Home » Social » Între scena teatrului de provincie și marele ecran – Debutul în cinematografie al unui actor de la Bârlad

Între scena teatrului de provincie și marele ecran – Debutul în cinematografie al unui actor de la Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Sergiu Moraru, actorul care a intrat recent în trupa Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, va juca în filmul „Herman – omul din spatele terorii”. Este vorba despre un film privat, regizat de Victoria Baltag, o tânără care locuiește în Marea Britanie și care deține și o casă de producție. Filmul își propune să redea cât mai bine perioada anilor 1949 – 1953, perioadă în care Eugen Țurcanu a terorizat și ucis zeci de oameni în pușcărie.

„Am primit cu bucurie rolul lui Herman, rolul principal în acest film. Acum studiez scenariul și aflu cât mai multe despre acest personaj. Va fi greu, pentru că nu există filmări cu torționarul Țurcanu. Am văzut o fotografie și am câteva date despre orori culese din documentarul «Memorialul durerii». Era destul de tânăr, înalt și bine făcut, un tip puternic. Filmul va dezbate actele criminale ale acestui tânăr inteligent, pe care anturajele l-au transformat într-un ucigaș în închisoare, crezând că astfel va scăpa de tortură. Nu a fost așa, a murit executat, trădat de cei care, până mai ieri, erau de partea sa”, ne-a declarat actorul Sergiu Moraru.

Filmul este un documentar artistic, in două părți. Prima parte va trata viața grea de acasă, dintr-o comună din Suceava. Țurcanu a rămas de mic fără tată și a trebuit să-și ajute mama muncind din greu. Un unchi al său l-a dus la Iași unde a terminat liceul și a început să studieze dreptul. Era un tip inteligent, cu convingeri comuniste, dar care, printr-o conjunctură legată de anturaj, a ajuns legionar. Ulterior a fost arestat pentru această orientare.

Filmările pentru această primă parte vor fi făcute la Iași, iar a doua parte, care descrie ororile comise în închisoare, va fi filmată la Jilava.
Alături de Sergiu Moraru, vor mai juca și George Sobolevschi, Sorin Ghiorghe, dar și ieșeanul Radu Ghilaș, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

„Filmările vor începe mâine la Iași și vor dura două luni. Rolul Herman este pentru mine o provocare și sper să reușesc să creez un personaj credibil, pe baza datelor pe care le am”, a mai spus Sergiu Moraru.
Sergiu Moraru are 27 de ani și a debutat pe scena teatrului bârlădean pe 18 aprilie 2015, cu rolul Dima, în piesa „Dureri fantomă” de Vasili Sigarev.

de Mihaela NICULESCU Sergiu Moraru, actorul care a intrat recent în trupa Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, va juca în filmul „Herman – omul din spatele terorii”. Este vorba despre un film privat, regizat de Victoria Baltag, o tânără care locuiește în Marea Britanie și care deține și o casă de producție. Filmul își propune să redea cât mai bine perioada anilor 1949 – 1953, perioadă în care Eugen Țurcanu a terorizat și ucis zeci de oameni în pușcărie. „Am primit cu bucurie rolul lui Herman, rolul principal în acest film. Acum studiez scenariul și aflu cât mai multe…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: