populatia care nu se poate odihni noaptea de latratul cainilor, e vara si nu se poate dormi cu ferestrele deschise, e normal???? Ne este teama sa nu ne atace caci traiesc in haite In ce era traim si in ce tara????
    Treziti-va!!!

  3. Sa iesim in strada sa protestam , platim taxe si impozite ce au facut cu banii de nu au spatii sa-i stranga?Legea obliga primariile sa-i stranga.De ce pentru cativa asa zisi iubitori care ii hranesc pe strada si care ar trebui amendati drasic sa suportam haitele de javre?Cati din iubitorii de animale i-ati vazut strangand rahatul cainelui pe care il plimba sau il hraneste pe strada sau printre blocuri?

    • De unde sa mai stranga rahatul ? Vad ca l-ai mancat tu pe tot. Intreaba-i pe cei de la primarie cat au cheltuit cu Zilele culturale. Si tot inculti ati ramas unii.

  4. Vinovati sunt cei care nu primesc strainii sa-i sterilizeze gratuit si iau bani degeaba Solomon si Constantinescu dar mai nou si astia de acum doar talharii si curvele stau in primarie ……Cainii nu ne fac rau ci oamenii ,care se numesc astfel doar ca au 2 maini si 2 picioare caci cu astea 2 ii bat pe caini, le fac rau,.ii omoara ,chinuie ,abandoneaza e.t.c.Daca acceptau ca la Tutova sau Tecuci sterilizarea gratis ar fi fost altfel problema…..dar la BARLAD se fura ca in codru………hrana de la adaposturi se vinde la jumatate de pret si cainii sunt ca in lagar .Cine e om ?mai lasati-o moarta cu amenzile pt.cei care sunt buni stapani si incercati sa va vedeti de mizeria pe care o faceti voi parvenitii de la tara care parasiti cainii la tomberon sau ii omorati cand nu au ochi..Cum va numiti voi?PrimatelorATI VENIT LA BARLAD ADUSI CU FORTA DE COMUNISTI SI NU MAI STITI SA FITI GOSPODARI ,VA PLACE CLOACA ,BARFA SI LENEA……LUPIII,VULPILE SI URSII NU NE FAC RAU NE ATACA ,NE DAU BOLI SI SUNT OCROTITI DE LAGE.CAINELE NE APARA ,E PRIETENOS SI DEVINE ACUM LUP DIN NOU TOT DIN VINA NOASTRA !AVETI GRIJA CA RAUL ,TOT RAU ADUCE DACA SUNTETI CRESTINI ,UNDE ATI INVATAT SA OMORATI ,DE LA COMUNISTII CARE V-AU FACUT ORASENI VOLENS NON VOLENS CELE 10 PORUNCI CE SPUN,SA OMORI?FACETI A RAZBOI CU RAUTATEA ASTA CARE COLCAIE IN VOI ,MAI GANDITI INAINTE DE A COMENTA AIUREA…….

    • Du-te si te spanzura!!!

    • Ai niste frustări cucoană…ce treabă au Solomon si Constantinescu,omoară ei câinii??!mai informeaza-te si apoi adu invinuiri nefondate…Constantinescu nu mai e primar din martie şi Solomon a votat împotriva eutanasierii,asa ca de orice pot fi acuzati cei doi dar nu cr3d că e frumos din partea ta să arunci cu lături

  5. Nu sunt un iubitor de maidanezi dar nici un ucigas de necuvintatoare insa seria de articole initiata de curind mie imi miroase a manipulare si instigare la OMOR.
    Nu sunt deacord nici cu propietarii de animale care isi plimba mandri nevoie mare animalele de casa prin oras dar ipocrizia lor e mare cind animalul din lesa isi face nevoile unde are chef si cind vrea.
    Ne ferim de gropi ne ferim de rahatii lor ne ferim de masinile parcate pe trotuare.
    Doctorul Bejan lasa impresia ca executa ceva ordine vis-a-vis de boala recent descoperita.Poate ma insel insa nu halesc manipulari grosolane.Cert e ca apar lunar noi caini pe strazi.Cineva ai aduce aici lunar si asta nu poate fi contestat.
    Puneti jandarmii si comunitarii sa faca odata ceva si ei ca lumea.Nu sa bata la ordin ca la Pungesti.Platim nenorocitii astia de batausi cu uniforma dar cind e sa faca ceva in folosul comunitatii o dau in diverse si se eschiveaza.
    Revenind la asa zisii aparatori ai maidanezilor unde sunt aia de facea cancan ca-i adopta si ca-i sterilizeaza/vaccineaza ?
    Vin alegerile acisi si sa-i vedeti cum se vor intrece in promisiuni…

    • Corect punctat,nu pot da nume insa doctorul a primit instructiuni sa manipuleze opinia publica sa induca panica in populatie.

  6. aveti grija nu cumva sa vb urat despre caini ca va pune Doamna Ana GRASU pe fb.. ca si asa a luat-o razna … e dusa cu capul femeia

  7. propune o solutie!!!! decat sa te iei de veterinar si ziaristi!!!!caci nu se poate continua asa cu haitele de caini la scarile blocurilor, in parcuri, pe strazi….

    • S-a oferit o solutie, sterilizarea animalelor fara stapan…de ce ziaristii nu fac articole cu lipsa de interes a primariei vizavi de asta ?

  8. Ma bucur ca sunt multi iubitori de animale. Cei ce se plang de alocatii ca sunt mici si ca intretinerea unui caine este mai mare, nu au de cat. Nu a facut nimeni copii ca sa-i intretina statul. Insa numarul de caini lasati, aruncati in strada sunt din vina oamenilor, acelora care nu-si au grija nici a lor de se proteja sa nu aiba ograda plina de copii, tot dintre ei sunt cei care leapada si cateii. Un caine daca il ai in curte nu-l lasi slobod.

    • Buna seara!
      In primul rand, nu are nicio logica fraza „cei ce se plang de alocatii ca sunt mici si intretinerea unui caine este mai mare”. Care e legatura?
      Doi la mana, intr-adevar, s-a ajuns la numarul actual de maidanezi din vina unor indivizi ce si-au lasat cainii de izbeliste. Dar de la 10-20 de cazuri, pana la peste 100-150 de maidanezi prezenti pe strazile din oras, e cale lunga. Aici e vina institutiilor ca nu au intervenit la timp. Daca hingherii capturau (in conditii decente si conform legii) patrupedele, nu se mai ajungea la discutia eutanasierii lor sau alte prostii de genul.
      In legatura strict cu articolul, situatia e destul de clara: noi primam. Ca si ei sunt suflete nevinovate, perfect de acord, dar nu ne putem permite sa riscam vietile a sute sau chiar mii de oameni, doar pe baza considerentului ca „sunt si ei suflete”. Pentru ca si noi suntem suflete, nu doar ei!
      Asa ca ideea domnului Bejan mi se pare una ok. Daca s-ar aplica ar fi si mai bine!

  9. Zoofilia din romania a atins cote alarmante .

  10. Dar crimele si atrocitatile facute de maidanezii din romania nu se uita niciodata http://www.maidaneziii.wordpress.com

  11. de ce sa omoram suflete nevinovate , sa stii ca nu ei ne mananca de bani , altii sunt , ei se multumesc si cu o bucata de paine , nu primesc ei mancare de 300 lei pe luna , altii sunt ” cainii ” care papa banii ,
    aia trebuie eutanasiati

  12. Nu mi se pare normal ca strazile sa devina nesigure.

%d blogeri au apreciat: