Home » Social » Zeci de amenzi date de Protecția Consumatorului

Zeci de amenzi date de Protecția Consumatorului

de Roxana NĂSTASĂ

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a efectuat o serie de controalele la operatorii economici pentru a verifica calitatea produselor și serviciilor destinate copiilor. Au fost aplicate nenumărate amenzi.

“Noi luăm o serie de măsuri pentru a limita accesul copiilor la produse neconforme. Avem acțiuni de control pe ciocolată, piureuri, dulciuri, lapte praf și alte produse pentru copii, precum și îmbrăcaminte, încălțăminte și jucării. Verificăm, de asemenea și prestarea serviciilor în parcuri, ștraduri, piscine. În acest sens, aplicăm amenzi acolo unde este cazul și retragem produsele. Am găsit ciocolată albicioasă, cicolată expirată, dar și jucării neconforme, precum păpuși la care se smulge părul, animale cu o textură dură, soluție de baloane toxică și alte asemenea”, ne-a spus Constantin Vasilache, comisar șef adjuct la CJPC Vaslui.

Conform reprezentanților CJPC Vaslui, luna trecută, în conformitate cu programul de control aferent trimestrului II 2015, instituția a desfășurat  acțiunea tematică de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor din cacao și ciocolată. Au fost verificate 18 unități în care se comercializau astfel de produse și s-au constatat foarte multe deficiențe. Ciocolată deformată cu o culoare albicioasă, ciocolată expirată sau ciocolată care nu respectă prevederile Ordinului nr. 335/714/318/ 2003, adică conține grăsimi vegetale, altele decât untul de cacao – asta au descoperit inspectorii CJPC Vaslui. Au procedat la oprirea definitivă de la comercializare și  retragerea din circuitul consumului uman pentru 2,5 kg de produse de cocolată în valoare de 67 lei, oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficiențelor,  pentru  1.522,5 kg produse de ciocolată în valoare de 62.543 lei și aplicarea a șase amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei  și  12 avertismente.

Totodată, în conformitate cu programul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind tematicile de control, tot luna trecută, CJPC Vaslui a desfășurat acțiunea tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind siguranța jucăriilor, inclusiv la comerțul online. Controlul s-a desfășurat la 29 operatori economici care comercializează jucării, fiind constatate 19 abateri. Lipsa numelui, denumirii comerciale sau marca înregistrată a producătorilor sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați, lipsa numărul unic de identificare a jucăriei sau comercializarea jucărilor ce pot pune în pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor au fost câteva din deficiențele constatate. Cărucior de păpuși necoform, soluție de făcut baloane toxică,  pistol cu bile, jucărie YoYo, păpușă la care se smulge părul,  imitații fructe, set animale cu textură dură, sunt câteva din jucăriile retrase.

În urma controalelor efectuate au fost aplicate opt amenzi contravenționale, în valoare totală de 19.000 lei și 17 avertismente. Totodată, s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării jucăriilor, iar la șase operatori economici s-a dispus oprirea definitivă a comercializării jucăriilor, 182 buc./1.380 lei.

În primele cinci luni ale anului 2015, instituția a efectuat nu mai puțin de 971 de acțiuni de control, fiind găsiți 740 de operatori economici nu respectau prevederile legale din domeniul protecției consumatorilor. 437 dintre aceștia au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare de 606.600 lei și 303 cu avertisment.

de Roxana NĂSTASĂ Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a efectuat o serie de controalele la operatorii economici pentru a verifica calitatea produselor și serviciilor destinate copiilor. Au fost aplicate nenumărate amenzi. “Noi luăm o serie de măsuri pentru a limita accesul copiilor la produse neconforme. Avem acțiuni de control pe ciocolată, piureuri, dulciuri, lapte praf și alte produse pentru copii, precum și îmbrăcaminte, încălțăminte și jucării. Verificăm, de asemenea și prestarea serviciilor în parcuri, ștraduri, piscine. În acest sens, aplicăm amenzi acolo unde este cazul și retragem produsele. Am găsit ciocolată albicioasă, cicolată expirată, dar și jucării neconforme, precum păpuși…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: