Home » Social » In Memoriam Elena Cuza

In Memoriam Elena Cuza

Astăzi, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad organizează, începând cu ora 10.30, o conferință cu titlul „Aura legendară a Doamnei Unirii de la 1859”. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la nașterea Elenei Cuza și a patru ani de la atribuirea, în 28 aprilie 2011, a acestui nume, asociației bârlădene de pensionari. Simpozionul va fi susținut de profesoara Maria Marin, care a studiat cu plăcere perioada în care a trăit Elena Cuza.

„Prima Doamnă a Principatelor Unite a fost o femeie retrasă, timidă, care nu agrea viața de petreceri de la Curte. Era total opusă lui Cuza. A fost o femeie puternică însă, care l-a susținut întotdeauna pe Domnitor, atât în anii autoexilului la Paris, în fața lui Napoleon al III-lea, cât și a oamenilor de cultură de acolo, dar și în țară. S-a implicat în diverse acte caritabile, înființând azilul <<Elena Doamna>>, dotând spitalul <<Caritatea>> din Iași, și acceptând, ca un sacrificiu suprem, adoptarea celor doi fii ai domnitorului, Alexandru și Dimitrie, din relația cu Maria Obrenovici. A avut o viață frământată și nu și-a găsit liniștea nici în mormânt.”, a declarat profesoara Maria Marin, pentru Est News.

Toți cei care apreciază meritele Elenei Cuza sunt așteptați în sala de conferințe a CARP, la un eveniment dedicat împlinirii a 190 de ani de la nașterea Doamnei Cuza. Elena Cuza s-a născut pe 17 iunie 1825, la Iași. A murit în 1909 la Piatra Neamț și este înmormântată la Solești. A rămas în conștiința posterității ca o femeie puternică, o femeie care a avut un cuvânt de spus în acele vremuri. (Mihaela NICULESCU)

Astăzi, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad organizează, începând cu ora 10.30, o conferință cu titlul „Aura legendară a Doamnei Unirii de la 1859”. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la nașterea Elenei Cuza și a patru ani de la atribuirea, în 28 aprilie 2011, a acestui nume, asociației bârlădene de pensionari. Simpozionul va fi susținut de profesoara Maria Marin, care a studiat cu plăcere perioada în care a trăit Elena Cuza. „Prima Doamnă a Principatelor Unite a fost o femeie retrasă, timidă, care nu agrea viața de petreceri de la Curte.&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile