Home » Justitie » Poliția, cu ochii pe comercianți

Poliția, cu ochii pe comercianți

de Marian MOCANU

La sfârșitul acestei săptămâni, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au acționat pe linia prevenirii și combaterii comerțului ilicit de produse agricole și de panificație. Polițiștii au aplicat nu mai puțin de 37 de amenzi în valoare de aproape 400 milioane lei vechi și au confiscat produse în valoare de 21 milioane lei vechi.

La sfârșitul sptămânii trecute, polițiștii vasluieni din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Rutier, Secțiilor de Poliție Rurală 1 și 2 Vaslui, sub coordonarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii comerțului ilicit de produse agricole și de panificație.

În cursul acestei acțiuni, polițiștii au avut în vedere prevenirea și combaterea activităților ilicite de comerț pentru protejarea populației, au verificat legalitatea efectuării transportului de mărfuri spre și dinspre piețe, legalitatea întocmirii documentelor de proveniență a mărfurilor comercializate, respectarea prevederilor legale privind traficul rutier în aceste zone.

Polițiștii au efectuat controale la 48 agenți economici de pe raza municipiului Vaslui și a comunelor arondate, municipiilor  Bârlad, Huși și orașului Negrești. În urma verificărilor, au fost aplicate nu mai puțin de 37 sancțiuni contravenționale. Practic, la doi din trei comercianți verificați s-au descoperit diverse abateri de la lege. Cele mai multe amenzi, 27, au fost date pentru abateri de la Legea 12/1990, privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, respectiv pentru faptul că comercianții nu aveau actele în regulă pentru marfa prezentată spre vânzare sau cea transportată.

În alte șapte cazuri, au fost constatate contravenții la OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice și trei la alte acte normative.

Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 37.587 lei. În plus. au fost ridicate în vederea confiscării produse alimentare și alcoolice, în valoare totală de 2.130 lei.

Trebuie făcută și o observație: după acțiunile în forță de control ale comisarilor Gărzii Financiare pe linia eliberării de bonuri fiscale pentru marfa vândută clienților, care au avut loc la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai – acțiuni soldate nu doar cu amenzi, dar și cu dosare penale ori închiderea unor magazine – comercianții au revenit la vechile obiceiuri, de a nu elibera bon fiscal nici măcar la insistența clienților. Din păcate, vechile obiceiuri dispar greu, fapt reliefat și de acțiunea polițiștilor vasluieni.

de Marian MOCANU La sfârșitul acestei săptămâni, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au acționat pe linia prevenirii și combaterii comerțului ilicit de produse agricole și de panificație. Polițiștii au aplicat nu mai puțin de 37 de amenzi în valoare de aproape 400 milioane lei vechi și au confiscat produse în valoare de 21 milioane lei vechi. La sfârșitul sptămânii trecute, polițiștii vasluieni din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Rutier, Secțiilor de Poliție Rurală 1 și 2 Vaslui, sub coordonarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii comerțului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: