Home » Social » Moartea a bântuit Bârladul în week-end-ul trecut!

Moartea a bântuit Bârladul în week-end-ul trecut!

Pe lângă înfiorătorul caz de pruncucidere, Bârladul a mai fost zguduit de două întâmplări tragice: o fată de numai 15 ani (instituționalizată într-un centru al DGASPC Vaslui) s-a aruncat de pe un bloc cu patru etaje din Bârlad, iar în alt caz un băiat de 19 ani a fost găsit fără suflare în propriul său pat.

Sfârșitul de săptămână care tocmai a trecut a fost unul cât se poate de macabru la Bârlad. În afară de sangerosul caz al pruncuciderii, alte două evenimente triste s-au consumat în acest week-end și, din păcate, s-au soldat cu decesul unei minore în vârstă de 15 ani și al unui tânăr de 19 ani.

Racovita_GabrielPrimul caz a fost semnalat vineri dimineață, când Gabriel Racoviță, elev în an terminal la Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” a fost găsit fără suflare în camera sa. Sora sa este cea care a făcut macabra descoperire, când a intrat în dormitorul băiatului cu gândul de a-l trezi pentru a se duce la timp la cursuri.

”Din păcate, ea a constatat imediat că băiatul nu mai avea semne vitale și imediat a solicitat o ambulanță. Echipajul sosit la fața locului a încercat minute în șir să-l resusciteze, însă nu s-a mai putut face nimic. Deocamdată nu se cunosc cu exactitate cauzele care au dus la decesul tânărului, însă vom avea informații mai multe în acest sens după efectuarea necropsiei”, ne-a declarat comisarul Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Între timp, medicii legiști au reușit să avanseze o primă variantă în ceea ce privește cauza morții subite a acestui tânăr pentru care abia de acum încolo viața își deschidea larg porțile. Totul se pare că este legat de pasiunea sa pentru o formă fizică cât mai bună, el fiind cunoscut ca un împătimit practicant de culturism. Se pare că tocmai acest efort fizic, depus în doze foarte mari, i-au adus sfârșitul prematur, pentru că medicii legiști au stabilit drept cauză a decesului cardiomiopatie hipertrofică. Deocamdată, nu se știe dacă tânărul era și un consumator de anabolizante (cum de multe ori se întâmplă în cazul împătimiților de body-building), însă aceste aspecte vor fi elucidate doar în urma unor analize mult mai complexe, de genul celor histopatologice.

O minoră din Complexul de Servici Comunitare Negrești s-a aruncat de pe un bloc din Bârlad!

A doua tragedie s-a consumat în noaptea de sâmbătă/duminică, sesizarea fiind făcută în jurul orei 0.10 minute, de căre un agent al Poliției Locale Bârlad. Acesta tocmai trecea printr-o parcare auto situată în imediata apropiere a blocului Q114 de pe strada General Naumescu (zona Crolux).

Chirila_Gabriela”Agentul a observat că la pământ se afla o tânără, în stare de inconștiență și a sunat imediat la 112. La fața locului a ajuns în scurt timp un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad, care a încercat să o resusciteze pe tânără. Din păcate nu s-a mai putut face nimic și s-a constatat decesul. Din câte se pare, este vorba despre o sinucidere, tânăra aruncându-se de pe blocul din apropiere, care are patru etaje”, ne-a declarat comisarul Mihaela Ștraub.

Ulterior, anchetatorii aveau să descopere că este vorba despre o minoră în vârstă de 15 ani, Gabriela Lucia Chirilă, originară din Bârlad, dar care era instituționalizată la Complexul de Servicii Comunitare din Negrești. Gabriela Chirilă a avut parte de un destin destul de amar în scurta sa viață. Părăsită de cea care au zămislit-o încă de la frageda vârstă de doi ani, fata a ajuns să fie instituționalizată în diverse centre ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Apoi, a fost plasată unor asistenți maternali, la care a rămas până la împlinirea vârstei de 12 ani, când, din cauza unor probleme de comportament a fost instituționalizată în diverse centre ale DGASPC Vaslui. În centrul de la Negrești a ajuns în urmă cu un an și era inclusă într-un program de terapie pentru recuperare și reabilitare.

”Pot să vă spun că în ultimul an nu a manifestat nici un fel de probleme de comportament. Însă, prin luna februarie a acestui an, a fost internată în Secția de psihiatrie Bârlad pentru că acuza niște coșmaruri foarte urâte. Drept pentru care a fost internată și a beneficiat de un tratament adecvat până în aprilie, când în urma unei reevaluări s-a hotărât că nu mai e nevoie de așa ceva. Vineri, 12 iunie, ea se afla în centrul de la Negrești și a plecat de acolo la orele amiezei pentru a merge la pregătire la matematică, unde era aproape de corigență. Cel puțin așa a spus colegilor de acolo. Văzând că nu mai revine, au încercat să o contacteze. A răspuns la telefonul mobil pe care îl avea și le-a spus că este la Vaslui. Atunci, i s-a spus că va veni cineva de la centru să o ia, i s-a făcut pur și simplu propunera de a fi luată din Vaslui, dar atunci ea a închis pur și simplu telefonul. Și din acel moment nu a mai putut fi contactată”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

„Gabi, mai știi când stăteam și vorbeam despre viață, tigări, moarte, droguri?!”

Cei de la DGASPC Vaslui au alertat poliția, minora fiind dată în urmărire, însă abia sâmbătă noaptea s-au aflat date despre ea, când deja era moartă. Polițiștii au bloc_q114descoperit pe acoperișul blocului Q 114, de pe care se bănuiește că s-ar fi aruncat Gabriela Chirilă, telefonul mobil al fetei, încălțările și o geantă în care se aflau caietele și cărțile de matematică. Ultimul număr apelat de pe telefonul mobil al fetei este cel al psihologului centrului de la Negrești. De altfel, anchetatorii l-au apelat sâmbătă noaptea pe acesta din urmă pentru a vedea despre ce anume este vorba. Încă nu s-a descoperit cum de a ajuns fata la Bârlad și, mai ales, ce anume a împins-o să recurgă la acest gest suicidal.

Prietenii fetei și toți cei care o cunoșteau sunt în stare de șoc. Nu le vine să creadă că Gabriela a ales să părăsească această lume atât de subit. Unii dintre prietenii săi au postat pe rețelele de socializare mesaje de condoleanțe, unele dintre acestea lăsând să se înțeleagă că, totuși, minora era măcinată de gânduri sumbre în ultimul timp: ”Știu că sună anormal ceea ce o să spun, dar asta e…Gabi, mai știi când stăteam și vorbeam despre viață, tigări, moarte, droguri?! Când mi-ai spus tu că atunci când n-ai să mai fii,să aprind o țigară și să mă gândesc la tine,să privesc țigara cum se fumează singură,adică „spiritul” tău o să tragă din ea? De ce? De ce au fost prea multe ganduri negre? Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca-n pace,draga mea Gabriela!”.

”Gabi, nu pot să cred ce ai făcut, erai frumoasă, aveai un talent deosebit…erai specială. Acum clasa noastră nu o să mai fie cum era inainte, pentu că nu mai ești tu. Stau acum și mă gândesc la ziua de joi când mi-ai zis „fată ce … esti, îți faci ziua și nu mă inviți? ” Poate dacă te invitam vineri seara la ziua mea te făceam să vezi cât de frumoasă este viața și poate că acum erai bine. Dumnezeu să te ierte, ai fost o fată specială și așa vei rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”;

”Dumnezeu să te ierte! Am jucat de multe ori baschet și tu ne aduceai mereu zâmbetul pe buze!”.

About Razvan Calin